A3 Haber

Osman Kavala hakkında gözaltı kararı verildi

Osman Kavala hakkında gözaltı kararı verildi

Osman Kavala hakkında gözaltı kararı verildi
Şubat 18
21:20 2020

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Osman Kavala hakkında gözaltı kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltı kararı verildi.

Gezi Davası’nın tek tutuklu sanığı olan Kavala için bugün tahliye kararı alınmıştı.

Başsavcılık beraatlere itiraz kararı almıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı olaylarına ilişkin 9 sanığın beraat ettiği davada mahkemeye süre tutum dilekçesi sunarak, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından karara itiraz edeceklerini açıklamıştı.

Dilekçede, gerekçeli karar açıklanana kadar itiraz hakkının saklı tutulması talep edilmişti.

Gözaltının sebebi Henry Barkey soruşturması mı?

Hürriyet gazetesi muhabiri İsmail Saymaz, Halk TV’de yayınlanan “Şimdiki Zaman Siyaset” programında Kavala hakkındaki gözaltı kararının eski CIA yöneticisi Graham Fuller, ABD’li savcı Preet Bharara, Ortadoğu ve Türkiye uzmanı Henri Barkey’in şüpheli olarak yer aldığı soruşturma kapsamında verilmiş olabileceğini söyledi.

Kavala’nın avukat İlkan Doğan’la konuştuğunu aktaran Saymaz, “Şöyle bir husustan bahsetti: Osman Kavala tutuklandığında, tutuklandığı dosya ikiye ayrıldı. Birincisi Gezi Parkı dosyası, ikincisi Henri Barkey’lerin bulunduğu dosya. Aslında bunlar tek dosyaymış. Bunlar ikiye ayrılınca ikisinden de tutukluymuş. Fakat savcı Henri Barkey dosyasından resen tutukluluğunu kaldırmış. Bir tek burada tutukluymuş. Burada da beraat etti. Şimdi iki ihtimal var, ya daha önce tahliye edildi Henri Barkey soruşturmasından bir daha tutuklandı ya da yeni bir dosya açıldı” dedi.

Graham Fuller için yakalama kararı çıkmıştı

Soruşturma kapsamında, 1 Aralık 2017’de eski CIA Ulusal İstihbarat Konseyi Başkan Yardımcısı Graham Fuller hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Fuller’e “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme”, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçlamaları yöneltilen kararda, “Daha önce hakkında yakalama kararı verilen eski CIA uzmanı Henri Jak Barkey ve darbe teşebbüsünde rol alan diğer kişilerle Graham E. Fuller’in irtibatının ve atılı suçları işlediğine yönelik bulguların tespit edildiği” denilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER