A3 Haber

Yoksulluktan okula gidemeyen çocuklar hafta sonu eğitim alacak

Yoksulluktan okula gidemeyen çocuklar hafta sonu eğitim alacak

Yoksulluktan okula gidemeyen çocuklar hafta sonu eğitim alacak
Şubat 21
09:33 2020

İstanbul’da İl Millli Eğitim Müdürlüğü, OECD istatistiklerini tutturabilmek için, yoksulluktan okula gidemeyen çocuklara yönelik okulları hafta sonu da eğitime açıyor. Bakanlık tarafından onaylanan projede öğretmenler hafta sonu da mesai yapacak.

İstanbul’un 39 ilçesi tek tek tarandı. Yoksul yurttaşların yaşadığı ilçeler başta olmak üzere mega kentte 97 bin 515 çocuk anaokuluna gitmiyordu. MEB, harekete geçti. Yoksul çocuklar için devlet artık, cumartesi ve pazar günleri de okulları açacak. 1. sınıfa bu yıl başlayacak 5 yaşındaki çocuklara öncelik verilecek. İlk ders 28 Şubat’ta.

MEB, erken çocukluk eğitiminde yüzde 87 olan OECD ortalamasını yakalamak için gezici araçlar, atölye gibi alternatif çözümler üretti. TBMM 2020 Eğitim Bütçe Raporu’na da giren sıkıntı, zor şartlardaki yoksul yerleşim bölgelerindeki çocuklara beslenme, araç-gereç desteği verilmesi kararı da alındı.

Bakanlık onayladı

İstanbul İl MEM Levent Yazıcı’nın okulların hafta sonu açık olması, halk eğitim merkezlerinin, valilik ve kaymakamlıkların beslenme gibi maddi destek sağlaması teklifi Ankara’da onaylandı. MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün onayıyla İstanbul’daki 37-72 ay aralığındaki 3-6 yaş grubu çocuklar için özel bir proje yapıldı.

Hafta sonu okulu

İstanbul’da derslik, bina, arsa ihtiyacı ve yoksulluk nedeniyle okulların eğitim günleri dışında (cumartesi-pazar) günü de açılması kararı alındı. MEB, onayladı. Bu yıl ilk defa okula başlayacak 5 yaşındakilere öncelik verilecek. Eğitim, hafta içi eğitimle aynı olacak. Oyun, etkinlik ve beslenme saati var. İstanbul Valiliği tedbir alacak. Kaymakamlıklar, beslenme giderlerini karşılayacak. Sosyal Yardımlaşma Vakfı, maddi yardım yapacak.

Öğretmenler mecbur

Sözcü’de yer alan habere göre, Türkiye, 5 yaş okullaşmada yüzde 68.3 ortalamasını arttırmak için hafta sonu okullarına kadrolu öğretmenleri ‘resen’ yani zorunlu görevlendirecek. Kadrolu öğretmen yoksa ücretli öğretmen, usta öğretici tutulacak. Öğretmenlerin, ücretlerinin nasıl ödeneceği planlanmadı. Türkiye’de 10 bin 699 anaokulunda halen 1 milyon 564 bin 813 çocuk var. 2 bin 624 resmi anaokulunda 387 bin 182 öğrenci ve 19 bin 919 ana sınıfı olan okulda ise 815 bin 484 öğrenci bulunuyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER