A3 Haber

Erdoğan’ın telefon siyaseti devam ediyor: Merkel ve Trump’la görüştü

Erdoğan’ın telefon siyaseti devam ediyor: Merkel ve Trump’la görüştü

Erdoğan’ın telefon siyaseti devam ediyor: Merkel ve Trump’la görüştü
Şubat 28
20:58 2020

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump ve Almanya Başbakanı Merkel ile İdlib’de yaşanan son gelişmeler üzerine telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İdlib’de 33 şehit verdiğimiz saldırının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın telefon siyaseti devam ediyor. Erdoğan son olarak ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü. Görüşmede İdlib konusunun ele alındığı ve iki başkanın ilave adımlar atmak konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir. Görüşmede ikili meselelerin yanı sıra İdlib’de yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız, kahraman askerlerimizi hedef alan alçakça saldırının faillerine gereken karşılığın verildiğini hatırlatarak, ülkemizin İdlib’de Soçi Muhtırası ile belirlenen alanın rejim unsurlarından temizlenmesi hususunda kararlılığını yeniden teyit etmişlerdir. İki lider, İdlib bölgesinde yaşanan büyük insanlık dramının önüne geçilmesi için ilave adımların vakit kaybetmeden atılması hususunda mutabık kalmışlardır” ifadelerine yer verildi.

Beyaz Saray saldırıyı kınadı

Erdoğan ve Trump’ın görüşmesinin ardından Beyaz Saray konuya ilişkin açıklama yayınladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Trump, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki çatışmaları azaltma ve insani felaketi önleme çabalarına desteğini yineledi” denildi.

Almanya Başbakanı Merkel ile de görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüştü.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, İdlib’de yaşanan son gelişmeler ve Suriye krizinin ele alındığı görüşmede, bölgesel meseleler üzerinde iş birliği ve ortak çalışma konuları masaya yatırıldı.

Almanya’dan da saldırıya kınama

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, görüşmeye dair açıklamada bulundu. Angela Merkel’in, İdlib ve çevresinde hayatını kaybeden askerlerden dolayı taziyede bulunduğunu ifade eden Steffen Seibert, “Şansölye Merkel, Türk birliklerine yönelik acımasız saldırıyı kınadı ve Suriye rejimi ile destekçilerinin saldırılara son vermesi çağrısında bulundu” açıklamalarını kullandı.

Seibert, iki liderin, ateşkes konusunda yeni bir anlaşmanın acil olarak sağlanmasının gerekli olduğu ve bunun için mümkün olan en kısa zamanda siyasi görüşmelerin başlatılması hususunda hemfikir olduğunu aktardı. Steffen Seibert ayrıca, Merkel’in İdlib’de yerlerinden edilenlere insani destek konusunda Alman hükümetinin dayanışmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taahhüt ettiğini de kaydetti.

Beyaz Saray’dan telefon görüşmesinin içeriğine dair açıklama

Erdoğan ile Trump’un telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Judd Deere tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklama, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği web sitesinden yayımlandı.

Açıklama şöyle:

“Başkan Donald J. Trump, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede, Başkan Trump taziyelerini iletmiş ve dün Suriye’de meydana gelen ve Türk askerlerinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı kınamıştır. Başkan Trump, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeybatısındaki sıkıntılı durumu hafifletmeye ve insani bir felaketi önlemeye yönelik çabalarını destekleyeceğini bir kez daha teyit etmiştir. İki lider, daha fazla masum insan hayatını kaybetmeden ve yerlerinden edilmeden, Suriye rejiminin, Rusya’nın ve İran rejiminin saldırılarını durdurması hususunda mutabık kalmışlardır.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER