A3 Haber

Türk Tabipleri Birliği: ‘Yerli’ koronavirüs testinde bir sıkıntı mı var?

Türk Tabipleri Birliği: ‘Yerli’ koronavirüs testinde bir sıkıntı mı var?

Türk Tabipleri Birliği: ‘Yerli’ koronavirüs testinde bir sıkıntı mı var?
Mart 10
15:28 2020

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Türkiye’de tanı alan koronavirüs olgusu olmamasının şüphe doğurduğunu belirterek “Teste ilişkin bir sıkıntı mı var?” diye sordu.

A3 Haber Merkezi- Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, dünyada giderek yayılan yeni tip koronavirüs Covid-19 için Türkiye’ye komşu ülkelerden sadece Suriye’den henüz olgu bildirilmediğine dikkat çekerek “Vaka ve ölüm sayısının arttığı İran ile geniş bir sınırımız olmasına ve son dönemde yoğun bir göçmen hareketliliği yaşamamıza rağmen ülkemizde henüz koronavirüs olgusu görülmemiş olması sevindirici olduğu kadar şaşırtıcıdır da. Meslektaşlarımızın ve halkımızın ‘Hastalık bu kadar yakınımıza gelmişken halen ülkemizde görülmüyor mu?’ soruları aynı şaşkınlığı kamuoyunun da yaşadığını ortaya koymaktadır” denildi.

TTB’den yapılan açıklamada, “Ocak ayı başından itibaren Covid-19 tanısı için test sadece Sağlık Bakanlığı bünyesinde yapılmaktadır ve henüz Covid-19 tanısı alan hasta olmamıştır. Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından kullanılan testin ‘yerli’ olduğu açıklanmıştır. Dünyada ve yakın çevremizde birçok yerde her gün yeni tanı alan olgular varken Türkiye’de tanı alan olgu olmaması ‘teste ilişkin bir sıkıntı mı var?’ şüphesini doğurmaktadır” değerlendirilmesi yapıldı.

“Olası bir salgına hazır mıyız?”

TTB, Sağlık Bakanlığından gerek tanı testleri gerekse kişisel koruyucu malzeme temini yönünden şu soruların yanıtının kamuoyuyla şeffaflıkla paylaşılmasını istedi:

  • Test yapılan merkez sayısı arttırılacak mı?
  • Salgın durumunda tanı için test sayısı yeterli olacak mı?
  • Hastanelere ve ASM’lere kişisel koruyu malzeme dağıtıldı mı?
  • Van gibi sınırdaki illerde influenza benzeri hastalık (ILI-Influenza Like Illness) ve ağır solunum yetmezliği hastalığı sürveyansı (SARI-Severe Acute Respiratory Infection) yapılıyor mu? Şu anda yapılmıyor ise yapılması planlanıyor mu?

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER