A3 Haber

Adalet Bakanı adliye ve noterlerdeki önlemleri anlattı: Mahkemelerde koronavirüs uygulaması

Adalet Bakanı adliye ve noterlerdeki önlemleri anlattı: Mahkemelerde koronavirüs uygulaması

Adalet Bakanı adliye ve noterlerdeki önlemleri anlattı: Mahkemelerde koronavirüs uygulaması
Mart 16
14:43 2020

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı aldıkları yeni önlemleri kamuoyu ile paylaştı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çin’in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Yargıda alınan önlemleri kamuoyu ile paylaşan Gül, şunları kaydetti:

  • Hakim ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) almış olduğu yeni öneri çerçevesinde bugün itibarıyla tüm adliyelerde acele işler hariç duruşmaları ertelemişlerdir.
  • Yeni dava açma icra takibi gibi talepleri UYAP üzerinden yapma imkanı vardır. Ertelenen duruşmalar UYAP üzerinden duyurulacak.
  • 60 yaş ve üzeri için izin müessesi hakim ve savcılarımız için de yürürlüğe girmiştir. Avukatlar acil durumlarda cezaevlerinde kapalı görüş yapacak. Cezaevlerinde şu ana kadar virüs vakasına rastlanmadı.
  • Cezaevlerindeki mektup ve kitaplar gibi unsurların da 24 saat bekletildikten sonra ilgililere teslim edilecektir.
  • Ceza ve infaz kurumlarına yeni girişlerde ön muayene ve kontrol yapılmaktadır. Bir hastalık belirtisi varsa giriş yapılmamakta sağlık kurumlarına gönderilmektedir. Cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların sağlığı devlete emanettir. Bu konuda büyük titizlik gösterilmesi hepimizin ortak beklentisidir.
  • Hafta sonu noterlik hizmetleri yeni bir duyuruya kadar ertelenmiştir. Bütün noterlerde 24 saat boyunca ilaçlama yapılmıştır.
  • Resmi kurumlar dışında hiçbir açıklamaya, belge adı altında hiçbir duyuruya itibar edilmemesini özellikle rica ediyoruz.

AYM Genel Kurulu’na koronavirüs ertelemesi

Anayasa Mahkemesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında 19 Mart’taki genel kurulun ertelenmesine karar verdi.

AYM’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Ülke çapında koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde 19 Mart 2020 tarihindeki Genel Kurul gündeminin ertelenmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda 30 Mart 2020 tarihine kadar tedbir talepleri ve acil konular dışındaki Genel Kurul ve Bölüm toplantıları yapılmayacaktır” denildi.

İzmir Adliyesi’nde karmaşa: Bazı mahkemeler 31 Mart’a kadar erteledi bazıları üç gün erteledi

Koronavirüs vaka sayısının 18’e yükseldiği Türkiye’de, adliyelerdeki işleyişle ilgili belirsizlik kafaları karıştırdı.

İzmir’deki altı adliyede, çok sayıdaki mahkeme farklı farklı kararlar aldı. Bazı mahkemeler, duruşmaları 31 Mart’a kadar ertelerken; bazıları da bu süreyi üç gün ya da bir hafta ile sınırlı tuttu. Yaşanan karmaşa hem avukatları hem de mahkemelerde işi olan yurttaşları sıkıntıya soktu.

İzmir Barosu eski Başkanı Aydın Özcan, “İzmir’de altı adliye yüzlerce mahkeme, duruşma salonu ve icra dairesi var. Her biri farklı farklı kararlar mı alıyor? Meslektaşlarımız ve vatandaşlarımız ne yapacaklar, şaşırmış durumda. Yetkililerimizi açıklama yapmaya davet ediyoruz. Acil işler dışında mahkemelerde geçici olarak duruşmalar ertelenmelidir” dedi.

“Kargaşa giderilmeli”

Yurttaşların adliyeye doluştuğunu anlatan Özcan, “Metrolara otobüslere binip adliyeye geliyorlar. Duruşmayı beklerken, ertelendiğini ve mahkemenin kapalı olduğunu öğreniyorlar. Ayrıca meslektaşlarımız da büyük kaos yaşıyor. Meslektaşlarımızın biri duruşmaya girebiliyor diğeri giremiyor. Bir mahkeme üç gün ertelenmiş, diğeri bir hafta.. Beriki 31 Mart’a kadar. Yani ortada bir karmaşa var. Uygulamada eşgüdüm yok. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve İzmir Adliyesi Komisyon Başkanlığı’nın bir an önce karar alması gerekiyor. Bu kargaşa acilen giderilmeli” diye konuştu.

HSK, inisiyatifi mahkemelere vermişti

Hakimler ve Savcılar Kurulu 3 gün önce bir duyuru yayımlamıştı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileri kapsamında; yargılama faaliyetlerinin yürütülmesinde herhangi bir soruna sebebiyet vermemek amacıyla, tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesi ile gerekli görülen hâllerde SEGBİS uygulaması kullanılması hususunun mahkemelerimizce değerlendirilmesi, mezkûr Kurulun önerileri doğrultusunda yeni tedbirlerin hayata geçirilmesi için gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi, keyfiyetin merkez ve mülhakat adliyelerinde görev yapan tüm hâkim ve Cumhuriyet savcılarına duyurulmasını rica ederim.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER