A3 Haber

Asteriks’in çizeri Uderzo yaşamını yitirdi

Asteriks’in çizeri Uderzo yaşamını yitirdi

Asteriks’in çizeri Uderzo yaşamını yitirdi
Mart 24
23:45 2020

Asteriks çizgi romanlarıyla tanınan ünlü illüstratör Albert Uderzo yaşamını yitirdi.

Asteriks çizgi romanlarıyla tanınan ünlü illüstratör Albert Uderzo 92 yaşında hayata gözlerini yumdu. Uderzo’nun bir yakını, sanatçının geçirdiği kalp krizinin ardından uykuda yaşamını yitirdiğini, koronavirüs salgını ile bağlantılı olmadığını belirtti.

Bir grup Galyalının Roma İmparatorluğu’na karşı savaşını anlatan çizgi roman ilk kez René Goscinny ve Uderzo’nun kaleminden çıkmıştı. Goscinny’nin 1977’de vefat etmesinin ardından Asteriks’i 2009 yılında, emekli olana kadar Uderzo hayatta tuttu. İlk kez 1959 yılında Pilote dergisinde yayınlanan ve dünya çapında da ün salan eser 100’den fazla dile çevrildi. 350 milyon kopyası satılan çizgi roman serisi 11 filme de konu oldu.

Fransa’nın en yüksek dereceli sivil nişanının sahibi

1927 yılında Fransa’da doğan Uderzo, Fransa’nın en yüksek dereceli sivil nişanı olan Légion d’honneur’a layık görülen isimler arasında yer almıştı.

Albert Uderzo kimdir?

Albert Uderzo, Fransız çizgi roman sanatçısı ve senarist. En bilinen eseri Asterix serisidir, aynı zamanda Rene Goscinny ile beraber Oumpah-pah adlı çizgi romanın yaratıcısıdır. Fransa’daki Marne bölgesindeki Fismes’de doğar. Babası Silvio ile annesi Iria İtalya’dan Fransa’ya göçmüşlerdir. Soyadı, ailesinin göçtüğü İtalya’daki Oderzo köyünden gelmektedir. Sanattaki üstün yeteneğine rağmen küçük yaşından beri uçak mühendisi olmak istemiştir. 1934 yılında Fransa vatandaşlığına kabul edilen Uderzo, II. Dünya Savaşı sırasında Paris’den ayrılıp Brötanya bölgesine gidecek ve bir köyde bulunan babasının mobilyacı dükkânında çalışacaktır. Yıllar sonra Asterix maceraları için bir yer ararlarken Goscinny kararı Uderzo’ya bırakacak, o da Brittany’yi seçecektir. Savaştan sonra 1945 yılında Uderzo Paris’de sanatçı olarak parlak bir meslek hayatına başlar. İlk kahramanları Flamberge ve Clopinard’dır. 1947-48 yıllarında Belloy ve Arys Buck yaratılacaktır.

Pilote dergisinde seri haline gelen Asterix, 1961 yılında ilk kez ayrı bir albüm olarak Galyalı Asterix adlı ilk macerasıyla piyasaya çıkartılır. 1967 yılında Asterix o kadar popüler olur ki Goscinny ve Uderzo tüm zamanlarını bu karaktere harcamaya başlarlar. Goscinny’nin 1977 yılındaki ölümünden sonra Uderzo kitapları sadece resimlendirmekle kalmaz, senaryosunu da yazar. Ancak Goscinny ile beraberken yılda iki macera üretilirken, onsuz bir albüm ancak 3-5 yıl sürmektedir. Macera kapaklarında hala “Goscinny ve Uderzo” imzası yer almaktadır. Uderzo Asterix’in yaratılışının 50. yıldönümü için yaptığı açıklamada Asterix’in direniş, cesaret, basitlik ve gülmenin temsilcisi olduğunu belirtir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER