A3 Haber

İki Bakan konuştu ama bu sorular hâlâ yanıtını arıyor: İşte Koca ve Selçuk’un açıklamadıkları…

İki Bakan konuştu ama bu sorular hâlâ yanıtını arıyor: İşte Koca ve Selçuk’un açıklamadıkları…

İki Bakan konuştu ama bu sorular hâlâ yanıtını arıyor: İşte Koca ve Selçuk’un açıklamadıkları…
Mart 26
12:25 2020

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından salgına dair mesajlar verdi. Toplantıdan çıkan karar, okulların 30 Nisan’a kadar uzaktan eğime devam etmesi olurken, Bakan Selçuk ve Bakan Koca konuşmasının satır aralarında hangi mesajları verdi? Hangi soruları yanıtlamaktan kaçındı? İşte dünkü açıklamalarda gözden kaçanlar… 

A3 Haber Merkezi | Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs salgınına dair açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca ve Selçuk, alınacak tedbirleri sıralarken okuldaki eğitime verilen aranın 30 Nisan’a kadar uzatıldığı ve uzaktan eğitimin devam edeceği açıklandı. Bakan Koca ve Selçuk’un konuşmasının satır aralarında da önemli mesajlar yatıyor.

Daha ne kadar süre odamızda izole yaşayacağız?

Sağlık Bakanı Koca, herkesin özellikle evine, hatta odasına kapanmasını ve insanların kendisini izole ederek yaşaması gerektiğini bir kez daha tekrarladı. Bakan Koca, bu durumun bir dönem böyle süreceğini ifade ederken net tarih vermekten kaçındı.

Yurttaşlar daha ne kadar evde izole bir yaşam süreceklerinin sorusunun yanıtını alamadı. Öyle ki izole yaşam biçimi sürerse yurttaşlar darboğaza girecek ve maddi sorumlulukların altından kalkmakta güçlük çekecek.

Bakan Selçuk’un anahtar kelimesi: Telafi… Ne anlama geliyor?

Bakan Ziya Selçuk, her fırsatta önceliklerinin çocukların sağlığı olduğunu vurgularken, konuşmasının satır arasında defalarca “telafi” kelimesini telaffuz etti. Bakan Selçuk, yüz yüze telafi eğitiminden bahsederken, “Uzaktan eğitimin yanı sıra, yüz yüze eğitimle telafi etme çalışmalarımız da devam ediyor. Telafinin ne zaman, nasıl olacağı bilim kurulunun önerileriyle belli olacak “ dedi.

Ancak “telafi”den kast edilenin ne olduğu tam olarak anlaşılamadı. Velilerin de öğrencilerin de kafasında “telafi”ye dair soru işaretleri kaldı.

MEB, Temmuz ve Ağustos aylarında ders zilini çalacak mı?

Bakan Selçuk, her türlü senaryoya hazır olduklarını da belirtti. Ancak milyonlarca öğrencinin ve velilerin kafasında telafi eğitiminin ne zaman yapılacağı sorusu oluştu. Bakan Selçuk’un konuşmasında verdiği mesajda özellikle üniversite ile liseye geçiş sınavlarının ertelenmesi ve salgın tehlikesinin geçmesinin ardından Temmuz-Ağustos aylarında ders zilinin çalacağı izlenimi oluştu.

Bakan Selçuk yazın ders zilinin çalacağına dair mesajını “Sayıları 80 bini geçen ücretli öğretmenlerin durumu ne olacak?” sorusuna verdiği yanıt ile desteklerken, “Telafi eğitimi olarak planladığımız eğitim çalışmalarında yazın olabilir, hafta sonu olabilir, her senaryoya hazırız. Bu zaman diliminde de ücretli öğretmenlerimiz derslere girmesi söz konusu olacak konuyla ilgili mevzuat ve teknik çalışmalar devam ediyor” dedi.

Özel okullara ödenen ücretler ne olacak?

Kamuoyunda sıkça tartışılan konulardan biri özel okullarda eğitim durduğu halde, ücretlerin velilerden talep edilmesi.

Bakan Selçuk, özel okul tartışmalarıyla ilgili de planladıkları takvimi konuşmasının içinde şu sözlerle verdi: “Özel okullar yapmadıkları her türlü eğitimi telafi edecekler. Telafi zamanları diyelim ki yaz tatiline denk geldi, biliyorsunuz yaz tatilinde okul yok ama en uygun bir zaman içinde telafileri yapılacak.”

Türkiye’nin merak ettiği tablo: Hangi ilde ne kadar vaka var?

Türkiye’nin en çok merak ettiği konu koronavirüs vakalarının hangi bölgelerde, hangi illerde yoğunlaştığı.

Bakan Koca, daha önce gerçekleştirdiği bir basın toplantısında lokasyon olarak bir yere yığılmadığını, Türkiye’nin her yerine yayıldığını belirtti. Özellikle Çin’den getirilen ilaçların Türkiye’nin 40 kentine dağıtılmasının ardından kamuoyu salgının boyutunu, hangi illerde kaç vaka olduğunu daha çok merak etti.

Bakan Koca, vakaların iller bazındaki dağılımını da en yakın zamanda açıklayacaklarını belirterek belirsizliğin sürmesine neden oldu.

LGS için üç farklı senaryo

Liseye geçecek öğrenciler için düzenlenen LGS sınavının belirsizliği de sürüyor. MEB, konuyla ilgili çalışmalarını sürdürürken Bakan Selçuk, “Sınavlar konusunda sınavın zamanında yapılmasını önemseriz ancak LGS’nin ne şekilde yapılacağını dair üç senaryomuz var. Sınavların ertelenmesi veya ertelenmemesi tamamen bilimsel kararlara bağlı” dedi.

Öğrenciler sınavda Mart ayına kadar işlenen konulardan mı sorumlu olacak?

Koronavirüs salgınından sonra öğrencilerin sınavla ilgili kaygıları da arttı. Bakan Selçuk, daha önce yaptığı açıklamayı anımsatırken, “Öğrencilerimiz sadece okulda yüz yüze gördükleri konulardan sınava gireceklerini daha önce söylemiştik. Uzaktan eğitimle desteklerimiz 8. ve 12. Sınıfta olan öğrencilere özel çalışmalarımız artarak devam edecek” dedi.

Salgın Türkiye’de pik noktaya ulaştı mı ?

Türkiye, koronavirüs salgınında ilk vakanın görüldüğü 10 Mart’tan bugüne en ölümcül gün 25 Mart’ta oldu. 25 Mart’ta 15 hasta yaşamını yitirirken, 561 kişiye koronavirüs teşhisi konuldu. Yurttaşlar hastalığın Türkiye’deki seyrini merak ederken Bakan Koca, gazetecilerin “Hastalık Türkiye’de pik noktaya ulaştı mı?” sorusunu yanıtsız bıraktı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER