A3 Haber

Bilim Kurulu sona erdi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklamalar

Bilim Kurulu sona erdi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklamalar

Bilim Kurulu sona erdi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklamalar
Mart 27
19:44 2020

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Koca, 17 yurttaşın daha yaşamını yitirdiğini belirtirken toplam can kaybının 92’ye yükseldiğini, vaka sayısının ise 2 bin 69 artarak 5 bin 698’e ulaştığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs nedeniyle 17 yurttaşın daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bakan Koca, ayrıca yaptığı açıklamada 2 bin 69 yeni vakanın tespit edildiği bilgisini verdi.  Türkiye’de 11 Mart’tan bu yana koronavirüs nedeniyle 92 kişi yaşamını yitirirken, koronavirüs vaka sayısı 5 bin 698 oldu.

Koca’nın açıklamaları şöyle:

“10 Mart’tan bugüne Türkiye’de hayat değişti”

  • Türkiye insanını korumak için elinden gelen her şeyi yaptı. Küresel soruna karşı ulusal mücadelesini verme yolunu seçti.
  • Bugün şartlar çok farklı. Önceki tedbirler şimdi sadece bir avantaj daha fazlası değil. Dünya, virüsün henüz ortaya çıkmadığı güne artık dönemez. Biz de 10 Mart’tan öncesine dönemeyiz.
  • Önümüzdeki günler istesek de istemesek de kesinlikle farklı olacak.
  • Bu tehlikeden uzak durmanın bir yolu yok mu? Elbette var. Hayat tarzımızda geçici bir değişikliğe gitmek. Bu bir bulaşıcı hastalık. En çok sosyal ortamda bulaşıyor. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor. Tedbirler aslında basit fakat görünen o ki tedbirlerin uygulanmasını kolaylaştıracak şartlar son derece önemli.
  • Bugün bilim kurulumuzla belki de en önemli toplantımızı yaptık. Hastalığın yayılmasına karşı daha ileri tedbirlere ilhityacımız olduğunu gördük. Bilim kurulumuzla ortaya koyduğumuz yaklaşım şu olmuştur. En önemli tedbir olan izolasyonu hastalığın yayılmasına karşı prensip haline getirelim. Yani hastalığı bulunduğu sınırlar içinde tecrit edelim.
  • Sosyal hareketlilik en alt düzeye inmelidir. Sosyal hayat buna göre düzenlenmelidir. İnsanlar mümkün olduğu kadar az karşılaşmalıdır.

“Çalışma saatleri,günleri düzene konulmalıdır”

  • Bunun için de çalışma saatleri, günleri düzene konulmalıdır. En önemli konu sokakta geçirilecek zamana kısıt getirilmesi konusudur. Bu öneri en önemli başlıklardan biri olmuştur.
  • Bilim kurulumuzun önerisindeki amaç virüsün yayılımını önlemek, virüsü olduğu yerde kontrol altına almak. Bizim teması en aza indirecek bir hayata ihtiyacımız var.

“Virüsün şehirden şehire taşınmasına set çekmek gerekir”

  • Yayılmaya karşı bu prensip şu önemli noktaya dek varıyor, virüsün şehirden şehre taşınmasına set çekmek. Bu yaklaşım belki şehirlerin izole edilmesi gibi düşünülebilir.
  • Bilim kurulunun 83 milyon için önerdiği tedbir, belli bir süreliğine belli sınırlar konmuş bir hayattır. Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor. Devletimiz tüm gücünü ortaya koyacak. Hastalığın önünü keseceğimize inanıyorum. Bugün bilim kurulumuzun aldığı tavsiye kararlarını sayın cumhurbaşkanımıza da arz ettim.
  • Alınan tedbirlere sıkı sıkıya uyulması, umudumuzun gerçeğe dönmesini kolaylaştıracaktır. Ne kadar çok dikkat edersek o kadar kısa sürede bu işin üstesinden geleceğiz.

Sağlık çalışanları hakkında soruyu yanıtladı

  • Sağlık personelimizin çalışanlarımızın özellikle çok riskli olan hekimlerimizin ve personelimizin bu dönemde Kovid-19 tanısı aldığı oldu. Sayılarının da şu an söylememin doğru olmadığını ama özellikle personelimizi korumak anlamında her türlü tedbiri almak anlamında bir gayret içinde olduğumuzu söylemek istiyorum. Maske, malzeme konusunda herhangi bir eksiği oluşturmamak konusunda gayret içindeyiz.
  • Bu dönemde biz sağlık çalışanlarımızın ihtiyacını karşılama noktasında hiçbir şeyden taviz vermeyeceğiz. Bu dönemde tedavileri için de üzerimize düşeni yapma noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Çünkü sağlık personelimiz çok özverili ve fedakar.

Yaşamını yitiren Dilek Tahtalı hakkında açıklama

  • 33 yaşında kaybettiğimiz vatandaşımızla ilgili şunu söylemek istiyorum. Hatırlarsanız ilk gördüğümüz vakalardan bir aileden bahsetmiştik ve çalışanlarından bahsetmiştik.
  • Bu virüsün nasıl bulaştığına önemli bir örnek. Ailede veya yakın çevresinde benzer yoğun bakım şartlarında tedavi olan hasta oldu. Bir özel hastanede yoğun bakım hastası olarak tedavisi devam eden bu hastanın muhasebe işlemleri için o sağlık çalışanımızla temas ediyor.
  • Sağlık çalışanımız, önemli kronik hastalıkları olan birisi yani direnci düşük olan birisi. O temasla o virüsü kapıyor. Ondan önce de ateşinin olduğunu biliyoruz. Muhtemelen mevsimsel grip tablosu vardı onun üzerine koronavirüs kapıyor.
  • Bu bulaştırıcılığı yapan kişi hayatta. O virüsü taşıyan kişi immün direnci düşük olan, yaşlı veya kronik hastalığı olan kişilerle temas ettiğinde önemli ciddi sonuçlarla karşılaşabiliyoruz.
  • O yüzden diyoruz ki herkes virüsü taşıyormuş gibi davranıyor olmalı. Teması ona göre sağlıyor olmalı. Mümkün mertebe evde kendimizi izole ederek geçirelim istiyoruz.

Ayrıntılar geliyor

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER