A3 Haber

Krizin ilk kaybedenleri oteller, havayolu ve enerji şirketleri

Krizin ilk kaybedenleri oteller, havayolu ve enerji şirketleri

Krizin ilk kaybedenleri oteller, havayolu ve enerji şirketleri
Mart 27
17:27 2020

S&P’nin küresel ekonomi ile ilgili webcastini canlı dinledim.

İzlenimlerim şöyle:

  • Beni etkileyen benzetmeyi, Amerika’daki kamu maliyesi ile ilgili bilgi veren kadın yetkili yaptı. O bunu bir kriz olarak değil de “doğal felaket” olarak gördüğünü söyledi. “Zira krizler merkezden yönetilebilir ancak bu salgın yerelde karşılanmak durumunda” dedi. “Yerel yetkililer bunu düşen gelirler ve artan giderlere rağmen yapmak durumundalar” diye de ekledi.
  • Hem S&P hem de genel olarak küresel ekonomik aktörler bu şoku ikinci çeyrek şoku olarak görüyor, baz senaryolarını bu perspektifte geliştiriyorlar. Sürenin uzaması ya da tekrarlanması vahameti ciddi derecede artırır.
  • Çin önden gidiyor. Bu ara bazı veriler daha olumlu gelebilir ancak virüs dünyanın hemen her yerine bulaştığı için bu fazla uzun sürmeyecektir. Gelişmiş ülkeler şoku ikinci çeyrekte, gelişen ülkeler ise biraz daha gecikmeli yaşayacaklar. Bu durumda bizim için “en kötü” Temmuz, Ağustos gibi yaşanabilir gibi görünüyor.
  • Hava yolu şirketleriyle enerji şirketleri bu şokun ilk kaybedenleri oldular.
  • S&P Şubat 3’ten bu yana 170 şirketin notunu kırmış. Bunlar çoğunlukla otel, otomotiv, eğlence, perakende şirketleri. Bunların yüzde 80’i spekülatif not grubunda olan şirketlermiş. ABD’deki temerrüt oranının %10’a çıkmasını bekliyorlar. 69 tane de “fallen angels” adayı varmış. Bunu “düşmüş melekler” olarak çevirirsek bunlar önceden “yatırım yapılabilir” kategoride olup bu krizle birlikte lig düşen ve spekülatif kategoriye düşen şirketler oluyor. Ford, Delta Airlines ve Occidental Petroleum şimdiden “düşmüş melek” olmuşlar. Yeni adaylar ise British Airways ve Hilton… Bu arada küresel ölçekte 28 şirket temerrüde düşmüş.
  • Bankalar, özellikle büyük bankalar için nispeten olumlu konuştular. Zaten notu kırılan şirketler arasında bankaların oranı düşük. Hatta ilgili yetkili “evet, donuk kredilerin artacağını düşünüyorum ama bunlar için kaygılı mıyım, değilim” dedi. Alınan tedbirlerle kredi performansının artacağını düşündüğünü söyledi.
  • Bir kötü haber: Petrol fiyatlarındaki düşüş yenilenebilir enerji şirketleri üzerinde baskı kuracak, yeni yatırımlar için tereddüt yaratacak… Petrol fiyatı yukarı, yenilenebilir enerji yukarı, petrol fiyatı aşağı, yenilenebilir enerji aşağı…
  • Bir de değerlendirme kriterlerinin değişmediğini ancak not verirken ya da kırarken bu özel dönem nedeniyle “daha insaflı” davranacaklarını ihsas ettiler.
  • Bir de on yıldır yazdığımız çizdiğimiz “borçlanma” meselesine dikkat çektiler. Son on yılda borçlanma piyasasında getiri peşinde koşan yatırımcılar sebebiyle spekülatif notu olan şirketlerin payının yüzde 24 arttığını belirttiler. Bunların üçte biri temerrüt riskini yansıtan B- notuna sahiplermiş.

İlgili bağlantı: 

https://on24static.akamaized.net/event/22/44/52/4/rt/1/documents/resourceList1585307709868/coronavirusinsightsfridaycreditfocusmar2720201585307704609.pdf

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER