A3 Haber

Koronavirüs mücadelesi: Devletin sağlığı üstlendiği ülkelerde başarı şansı daha yüksek

Koronavirüs mücadelesi: Devletin sağlığı üstlendiği ülkelerde başarı şansı daha yüksek

Koronavirüs mücadelesi: Devletin sağlığı üstlendiği ülkelerde başarı şansı daha yüksek
Mart 28
10:45 2020

Tıp tarihi, deontoloji ve tıbbi etik alanlarında uzman olan Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu koronavirüs pandemisini tıp etiği açısından değerlendirdi. Etik açıdan önemli olanın sınırlı kaynakların adil kullanımı olduğunu belirten Çobanoğlu, tıpta adalet ilkesine dikkat çekerek, “Devletin halkın sağlını üstlendiği ülkelerde başarı şansı yüksek” dedi.

Koronavirüs salgınından etik açıdan önemli olanın sınırlı kaynakların adil kullanımı olduğunu belirten Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, tıpta adalet ilkesine dikkat çekti.  Çobanoğlu , ölenlerin üçte birinin hekim olduğunu savunurken, “Hekimin kendisi de sınırlı kaynaklardan biridir ve onun sağlığını korumaya yönelik gerekli önlemler alınmış değil. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bizde de hekimi koruyucu önlemler alınamıyor. Salgın sırasında neredeyse ölenlerin 3’te bire yakını hekimler. Kamusal etik anlamında hekimlere yönelik koruma önlemleri arttırılmalı” dedi.

“Birinin sağlığı ötekinin sağlığını etkiliyor”

Sağlığın bireyin sorumluluğuna bırakıldığı ülkelerde salgının kötü boyutlara ulaştığını ifade eden Çobanoğlu,  “Devletin halkın sağlını üstlendiği ülkelerde başarı şansı yüksek. Bizim altyapımızın ABD’den daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ülkeler ve bireyler arası dayanışma önemli. Ülkelerin bir birine tıbbi cihaz ve destek sunduğunu görüyoruz. Hepimiz tek bir gezegen üzerindeyiz ve birinin sağlığı ötekilerinde sağlığını etkiliyor” diye konuştu.

“Şapkayı önümüze koyup düşünelim”

Koronavirüs salgını sonrası çevre etiği açsından olumlu gelişmeler yaşandığı görüşünde olan Çobanoğlu,  “Hava kirliliği azaldı, kentle teması olan sularda yaşam belirdi. Bunlar dünyada öteki yaşam formlarının canlanmaya başladığının göstergesi. İnsanlar ölürken, karlılık dururken böyle sonuçlar alıyoruz. Küresel olarak insanlık şapkayı önüne koyup düşünmeli. Birilerinin yüksek kar hırsı yüzünden insanlar ve gezegenimiz yok oluyor” şeklinde konuştu.

 “Şeffaflık etik değerdir”

Oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu ile salgının dengeli biçimde yürütüldüğünü ifade eden Çobanoğlu,  “Hastaların adının açıklanmaması konusunda çok fazla tartışma duyuyorum. Adlarının açıklanması uygun değil hedef haline getirir. Hastalığın takibi epidemiyolojik açıdan kamu otoritesi için sorumluluk gerektirir. Sürecin şeffaf yürüdüğünü düşünüyorum. Sayılar gün ve gün açıklanıyor. Burada şeffaflık önemli bir etik değerdir” dedi.

“Toplum sağlığı açısından karantina gereklilikti”

Zorunlu karantina tartışmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Çobanoğlu, yurt dışından ve hacdan dönenler konusunda hata yapıldığını belirtirken, “En büyük hatamız, ilk grupların zorunlu karantinaya alınmayıp, evlerine gönderilmesi. Salgın vakalarında etik olarak özerklik göz ardı edilebilecek bir özelliktir. Bu kişilerin karantinaya alınması toplum sağlığı açısından bir gereklilikti. Baştan Umre ziyaretlerine izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Pandemi patlamıştı ve ülkeye geleceği zaten belliydi” dedi.

Hastane uyarısı

Yurttaşlara hastanelerde yoğunluk oluşturmama çağrısında bulunan Çobanoğlu, “Her şeyde doktora koşarsak hastalığın yayılımını hızlandırır ya da koronavirüs değilsek koronavirüs olabiliriz” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER