A3 Haber

Hükûmet yetersiz kaldı, belediyeler aldıkları önlemlerle fark yarattı: İşte belediyeleri öne çıkaran o adımlar…

Hükûmet yetersiz kaldı, belediyeler aldıkları önlemlerle fark yarattı: İşte belediyeleri öne çıkaran o adımlar…

Hükûmet yetersiz kaldı, belediyeler aldıkları önlemlerle fark yarattı: İşte belediyeleri öne çıkaran o adımlar…
Mart 30
14:19 2020

Koronavirüsle mücadele kapsamında peş peşe önlemler alınıyor. Yetkililer bir yandan “evde kalın” çağrısında bulunurken, diğer yandan evde kalan ücretli kesime ekonomik güvence sunulamaması tepkileri artırıyor. Merkezi hükümetin alamadığı kimi önlemleri, başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere bazı büyükşehir belediyeleri alıyor. İşte vatandaştan destek gören o önlemlerden bazıları… 

Türkiye’de yurttaşlara yönelik “evde kal” çağrıları sürüyor. Ancak hükümetin, çalışmak zorunda olan ücretli ve dar gelirli kesime ekonomik anlamda güvence verememesi nedeniyle, her gün işe gitmek zorunda kalan çalışanlar, potansiyel virüs taşıyıcısı haline geliyor.
Bu süreçte Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyeleri aldıkları kararlarla hükümetin izlediği politikalardan bir adım önde gidiyorlar. İşte bu üç büyükşehirin koronavirüsle mücadelede aldığı tedbirler…

Yurttaş sokağa çıkma yasağı ilan edilmesini istiyor

Türkiye’de koronavirüs tehlikesi her geçen gün artmaya devam ederken yurttaşlar AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sokağa çıkma yasağı ilan etmesini bekliyor. Hükümet durmadan yeni tedbirlerini hayata geçirse de yurttaşlar alınan bu tedbirlerin hiçbirinin yeterli olacağını düşünmüyor.

Doktorlar ve uzmanların ölü sayısının resmi rakamlardan çok daha fazla olduğunu belirtmesi ülke genelde endişe yaratırken hala ‘sokağa çıkma yasağı’ ilan edilememesi tepkileri daha da fazlalaştırdı.

Muhalefet partileri geçim sıkıntısı çeken ve her gün işe gitmek zorunda kalan çalışan kesime hükümetin bir ekonomik destek açıklaması yönünde her gün çağrılarını iletiyorlar.
Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere büyükşehir belediyeleri aldıkları kararlarla hükümetin çok daha önünde seyrediyorlar. Bu dönemde özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aldığı kararlar oldukça fazla takdir topluyor. İşte üç büyükşehir belediyesinin aldığı tedbirler

Ankara tüm ülkeye örnek oldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mansur Yavaş’ın aldığı kararlar takdir toplamaya devam ediyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında aldığı radikal kararlar hükümete ders niteliğinde. Yurttaşların salgın nedeniyle kötü etkilenmemesi için kararlarıyla fark yaratan Mansur Yavaş hakkında sosyal medyada birçok kullanıcı “Erdoğan, salgın boyunca Cumhurbaşkanlığını Mansur Yavaş’a devretsin” yorumları yaptı.

  • Öğrenci evleri ve iş yerleri fatura ödemeyecek

Koronavirüs tedbirleri kapsamında en dikkat çeken kararlardan birini Mansur Yavaş hayata geçirdi. Türkiye geneli ekonomik anlamda zor günler geçirirken tüm yurttaşların isteği olan bu karar Ankara’da nisan ayında gerçekleşecek. Başkan Yavaş sosyal medya hesabından “İş hayatında çok zor günler geçiren kardeşlerim, sevgili öğrenciler ve Ankara’da yaşayan hemşehrilerim; hayatınızı kolaylaştırmak ve bu zor günleri atlatmanız için imkanlarımız ölçüsünde her gün yeni çözümler üretmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer vererek Nisan ayında öğrenci evleri ve işyerlerinin faturalandırmayacağını duyurdu.

  • Kağıt toplayıcılığı yasaklandı: Gıda yardımı ve konaklama imkanı sunuldu

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Ankara’da kağıt toplayıcılığı yasaklanmıştır. Geçimini kağıt toplayarak sağlayan vatandaşlarımıza Barınma Evi’nde konaklama imkanı ve gıda temini Belediyemiz tarafından sağlanacaktır.

  • Yavaş’ın başlattığı Dayanışma Platformu’na büyük ilgi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, koronavirüs salgını sonrası toplumsal dayanışma çağrılarını sürdürüyor. Belediyenin internet sitesinde bağış yapabilecek şekilde düzenleme yaptıran Yavaş, “Devir dayanışma ve birlikte olma günüdür. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, Ankaralı yardımseverlerin bu süreçte mağdur olacak insanlara yardımcı olabilmesi için web sayfası üzerinden yardım kampanyası başlattık. Buna da destek olacağınızı umuyorum. Unutmayın gün dayanışma günüdür. Bu süreci hep beraber atlatacağız” çağrısında bulunmuştu. Ankaralılar çağrıya kulak verdi ve belediyenin başlattığı dayanışma platformuna ilgi büyük.

  • Sağlık çalışanlarına özel ulaşım

Başkan Yavaş’ın talimatıyla Ankara Şehir Hastanesi’ne saat başı servis yapacak şekilde sağlık çalışanlarına özel otobüs tahsis edildiği açıklandı. Ayrıca tüm sağlık çalışanlarına ücretsiz ulaşım getirildiği duyuruldu.

  • Cenazelere virüs düzenlemesi getirildi, Diyanet örnek aldı

Kalabalıkların oluşmasını engellemek ve virüsün yayılmasını önlemek amacıyla cenazesi olan yurttaşların istekleri dahilinde cenazeleri vakit namazı beklenmeksizin kıldırılacak kararı alındı. Diyanet, Ankara’yı örnek alarak bu kararı Türkiye genelinde uygulamaya başladı.

  • 65 yaş üstüne ilk somut adım Ankara’dan geldi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 65 yaş ve üzeri vatandaşların tüm toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması uygulamasının geçici olarak askıya alındığını açıkladı. Kararın alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı koronavirüsle mücadele kapsamında 65 yaş ve üstü yurttaşların sokağa çıkışlarının sınırlandırıldığını açıkladı.

  • 65 yaş üstü yurttaşlara kurye hizmeti

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “EvdeKal” çağrısı yaptığı 65 yaş ve üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı gelmesinin ardından ihtiyaçları konusunda destek olacaklarını söyledi. Sosyal medya hesapları üzerinden 65 yaş ve üstü vatandaşlara seslenen Başkan Yavaş, 17 market ve şubelerinde görev yapmak üzere motosikletli kurye kiraladıklarını bu kapsama giren vatandaşların tüm ihtiyaçlarının karşılanacağını açıkladı.

İşte Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin koronavirüsle mücadele kapsamında aldığı diğer tedbirler;

  • Ankaralı öğrencilerin 60 TL’ye 200 binişlik aylık indirimli abonman kartlarını kullanamadıkları için yaşanacak hak kaybının önüne geçti. Öğrencilerin başvurması halinde kullanamadıkları biniş ücreti kadar bakiye kartlarına geri yüklenecek.
  • Yaşlı ve engelli yurttaşların evlerine temizlik hizmeti vererek bu salgın mücadelesinde yardımcı oldular.
  • Sadece toplu taşımaları dezenfekte etmekle kalmayan belediye, Ankara’da hizmet veren 7 bin 701 taksi ile 2 bin 56 dolmuşta da hijyen çalışması başlattı.
  • Mülkiyeti Büyükşehire ait iş yerlerinden alınan kira bedeli iki ay süreyle ertelendi.
  • Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sokak hayvanlarının gıda ihtiyacını karşılayan kafe ve restoranların salgın hastalık riskine karşı kapanması nedeniyle Büyükşehir Belediyesinin sivil toplum kuruluşları iş birliği içinde mama dağıtımına başladıklarını sosyal medya hesapları üzerinden duyurdu.
  • Her gün binlerce yolcunun ortak noktası olan AŞTİ’de toplum sağlığını korumak amacıyla giriş ve çıkış kapılarına termal kameralar yerleştirildi. Hükümetin aldığı kararla birlikte otobüs seyahatlerine kısıtlama getirildi.
  • Vakanın açıklanmasını ertesi günü Ankara’da su faturası borcu olan yurttaşların için iki ay boyunca su kesintisine gidilmeyecektir kararı alındı.
  • Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışanların işler aksamaması koşuluyla vardiyalı çalışma düzenine geçildiği duyuruldu.
  • Vakanın açıklanmasıyla birlikte bilgilendirici reklamlar şehrin her yerinde yayınlanmaya başlandı.

İmamoğlu çağrıda bulundu: Sokağa çıkma yasağı ilan edilsin

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye’de koronavirüs kaynaklı vakanın açıklanmasını beklemeden toplu taşıma da dezenfekte çalışmalarının arttırıldığını belirtmişti. Bu süreçte İmamoğlu sağlık emekçilerine yönelik aldığı kararlar büyük beğeni topladı. İmamoğlu, sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi yönünde hükümete çağrısını sürdürüyor.

  • Sağlık emekçileri için konaklama imkanı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ailelerini de tehlikeye atmamak için evlerine dönemeyen sağlık çalışanları için otellerle anlaşarak iki bin kişilik bir konaklama imkanı sunulduğunu açıklamıştı.

  • Psikolojik Danışma Hattı

Evde kal çağrısı nedeniyle günlerce evinden çıkmayan yurttaşlar kaygı düzeylerini dengelemek, bilgi kirliliği kaynaklı endişelerini gidermek ve psikolojilerini güçlü tutmalarını sağlamak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “Psikolojik Danışmanlık Hattı” hizmete alındı. İmamoğlu, projenin hayata geçmesinin ardında destek hattının farklı 26 şehir ve üç ülkeden arandığını belirterek yurttaşlara yardımcı olmalarından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etmişti.

  • İl Sağlık Müdürlüğü’ne 80 araç tahsis edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi aldığı kararla koronavirüs test süreçlerindeki işleyişi hızlandırmak için İl Sağlık Müdürlüğü’ne 80 araç tahsis edildiğini belirtilmişti.

  • Barınma merkezleri oluşturuldu

16 milyon nüfusa sahip olan İstanbul’da belediye koronavirüsten etkilenmemeleri için sokakta yaşayan evsizler için barınma merkezlerinin oluşturulduğunu duyurdu.

  • 16 milyon İstanbulluya online dağıtım ağı

İl genelinde tüm yurttaşların yararlanabileceği bir temel gıda ve hijyen malzemesi için online dağıtım ağının kurulduğu belirtildi.

  • Borçlu yurttaşın su ve doğalgazının kesilmeyeceği açıklandı

Koronavirüs nedeniyle ekonomi durma noktasına gelirken şirketler çalışanları işten çıkartmaya veya ücretsiz izne çıkartmaya devam ediyor. İmamoğlu’da yaptığı açıklamayla ekonomik anlamda zor günler geçiren yurttaşların doğalgaz ve su faturalarını ödeyemediği halde sularının kesilmeyeceğini duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin koronavirüsle mücadelede aldığı başlıca tedbirler;

  • İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi
  • Sağlık çalışanlara ücretsiz ulaşım ve otopark imkanı sunuldu.
  • Toplu ulaşımda aylık kullanım hakkı olarak kullanılan abonman kartları 31 Mart’tan 30 Nisan’a kadar uzatıldı.
  • 31 Mart tarihinde 30 bin üniversiteli gence 3 bin 200 TL burs verileceğini açıklandı.
  • “Koltuğu boş bırak sosyal mesafeyi koru” adıyla toplu ulaşımda aralıklarla yurttaşların oturması gerektiğini belirten etiketler yerleştirildi.
  • Türkiye’de ilk vakanın açıklanmasının ardından İmamoğlu, 12 Mart’ta tiyatro, müze, konser gibi organizasyonların iptal edildiğini açıkladı.
  • İlk baştan sağlık çalışanlarına getirilen uygulama İSPARK otoparklarından eczacı ve eczane çalışanlarının da ücretsiz yararlanabileceği duyuruldu.
  •  Yenikapı Miting Alanı, Beylikdüzü Gürpınar Su Ürünleri Hali ve Maltepe Miting Alanı’nı geçici karantina ve sahra hastane alanları olarak belirlendiği açıklandı.
  • İmamoğlu sosyal medya hesabından tıbbi atıkların nasıl atılması gerektiği konusunda uygulamalı video çekerek uyarılarda bulundu.

İzmir “kriz belediyeciliğine” geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise “kriz belediyeciliğine” geçtiğini duyurmuştu. Başkan Tunç Soyer’in sosyal medya hesabından bir dayanışma ağı yaratarak 65 yaş üstü geçim sıkıntısı çeken yurttaşlara destek paketi çağrısı birçok oda ve ticari kuruluşlardan destek gördü.

  • 65 yaş üstü yurttaşlara destek paketi

İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkması yasaklanan 65 yaş üstü yurttaşların ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında bir destek paketi hazırlayarak dağıtılmaya başlandı. Başkan Soyer’in destek çağrısına birçok STK, oda ve yurttaş yardımcı oldu.

  • İzmir özelinde Bilim Kurulu oluşturuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi koronavirüs (COVİD-19) ile mücadelede, belediye çalışmalarına ışık tutması amacıyla, “Bilim Kurulu” oluşturdu. Bilim Kurulu’nda şu isimler yer aldı; Uz. Dr. Serdar Pedükçoşkun, Dr. Sertaç Dölek, Prof. Dr Arzu Sayıner, Prof. Dr. Raika Durusoy, Prof. Dr. Erhan Eser, Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Uz. Dr. Ali Ağzıtemiz, Uz. Dr. Altan Gökgöz, Uz. Dr. Hüseyin Tarakçı, Uz. Dr. Yüce Ayhan.

  • Maske üretti, aile sağlığı merkezlerine dağıttı

İzmir Meslek Fabrikası’nda günde 2 bin maske üretilmeye başlandı ve bu maskeler aile sağlığı merkezlerine dağıtılarak sağlık çalışanlarının yararlanması kararlaştırıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koronavirüsle mücadelede kapsamında aldığı diğer tedbirler;

  • Minibüs esnafının ödediği terminal ücretini üç ay süreyle ertelendiği duyuruldu.
  • Virüsle mücadelede en önemli detaylardan biri olan sosyal mesafe kuralı toplu taşımalarda “yeşil koltuk” uygulaması ile birlikte hayata geçirildi.
  • 1-5 yaş aralığında çocuğu olan ve ekonomik anlamda kötü günler geçiren ailelere yardım paketi verileceği açıklandı.
  • Sağlık çalışanlarına ücretsiz ulaşım ve otopark uygulamasının hayata geçirildiği duyuruldu.
  • Koronavirüs salgınına karşı eczane çalışanları da büyük mücadele vermesinden dolayı eczacı ve eczane çalışanlarına ulaşımın ücretsiz olduğu açıklandı.
  • Salgın nedeniyle evde olan çocukları unutmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi 40 bin kitap dağılacağı belediye tarafından duyuruldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER