A3 Haber

Sanayi ve tüketici beklentilerinde sert bozulma

Sanayi ve tüketici beklentilerinde sert bozulma

Sanayi ve tüketici beklentilerinde sert bozulma
Nisan 01
11:43 2020

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Endeksi (PMI) açıklandı:
“Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) mart ayında 48,1’e gerileyerek son üç ayda ilk kez eşik değer 50,0’nin altında kaydedildi.
Sektördeki zorlukların büyük ölçüde COVID-19 salgınından kaynaklandığı belirtildi. Salgın, üretim ve yeni siparişlerin yavaşlamasına yol açtı.”

Üç ay sonra sert düşüşle (yüzde 8) yine eşik değer 50’nin altına inilmiş oldu.
“Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Şubatta 52,4 olarak ölçülen PMI mart ayında 48,1’e gerileyerek son üç ayda ilk kez eşik değer 50,0’nin altında kaydedildi. “

Grafik Verimetrik’ten alındı

İSO verisi geçen Çarşamba günü açıklanan Merkez Bankasının “Reel Kesim Güven Endeksi” ile de uyumlu göründü.
Bu arada atlamayalım, İstanbul Sanayi Odası’nın 1 Nisan 2020 tarihi itibariyle ilk kez sektörel PMI verileri ise açıklamaya başladı.
“COVID-19 nedeniyle mart ayında sektörlerin çoğunda faaliyet koşulları yavaşlama gösterdi.
Metalik olmayan mineral ürünler sektörü yavaşlamada ilk sırada yer alırken, gıda ürünleri ile kara ve deniz taşıtları olmak üzere sadece iki sektör faaliyet koşullarında iyileşme kaydetti.
Takip edilen 10 sektörün yedisinde çalışan sayıları artış gösterdi. En hızlı istihdam artışı ise kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinde oldu.”

Yorumu anketin yetkili kişisine bırakalım:
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:
“COVID-19 salgını, Türk imalat sektörünün güçlü büyüme ivmesi yakaladığı bir dönemde geldi ve bu nedenle firmalar için ağır bir şok yarattı. Üretim ve yeni siparişler belirgin bir şekilde yavaşlarken salgının küresel boyutu da ihracat ve tedarik zincirlerini olumsuz etkiledi. Anketin olumlu gelişmesi istihdamın artmaya devam etmesi olurken bu durum muhtemelen firmaların, yaşanan aksamaların kısa süreli olacağını umut etmesinden kaynaklandı.”

İlgili link: http://www.iso.org.tr/file/PMI-turkiye-mart2020_TR-9851.pdf

Diğer yandan Bllomberght Tüketici Güven Endeksi yüzde 10,6 gerileyerek 70,71’e geriledi.

Grafik Verimetrik’ten alındı

Endeksin detaylarına baktığımızda:

** Tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme var.
** Endeksin Mart ayının ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan düşüş büyük oranda Koronavirüs vakalarının Türkiye’de de ortaya çıkması/artmaya başlaması ve ekonomik hayata yansımasından kaynaklandı.
** Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,59 azalarak 75,04 değerini aldı.
** Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 25,25 gibi çok sert azalışla 59,86 değerine indi.
** Veriler geçtiğimiz Aralık ayı başından bu yana tüketim eğilim endeksinde ciddi bir düşüşe işaret ediyor.

İlgili link: https://www.bloomberght.com/bloomberg-ht-tuketici-guveni-mart-ta-virus-endiseleriyle-geriledi-2251811

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER