A3 Haber

Türkiye’de koronavirüs: Can kaybı 725’e yükseldi, vaka sayısı 34 bin 109 oldu

Türkiye’de koronavirüs: Can kaybı 725’e yükseldi, vaka sayısı 34 bin 109 oldu

Türkiye’de koronavirüs: Can kaybı 725’e yükseldi, vaka sayısı 34 bin 109 oldu
Nisan 07
19:32 2020

Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı bugün 725’e yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 34 bin 109’a ulaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de son 24 saatte tespit edilen koronavirüs vakaları ve yaşanan can kayıplarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 3 bin 892 vaka tespit edildiğini ve 76 can kaybı yaşandığını açıkladı. Toplam vaka sayısı 34 bin 109 , toplam can kaybı 725’e çıktı

Fahrettin Koca’nın açıklamasından öne çıkanlar;

  • Bulaşma oranlarının yüksek olduğu şehirler ortak bir özellikleriyle dikkat çekmektedir. Bu şehirler yurt dışı geliş gidişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirdir.
  • Sokağa çıkma konusunda da kısıtlar getirildi. Tüm Türkiye’de ise 20 yaş altı gençlerimizle 60 yaş üstü büyüklerimizden evde kalmaları konusunda kesin talebimiz var.
  • Dün ülkemizi dışarıya karşı izole etmeye çalışıyorduk. İzolasyon kuralına şimdi şehir şehir uymamız zorunludur. 83 milyonu oluşturan bireylerin izolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmesi gerekmektedir. Bu seçeneğin çok kolay olduğunu vurgulamak isterim.Bu mücadelede 2 taraf var. Taraflardan biri yüksek yayılma kapasitesine sahip olan virüstür. Diğer taraf biziz.
  • Her birimizi eşit derecede tehdit eden virüse karşı güç birliği içinde olmamız gerekiyor. Tam bir dayanışma içinde olma, insan sağlığını korumak için özveride bulunma, işbirliği yapma zamanıdır. Hepimizin çabası, herhangi birimiz içindir. Mücadelemizde buluştuğumuz ortak payda insanın sağlığı, kutsiyetidir.
  • Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmaya henüz başlanmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmalara gittik. Bunun ilk sonuçlarından biri bilim kurulunun kurulmasıydı. Tıp dünyasından 35 bilim adamının oluşturduğu bu kurul bilimsel temelli, yöntemli bir mücadele yürütmemize rehberlik etti.

Çözüm izolasyondur

  • Sağlıklı görülen taşıyıcıların varlığı kesinlikle unutulmamalıdır. Çözüm ise izolasyondur. Şüphelilerin taranması konusunda önemli bir gelişme göstermiş durumdayız. Günlük test sayımızın önümüzdeki haftayla 30 bine ulaşmasını umuyoruz. Test sayısı arttıkça pozitif vaka sayımız artmaktadır.
  • Sağlık çalışanlarımız tanı konularak tedavi edilen hastalarımızı sağlıklarına kavuşturmak için tüm fedakarlıklarını ortaya koyuyor. Hasta sayısına göre kayıp oranlarımız sınırlı seyrediyor. İlaç tedavisine erkenden başlamanın sonuçlarını görüyoruz.
  • Tüm dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde daha fazla görülüyor. Ağırlıklı vakaların görüldüğü yaş aralığı 20-65 arası. 65 yaş kararı öncesi dönemde dağılım daha dengeliydi. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte vakaların yaş grubunda görülme oranının düştüğü görülüyor.

Vefatlar 60-85 yaş arası erkeklerde daha yüksek

  • “Vefatların yaş ve cinsiyete göre dağılımı, 60-85 yaş arası yoğunlaştığını ve erkeklerde daha yüksek oranda vefatların olduğunu görmüş oluyoruz.
  • “Vefat oranları 60 yaş altı kronik rahatsızlığı olmayanların toplam içindeki payının yüzde 10 olduğunu gösteren bir tablo. Bu tablo ise vakaların zatürreye dönem oranlarını gösteriyor. Burada 24 Mart’tan itibaren bugüne kadar vakaların zatürreye dönüş oranı her geçen gün azalıyor. Bu bizim açımızdan şöyle önemli, hastalığın seyrinde öncelikle klinik bulgular, devamında solunum sıkıntısı ve yoğun bakım süreci kendisini gösterir. Ne kadar geçişi azaltabilirsek başarı oranımızın yükseleceğini biliyoruz.

Sahra hastanelerinin durumu ne olacak?

  • Pandemi sonrası devre dışı kalacak hastaneler olarak düşünmedik. Bütün odaları gerektiğinde yoğun bakıma dönüştürülecek hastaneler olarak planladık. Kalıcı olacak.
  • Şu anda salgının etkin seyrettiği İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, İzmir gibi şehirler ortak özellikleriyle dikkat çekmektedir.

Toplum Bilimleri Kurulu kimlerden oluşacak?

  • Sosyolog, psikolog, din psikolojisi, din sosyolojisi, istatistik gibi alanında uzman kişilerden oluşacak. Toplumu ilgilendiren konularla ilgilenecek.

Özel hastaneler ücret alırsa gereği yapılır

  •  Özel hastaneler yoğun bakım tedavisi için ücret alırsa gereği yapılır.

Hastaları takip etmek için yeni uygulama

  • Vakalarımızı ve temaslı olanları, şüpheli olan vakaları takip etmek ve bu vakaların özellikle izole olmalarını, takibini, dışarı çıkıp çıkmadığını görmek üzere bir çalışma yapıldı. Bu üç operatör de BTK’nın işbirliğiyle olan bir tablo. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde devreye girmiş olacak. Bir aplikasyon geliştirildi. Bu hastalarımız aplikasyonu indirmek zorundalar.
  • Bu aplikasyon indirdikten sonra hareketliliği gördüğünde bir mesajla kendisini uyaran, evde izole olmasını hatırlatan ve devamında gerektiğinde güvenlik kuvvetlerinin devreye gireceği bir sistemden bahsediyorum.
  • Önümüzdeki günlerde bununla ilgili açıklama yapılmış olacak.

Hastanelerin doluluk oranı

  • Doluluk oranımız yüzde 62-63ü geçmedi. Böyle bir salgında günler içerisinde artan hasta sayılarıyla karşılaşırız. Bizde ise daha stabil giden bir tabloyla karşı karşıyayız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER