A3 Haber

Hekimlerin ve meslek örgütlerinin ısrarları sonuç verdi, SUT değişti: İşte o değişiklikler…

Hekimlerin ve meslek örgütlerinin ısrarları sonuç verdi, SUT değişti: İşte o değişiklikler…

Hekimlerin ve meslek örgütlerinin ısrarları sonuç verdi, SUT değişti: İşte o değişiklikler…
Nisan 09
09:48 2020

Koronavirüs salgını nedeniyle Sağlık Uygulama Tebliğinde ( SUT) değişiklik yapıldı. Hekimlerin ve meslek örgütlerinin bir süredir ısrarla talep ettikleri düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandı. Covid-19 hastalarından özel hastanelerde hiçbir durumda ilave ücret alınamayacak. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, o değişiklikleri yazdı…

Sosyal Güvenlik Kurumu, meslek örgütlerinin ve kamuoyunun baskısına kulak verdi: Covid-19 hastalarından özel hastanelerde hiçbir durumda ilave ücret alınamayacak.

Pandemi döneminde vatandaşlar can derdine düşmüş iken özel sağlık işletme sahipleri ise maliyet derdine düşmüş, AKP iktidarının yıllardır kamu aleyhine destekleyip büyüttüğü özel sağlık sektörü pandemi döneminde bile COVİD-19 hastalığına “maliyet” ve “kâr” penceresinden bakarak özel hastanelere müracaat eden COVIT-19 öntanı/tanılı hastalardan her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil /yatak için ilave ücret almaktaydı.

Pandemi döneminde vatandaşlar can derdinde iken pandemi hastanesi ilan edilmesine rağmen özel hastanelerin covıt-19 öntanı/tanılı hastalarda yüksek miktarlarda ilave ücret almalarına itiraz ettik ve çözüm önerilerimizi sunduk. Çözüm önerilerimizi SGK ve sağlık giderleri karşılanmak için yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden yaptık.

4 Nisan 2020 tarihli ve 31089 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile; COVİT-19 olası/kesin tanılı hastaların özel hastanelerde yoğun bakım sürecinden önce ve sonra serviste yatış sürecinde yapılacak her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil için ilave ücret alınmamasına ilişkin bir düzenleme yapılmadı.

Yine itiraz ettik ve çözüm önerilerimizi tekrarladık.

09 Nisan 2020 tarihli ve 31094 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile;

1- Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 1.7 numaralı maddesinin (Provizyon işlemleri) üçüncü fıkrasında yer alan “(*) Acil hal;” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(*) Acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir.”

Covit 19 öntanı/tanılı hastalar acil hal Provizyon işlemlerinde tanımı içine alınmıştır.

2- Aynı Tebliğin 1.9.3 numaralı maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiş ve aynı fıkranın sonuna “ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden.” ibaresi eklenmiştir.
“j) SUT eki EK-2/G Listesinde yer alan işlemler,”
“k) Pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri,”
j) SUT eki EK-2/G Listesinde yer alan işlemler ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden.
Bu genelge ile Covit 19 öntanılı/tanılı hastalar ( SUT 1.9.3 – İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri içeren EK-2/G Listesinde) İLAVE ÜCRET ALINMAYACAK İŞLEMLER LİSTESİNDE yer almıştır.
Bu durumda özel hastanelerde pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavilerinden ve bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınamayacağı kesin hükme bağlanmıştır.

3- Aynı Tebliğin 2.1.2.B numaralı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “tanımlı ilaçlar,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi süresince hastanelerce temin edileceği bildirilen pandemi tedavisine yönelik ilaçlar,” ibaresi eklenmiştir.
2.1.2.B: Günübirlik Tedavilerde ( tedavi kapsamındaki işlemler; sağlık kurumlarında yatış ve taburcu işlemi yapılmadan 24 saatlik zaman dilimi içinde yapılan aşağıda belirtilen işlemlerdir.) kan ve kan ürünleri ve “Hastanelerce Temini Zorunlu Kemoterapi İlaçları Listesi”ne yapılan ek ile de pandemi süresince pandemi tedavisine yönelik ilaçlar eklenmiştir.

4- Aynı Tebliğin 2.4.4.H numaralı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “plazmaferez tedavileri,” ibaresinden sonra gelmek üzere “immün plazma tedarik ve uygulama,” ibaresi eklenmiştir.
2.4.4.H (Yoğun bakım tedavisinde) “immün plazma tedarik ve uygulama,”ları işlem puanı üzerinden ayrıca faturalandırılabilecektir.

Bu Tebliğin;
a) 3 üncü ve 4 üncü maddeleri 1/4/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
b) Diğer maddeleri ise yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.

Özet olarak: Yapılan bu SUT değişikliği ile COVİD-19 ön tanılı/tanılı hastalar, acil hal tanımı içerisine ve ilave ücret alınmayacak işlemler listesine alınmıştır. Bu şekilde COVİD-19 öntanı/tanılı hastalardan özel hastanelerde yasal olarak hiçbir suretle yapılacak her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil /yatak için ilave ücret alınamayacaktır. Daha önce yapılan SUT değişikliği ile de özel hastanelere pandemi süresince covid ön tanılı hastalara yönelik ödemelerde ciddi artışlar getirilmişti. Yoğun bakıma alınan hastalar içinde günlük bedel yaklaşık iki katına ulaşmıştı. Yoğun bakım dışı servislerde yatış süresince günlük yatak bedeline 660 TL eklenmişti. ( 30+660 TL) Ayrıca bu hastalarda yapılacak her türlü tetkik, tahlil ve diğer işlemler içinde SUT’ta belirtilen bedeller eklenince ortaya çıkan “COVİD-19 paketi” tatmin edici bir düzeye ulaşmıştı.

Bugün yayımlanan SUT değişikliğine kadar geçen süre boyunca ayrıca COVİD-19 öntanılı/tanılı hastalardan yüzde 200’e ulaşan ilave ücret alınmasını kabul etmek mümkün değildi. Nitekim kamuoyunun yoğun baskıları sonuç verdi ve bu genelge ile özel hastanelerin pandemi süresince ilave ücret almalarının önüne geçilmiş oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER