A3 Haber

Anayasa profesörü Kaboğlu: Sokağa çıkma yasağında yaş sınırı Anayasa’ya aykırı

Anayasa profesörü Kaboğlu: Sokağa çıkma yasağında yaş sınırı Anayasa’ya aykırı

Anayasa profesörü Kaboğlu: Sokağa çıkma yasağında  yaş sınırı Anayasa’ya aykırı
Nisan 12
14:22 2020

Anayasa profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, 65 yaş ve üstündeki kişilere sokağa çıkma yasağı uygulamasının yasal dayanağı olmadığı için anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

A3 Haber Merkezi- Anayasa profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, sokağa çıkma yasağındaki yaş sınırlamasını değerlendirdi. Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre Kaboğlu şöyle konuştu:

  • İlk çıkan genelgeyle öngörülen sınırlamalar çerçevesinde, 65 yaş ve üstündeki kişilerle kronik rahatsızlığı olan kişilere ilişkin olarak öngörülen sokağa çıkma yasağı, yasal temeli olmadığı için Anayasa’nın 13. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddelerine de aykırıdır.
  • Bu yöndeki bir hak sınırlamanın hukuka uygun addedilebilmesi için, yasa ile öngörülmüş olması, meşru bir amaç izlemesi ve demokratik bir toplumda gerekli bulunması gerekir.
  • Daha genel olarak; İçişleri Bakanlığı genelgesinde söz konusu kategorideki kişilere ilişkin sokağa çıkma yasağının dayanağı olarak gösterilen üç düzenlemeden hiçbirisi, söz konusu yasağı öngören bir yasal dayanak oluşturmamaktadır.”

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER