A3 Haber

Bloomberg: AKP, Türkiye Varlık Fonu’nun bazı SPK kurallarından muaf tutulması için tasarı sundu

Bloomberg: AKP, Türkiye Varlık Fonu’nun bazı SPK kurallarından muaf tutulması için tasarı sundu

Bloomberg: AKP, Türkiye Varlık Fonu’nun bazı SPK kurallarından muaf tutulması için tasarı sundu
Nisan 14
16:50 2020

AKP’nin TBMM’ye sunduğu yasa teklifiyle, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF), sıkıntı içindeki ve stratejik öneme sahip şirketleri devralmasının önü açılacak.

Bloomberg’in haberinde söz edilen tasarıya göre, Türkiye Varlık Fonu’na, koronavirüs salgını nedeniyle zor duruma düşen stratejik öneme sahip özel şirketlerde satın alma yapmasını sağlayacak muafiyetler tanınacak.

Tasarının, koronavirüs salgınının ekonomiye vereceği zararı hafifletmek için üretildiği belirtildi.

Tasarıya göre AKP tarafından TBMM’ye sunulan tasarıya göre Türkiye Varlık Fonu, tasarının onaylanması durumunda Sermaye Piyasası Kurulu’nun alımlar ve birleşmeler konusundaki kurallarından muaf tutulacak.

Tasarı, Varlık Fonu’na hisseleri olmayan veya azınlık hissedarı olan şirketlere yatırım yapmak için daha fazla alan sunuyor.

AKP ve Ulusal Varlık Fonu, Bloomberg’in konu ile ilgili sorularına yanıt vermedi.

Türkiye Varlık Fonu nedir?

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, Türkiye merkezli bir şirket. 26 Ağustos 2016’da Başbakanlık’a bağlı bazı şirketleri yönetmek için kanunla kuruldu. Şirketin kuruluş amacı 65. Türkiye Hükûmeti tarafından, “sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek” olarak açıklandı.

10 Temmuz 2018 tarihinde 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı.

Şubat 2017’de hükûmetin, Temmuz 2016’dan beri süren olağanüstü hâl ile birlikte ilan etme yetkisine sahip olduğu kanun hükmünde kararname ile Halkbank, Türk Hava Yolları, BOTAŞ, Eti Maden, Milli Piyango, Türksat, Türk Telekom, TCDD ve Ziraat Bankası dahil olmak üzere çeşitli büyük bütçeli kamu kuruluşları ve hazine arazileri bu fona devredildi. Bu kuruluşların Sayıştay denetimine tabi olmayan Varlık Fonu’na devredilmesi medyada yankı bularak beraberinde geniş çaplı eleştirileri getirdi.

Yönetim kurulu başkanı Tayyip Erdoğan, başkan vekili de damadı Berat Albayrak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER