A3 Haber

Neden kimi insanlar hastalığı daha çok bulaştırıyor?

Neden kimi insanlar hastalığı daha çok bulaştırıyor?

Neden kimi insanlar hastalığı daha çok bulaştırıyor?
Nisan 14
10:15 2020

Koronavirüs salgını yayılmaya devam ederken, bilim insanları neden kimi insanların hastalığı daha çok bulaştırdığını bulmaya çalışıyor.

A3 Dış Haberler | Koronavirüs bulaşan kimi hastaların, hastalığı diğerlerine göre çok daha fazla yaydığı görülürken, bilim insanları bunun nedenini bulmaya çalışıyor.

New York Times’ta yer alan bir yazıya göre hastalığın yayılmasında etkili olan “süper bulaştırıcı” insanların “genetik özellikleri, sosyal alışkanlıkları ya da yanlış zamanda yanlış yerde olmaları” bunda etkili olabilir.

 “Enfeksiyonu yaymayan insanlar da var”

Yazıya göre hastalık bulaştıktan sonra “süper bulaştırıcı” olan insanların yanı sıra hastalığı diğer insanlara yaymayan kişiler de bulunuyor.

Michigan Üniversitesi’nden epidemiyoloji uzmanı Jon Zelner, hastalığı kimin yayıp kimin yaymadığını tespit etmenin önemli olduğunu söylüyor.

Zelner’e göre bir kişinin hastalığı yayıp yaymayacağının tespit edilmesiyle birlikte o kişiyi ve temas ettiklerini izlemeye gerek olup olmadığı anlaşılabilecek.

“Bulaştırmada iki faktör var”

NYT’ye konuşan uzmanlara göre hastalığın bulaşmasında iki faktör rol oynuyor. Bunlardan birincisi hastayla sağlıklı insan arasında “temas” bulunması.

Ancak temas veya bağ hastalığın yayılmasında yeterli değil. Hastalığın yayılması için hasta kişinin bulaştırıcılığının da yüksek olması gerekiyor.

Uzmanlar bulaştırıcılığı yüksek kişilerin semptom göstermeyen ve bu nedenle hasta olduğunu anlamayan kişiler olabileceği gibi, “evden çıkamayacak kadar hasta olmayan” enfekte kişiler de olabileceğini ifade ediyor.

“Virüs miktarı da rol oynuyor olabilir”

Yazıya göre kimi kişilerde virüs miktarı “sıradışı” yükseklikte görülürken, bu kişilerin öksürmesi  durumunda virüsün çok daha fazla yayılabileceği aktarılıyor.

Yazıda 2003 yılında SARS’ın yayılması sırasında Hong Kong’daki ilk hastanın virüsü en az 125 başka kişiye daha bulaştırdığı hatırlatılırken, bir başka olaydaysa bir binadaki 180 kişiye hastalık bulaştığı söyleniyor.

Afrika’da 2014 ve 2016 yıllarında yaşanan Ebola salgınındaysa, virüs bulaşanların yüzde 61’inin virüsü enfekte olanların yalnızca yüzde 3’ünden aldığı ifade ediliyor.

“Kalabalıktan kaçınmak ve hijyen önemli”

“Süper bulaştırıcıların” ortak özelliklerine dair kesin bilgiler bulunmasa da uzmanlar kalabalık ortamlardan kaçınmak ve hijyen kurallarına uymanın virüsten kaçınmanın en iyi yolu olduğunu hatırlatıyor.

Araştırmacılar salgınların yayılmasını engellemek için hastaların bulaştırıcılığının tespit edilmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER