A3 Haber

Trump, ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’ne yardımları durdurduğunu açıkladı

Trump, ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’ne yardımları durdurduğunu açıkladı

Trump, ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’ne yardımları durdurduğunu açıkladı
Nisan 15
08:43 2020

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) maddi yardımlarını durdurduğunu açıkladı.

Donald Trump, Beyaz Saray’ın bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin bu süreçte DSÖ’yle ilgili bir soruşturma yürüteceğini söyledi.

Trump “Bu soruşturma, DSÖ’nün koronavirüsün yayılmasını gizlemesine ve süreci iyi yönetmemesine yönelik olacak” dedi.

Son dönemde DSÖ’ye yönelik eleştirilerini düzenli olarak artıran Trump basın toplantısında, “Örgütün kimsenin inanamayacağı düzeyde sorunları var” diye konuştu.

Trump daha önce DSÖ’yü eleştirirken örgütün koronavirüs salgınıyla ilgili olarak 14 Ocak’ta Twitter sayfasından yaptığı bir açıklamaya atıfta bulunmuştu.

Bu açıklamada Çin yetkililerinin ilk soruşturmalarında, koronavirüsün insanda insana geçtiğine dair bir kanıt bulmadıkları belirtilmişti.

Ancak DSÖ 30 Ocak’ta koronavirüs nedeniyle “uluslararası kamu sağlığı açısından acil durum” ilan etmişti.

DSÖ 11 Mart’ta pandemi ilan etti

DSÖ, 11 Mart’ta da koronavirüsü “pandemi” (küresel salgın) olarak sınıflandırmıştı.

O dönemde ABD ve İngiltere dahil bazı ülkeler DSÖ’nün tavsiyelerini yerine getirmemiş, örgütün başkanı Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus bu duruma tepki göstermişti.

Trump ise Şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada, koronavirüsün ABD’de yayılmasının kaçınılmaz olmadığını söylemiş, “Amerikalılar için tehlike düzeyi çok düşük” demişti.

Trump o dönemde ABD’de 15 olan koronavirüs vakalarının sayısının “birkaç gün içinde” sıfıra düşeceğini de iddia etmişti.

ABD merkezli Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre ABD’de koronavirüs vakalarının sayısı 600 bini aştı, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu 25 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER