A3 Haber

Merkezi yönetim bütçesi: Mart’tan sonrası tufan

Merkezi yönetim bütçesi: Mart’tan sonrası tufan

Merkezi yönetim bütçesi: Mart’tan sonrası tufan
Nisan 15
18:08 2020

Merkezi bütçe gerçekleşmeleri geldi. Önce gelirler tablosunu tıkladım. Zira geçen hafta açıklanan nakit gerçekleşmelerde sorun gelirler tarafındaydı.
Şöyle bir göz attım. Şubattan marta düşüşler vardı. “Dahilde alınan KDV’ye” bakayım dedim. O da ne? Mart ayı verisi eksi görünüyordu: -4,891 milyar TL.
Bir de Hazine’nin twitter hesabına bir tweet attım “bu veri izaha muhtaç” dedim. Gerçi daha önce attığım tweetlere cevap alamamıştım. Yine alamadım.

Sonra sağ olsun ekonomist Haluk Bürümcekçi attığım mesaja cevap verdi: “KDV tahsilatı yapılamadığı ve iadeler devam ettiği için bu ay böyle oldu” dedi.
Evet, koronavirüs şoku gelmese bütçenin gelir performansı beklediğimden daha iyi gidiyordu.
Ocak-Mart dönemini geçen yılınki ile kıyasladığımızda bazı kazanımlar olduğu görülüyordu. Bu kısmen geçen yılın kötü verilerinden kaynaklansa da rakamlar hedeflere uygun seyrediyordu. Yılın geri kalanında benzer bir performans göstermesi zor olsa da…
Ancak şubattan marta düşüşler kaygı verici. Gelirler 86,1 milyardan 47,4 milyar TL düşmüş. 38,7 milyar TL’lik ve yüzde 45’lik bir çöküş…
“Dahilde alınan KDV” kaleminden yürürsek Şubatta 4,5 milyar gelir, Martta bakiye -4,9 milyar!

Sonuçta aylık bütçe açığı 43,7 milyar TL oldu. Faiz dışı açık ise 32,4 milyar TL… Hazine bu rakamlarla ilk üç ayın sonunda 29,6 milyar TL açık verdi. Faiz dışı fazla ise 8,7 milyar TL. olarak gerçekleşti.
Geçen yıl aynı dönemde bütçe açığı 36,2 milyar TL olmuş faiz dışı açık ise 2,8 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Nisan, Mayıs gelirler açısından daha kötü geçecek. Ama bu sefer giderler de kıpırdayacak.
Geçen gün “Sanayi Üretimi” verisini yorumlarken yazdığım gibi tam da ekonomi toparlanırken böyle bir şokla karşılaşmak ayrıca moral bozucu. 2018 yerel krizinin yaralarını tam saramamışken bu sefer daha büyük riskler ve belirsizlikler barındıran küresel bir krizin içine sürüklen… Kötü senaryonun dik alası! Hepimize kolay gelsin.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER