A3 Haber

Malumun ilanı: Merkezi bütçeye Covıd-19 darbesi

Malumun ilanı: Merkezi bütçeye Covıd-19 darbesi

Malumun ilanı: Merkezi bütçeye Covıd-19 darbesi
Nisan 21
19:32 2020

Hazine Müsteşarlığı dün Merkezi Yönetimin program tanımlı bütçe verilerini açıkladı. Oradaki faiz dışı açığa bir bakalım isterseniz.
2019 yılının ilk üç ayında toplam 45,7 milyar TL olan faiz dışı açık bu yılın ilk üç ayında 43 milyar TL oldu.  Bu çok kötü görünmese de Mart ile beraber başlayan Covıd-19 etkisi bütçeyi sert biçimde bozdu.
Mart 2020 gelirleri önceki aya göre yüzde 45, 2019 Martına göre yüzde 13 düşmüş durumda.  Nisan ve Mayıs Marttan da kötü geçemeye aday.
Gider tarafında ise Mart ayında faiz dışı giderlerin Şubat ile hemen hemen aynı seviyede kaldığını ancak 2019 Mart ayına göre yüzde 19 arttı.

Nisan-Mart ayında giderlerin daha da artacağını varsayarsak bütçe en az iki ay düşen gelirler/artan giderler kıskacında olacak.

Faiz giderlerine bakarsak bu yılın ilk üç ayında 41,6 milyar TL faiz ödemişiz. Geçen yılın ilk üç ayında ödenen faiz ise 33,36 milyar TL.  Faiz giderlerimiz bu yıl yaklaşık yüzde 25 artmış.

Yine dün açıklanan Merkezi Yönetimin toplam borç ve dış borç stoklarına bakalım.
Borçlanma son iki ayda hız kazanmış görünüyor.   Şubat ayında dış borçlanma sıçramış durumda
Sanırım bugün itibariyle 1,5 trilyon TL’yi aştık.  Dolar 7 TL.  Borç stokumuz 214 milyar dolar.  Bunun 100 milyar doları dış borç…
Grafikleri 2018 Ocak ayından başlattım zira o aylar ekonomik aktivitenin tepe yaptığı aylar. Sonrasında Ağustos 2018 krizi ardında da bu salgın geldi.
İki yıldır net borçlanma sürecinde olan Merkezi Yönetim Mart ayıyla beraber olağandışı kötülükte bir sürece girdi.
Tablo ortada… Fazla söze ne hacet!  Gelir artışı hemen gelemeyeceğine göre, gider tarafını olabildiğince kontrol altına almak ve acil dış kaynak bulmak gerek NOKTA.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER