A3 Haber

Fiyatlar uçtu, parasız olan dönemedi: ‘Müşteri değil vatandaşız!’

Fiyatlar uçtu, parasız olan dönemedi: ‘Müşteri değil vatandaşız!’

Fiyatlar uçtu, parasız olan dönemedi: ‘Müşteri değil vatandaşız!’
Nisan 22
10:09 2020

Türk Hava Yolları (THY), 59 ülkeden 25 bin kişinin Türkiye’ye getirileceği tahliye uçuşlarına başladı. Ancak koronavirüs nedeniyle bulundukları ülkelerde mahsur kalan vatandaşlar, yüksek bilet fiyatlarını karşılamakta zorlanıyor.

Yurtdışında mahsur kalan Türk vatandaşlarının tahliyesine başlandı. Fakat bilet fiyatlarının yüksek tutulması sebebiyle birçok öğrenci ve işçi ülkesine dönemiyor. Geçici bir süre için yurtdışında bulunan vatandaşlar, virüs kapmaları durumunda sağlık hizmetlerinden faydalanamayacağı endişesiyle bir an önce dönmek istiyor. Ancak mart ayında yapılan tahliyelerden çok daha yüksek tutulan bilet ücretlerini karşılamakta zorluk çekiyor ve bu bir an önce ücretlerin revize edilmesini bekliyorlar.

Gazete Duvar’dan Aynur Tekin’in haberine göre, Türk Hava Yolları’nın, 20-28 Nisan tarihleri arasında 59 ülkeden gerçekleştireceği tahliye uçuşlarıyla, koronavirüs nedeniyle bulundukları ülkelerde mahsur kalan 25 bine yakın kişinin Türkiye’ye dönmesi bekleniyor. Ancak yüksek bilet fiyatları sebebiyle pek çok kişi ülkesine dönemiyor.

“Müşteri değil vatandaşız”

Avrupa’da üniversite eğitimi alan ya da Erasmus gibi değişim programlarına katılan öğrenciler, sosyal medya aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışıyor. En büyük mağduriyetlerin yaşandığı ülkelerden biri İspanya. THY, tahliye uçuşu için tek yön bilet ücretini 320 avro (2 bin 412 TL) olarak duyurdu. Mart ayında koronavirüs sebebiyle yapılan tahliyelerde bu tutar 150 avro olarak belirlenmişti. İki katından fazla artan bilet fiyatları öğrencilerin ve velilerin tepkisini çekti. ‘İspanya’da Kaldık’ isimli bir grup kurarak seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler, paylaşımlarında ülkelerine dönmek istediklerini belirterek “Müşteri değil vatandaşız” diyor.

İngiltere uçuşlarında 72 avroluk artış

Bin 559 kişinin tahliye edilmesi beklenen İngiltere uçuşlarında da mart ayına kıyasla 72 avroluk bir artış söz konusu. 23 Mart’ta yapılan tahliyelerde 150 pounda (bin 295 TL) satılan biletler şu anda 222 Pound ( bin 917 TL).

“Çoğu öğrenci Türkiye’ye dönemeyecek”

662 kişinin tahliye edilmesi planlanan Azerbaycan’da eğitim gören öğrenciler de zor durumda. Bakü’de üniversite eğitimi alan Merve Aslan, normalde Türkiye’ye 200-250 TL ödeyerek karayolu ile gidip döndüğünü söylüyor. Karayolu seferleri kısıtlandığı için uçakla dönmesi gereken Aslan, 23 Nisan’da gerçekleşecek sefer bedelinin 440 AZN (bin 796 TL) olduğunu belirtiyor: “Öğrenciyiz ve sadece babamın bir öğretmen maaşı var. Bakü Büyükelçiliği ile sürekli irtibattaydık. Uçuş için mail attılar ve aradılar. Yardım kolisi de gönderdiler geçen hafta. Fiyat biraz aşağı çekilsin istedik ama kabul etmediler. Çoğu öğrenci Türkiye geri dönemeyecek.”

“Fiyatın revize edilmesini bekliyoruz”

380 kişinin tahliye edileceği açıklanan Rusya için bilet ücreti 322 dolar (2.234 TL) olarak belirlendi. Türkiye’den Rusya’ya işçi olarak gidenler bu miktarı karşılaşmakta zorlanıyor. Başkent Moskova’ya işçi vizesi alarak giden Recep Dağasan, ülkede bulunduğu üç aylık süre boyunca iş bulamamış. Bu şartlar altında bilet ücretini karşılamasının çok zor olduğunu belirtiyor ve yetkili kurumlardan yardım istiyor. Dağasan, “Bölgede özellikle dar gelirli işçi sayısı çok fazla. 322 doların revize edilmesi bekliyoruz” diyor.

Mart ayında ilki yapılan koronavirüs tahliyeleri kapsamında 3 bin 614 kişi, Türk Hava Yolları’nın düzenlediği 34 farklı seferle Türkiye’ye getirilmiş ve iki hafta süreyle KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) yurtlarında karantinaya alınmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER