A3 Haber

Olimpos imar planı onaylandı: Yapılaşmanın önü açıldı, sosyal medyada gündem oldu

Olimpos imar planı onaylandı: Yapılaşmanın önü açıldı, sosyal medyada gündem oldu

Olimpos imar planı onaylandı: Yapılaşmanın önü açıldı, sosyal medyada gündem oldu
Mayıs 08
12:40 2020

 Antalya’nın gözde tatil beldelerinden Olimpos birinci derece arkeolojik SİT alanı statüsüne sahipti. Ancak Olimpos için 2004 yılında çalışmalarına başlanan Koruma Amaçlı İmar Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı. Olimpos’un SİT statüsü üçe düşürüldü.

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Likya medeniyetinin ise en önemli liman kentlerinden biri olan Olimpos, Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunuyor.

Her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan doğal güzellikleriyle ünlü bu tatil beldesi birinci derece arkeolojik sit alanı olarak korunuyordu.

Ancak Olimpos için 2004 yılında çalışmalarına başlanan Koruma Amaçlı İmar Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı.

İmar planının onaylanmasıyla birlikte birinci derece sit alanı olan bölge 3’üncü derece sit alanına dönüştürüldü. Aynı adı taşıyan Olimpos Antik Kenti ise birinci derece arkeolojik sit alanı olarak korundu.

Milliyet’te yer alan habere göre imar planının ilk başvurusunu yapan Olimpos’ta muhtarlık yapmış isimlerden Kumluca Belediyesi meclis üyesi AKP’li Halil Karataş, “Uzun yıllardan beri üzerinde titizlikle çalışılan Olimpos Koruma Amaçlı İmar Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış olup, önümüzdeki günlerde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde ve Kumluca Belediyesi’nde askıya çıkacaktır. Olimpos halkı olarak başta Kültür ve Turizm Bakanımızın nezdinde emeği geçen siyasetçi, bürokrat ve teknik olarak çalışan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Çalışmalar kapsamında Olimpos’un birinci derece arkeolojik SİT alanından üçüncü derece arkeolojik SİT alanına çevrildiğini aktaran Halil Karataş, “Plan çalışmaları çerçevesinde Olimpos’ta yaşayanlar mağdur edilmeyecek. Betonlaşma olmayacak. Ahşap yapılar korunacak. Yeni yapıların da ahşap olması gibi belirgin kararlar alındı” diye konuştu.

Sosyal medyada tepki yağdı

Ancak imar planının onaylanması yapılaşmanın önünü açmış oldu. Pek çok kişi Olimpos’ta betonlaşmaya karşı sosyal medyada tepkilerini dile getirdi.

Sosyal medyada yazılanlardan bazıları şöyle:

  • Çıralıyı kurtardık sıra Olympos ‘a geldi. Orayı da koruruz. Olymposlu gayrimenkul sahipleri yerli vatandaşlara sesleniyorum; imarlaşma size kazandırmaz, başınız ağrır, sakin kıyı şeridiyken her an değerlidir, ama imar size pislik getirir. Evlatlarınıza temiz kıyılar yeterde artar.
  • Buna göre Olympos, birinci derece arkeolojik SİT alanı olmaktan çıkartılıp, üçüncü derece arkeolojik SİT alanına çevrilmiş. Yani yeni yapılanmalara izin verilebilecek hale getirilmiş. Bir durun ya!
  • Çok duyulmadı, haber olmadı. Olympos 1. derece arkeolojik SİT alanından 3. derece arkeolojik SİT alanına çevrildi. Düşürülmesinin sebebi koruma amaçlıymış! En iyi koruma var olana dokunmamaktır. Avazım çıktığı bağırmak istiyorum, yeter artık hakikaten yeter.
  • 3. dereceden sit alanına çevrilen Olimpos’un imara önü açılıyor, buraya kıyılır mı?
  • Şakası bile anksiyete geçirmeye neden olur. Bırak öyle kalsın dokunma! Antik Yunan, Roma, Pers, Selçuklu, Osmanlı kimse dokunmamış bırak sende dokunma! Doğaya saygı duymasan bile “Anadolu’nun kadim tarihi”ne saygı duy!

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER