A3 Haber

Gebelik testine benzer şekilde evde uygulanabilecek Covid-19 testi geliştiriliyor

Gebelik testine benzer şekilde evde uygulanabilecek Covid-19 testi geliştiriliyor

Gebelik testine benzer şekilde evde uygulanabilecek Covid-19 testi geliştiriliyor
Mayıs 09
17:40 2020

Koronavirüs salgını küresel çapta etkili olmasının ardından bilim insanları aşı ve ilaç çalışmalarını tüm hızıyla sürdürürken bir yandan gebelik testlerine benzer bir şekilde evde uygulanabilecek koronavirüs testi geliştiriliyor.

Çin Vuhan’da başlayıp tüm dünyaya yayılan koronavirüs (Covid-19) yenebilmek için pek çok farklı coğrafyadan, farklı bilim çevrelerinden araştırmacılar yöntem arayışı içindeler. Aşı ve ilaç denemelerinin yanı sıra, virüsü ilk etapta baskılayacak çareler de bilim insanlarının odaklandıkları konular arasında. Şimdiye kadar dünyadaki tüm bilim insanlarının virüsü baskılamak için kesin olarak ortaklaştıkları hemen hemen tek şey, DSÖ’nün “Test et, takip et, izole et” diye dillendirdiği strateji.

Aşı ve ilacın yanı sıra test de hayati önem taşıyor

Bilim dünyasının sık test uygulanması ihtiyacını vurgulamasına rağmen, yaygın kullanılan PCR testlerinin güvenilirliği, hızlı sonuç vermesi ve test esnasında olası bulaşma durumlarına dair soru işaretleri insanları kaygılandırıyor. Bu açıdan, aşı ve ilaç araştırmalarının yanı sıra, yenilikçi hızlı ve güvenli test yöntemleri de dikkatle takip ediliyor.

Bu yenilikçi test yöntemlerine örnek bir çalışma, Sherlock Biosciences adlı firma tarafından sürdürülüyor. Firma, evde uygulanan gebelik testlerine benzer bir şekilde, başka ekipmana gerek kalmadan evde uygulanabilecek bir test geliştiriyor. Harvard Üniversitesinden dünya çapında münhasır lisans alan firmanın geliştirmekte olduğu INSPECTR™ adlı testin, hızlı bir şekilde doğru ve uygun maliyetle sonuç veren yüksek hassasiyetli, nükleik-asit tabanlı bir teşhis platformu olduğu ifade ediliyor.

“Kolay araçlarla güçlüklerin üstesinden gelebiliriz”

BirGün‘ün haberine göre, Firmanın yöneticilerinden David R. Walt “Var olan moleküler teşhis araçlarının etkileri sınırlı düzeyde çünkü maliyetleri yüksek, yoğun emek gerektiriyor ve taşınabilir değiller. Bu teknolojilerin, mevcut moleküler teşhis araçlarından daha hızlı, daha az masraflı ve kullanımı daha kolay araçlar yaratarak bu güçlüklerin üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Sherlock Biosciences firması, 5 Mayıs tarihinde gen düzenleme teknolojisini kullanan bir Covid-19 testi için FDA (Gıda ve İlaç İdaresi) acil durum onayı almasıyla gündeme gelmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER