A3 Haber

Kılıçdaroğlu’dan ‘ittifak’ yanıtı: Demokrasiden yana olan bütün tarafları bir araya getirmek zorundayız

Kılıçdaroğlu’dan ‘ittifak’ yanıtı: Demokrasiden yana olan bütün tarafları bir araya getirmek zorundayız

Kılıçdaroğlu’dan ‘ittifak’ yanıtı: Demokrasiden yana olan bütün tarafları bir araya getirmek zorundayız
Mayıs 09
17:22 2020

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgını sürecinde başlattığı video konferans görüşmelerine üniversite öğrencisi gençlerle devam etti. “İYİ Parti ile ittifak devam edecek mi?” sorusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağımız için demokrasiden yana olan bütün tarafları bir araya getirmek ve ortak hareket etmek zorundayız. Millet İttifakı’nın varlık nedeni aslında bu demokrasi ihtiyacından kaynaklanıyor” şeklinde yanıt verdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgını sürecinde başlattığı video konferans görüşmelerine üniversite öğrencisi gençlerle devam etti. Kılıçdaroğlu ekonomiden, sınav tarihlerinin ertelenmesine kadar gençlerin sordukları sorulara yanıtlar verdi.

İttifak açıklaması

Kılıçdaroğlu’na gençler tarafından sorulan sorular dikkat çekti. Katılan gençlerden birisinin, “Türkiye’de CHP’ye karşı halkın kemikleşmiş tabuları vardı, ben son seçimlerde bu tabunun kırıldığını düşünüyorum. Türkiye’de sol tek başına iktidar olabilir mi? Sağ partilerin desteğine ihtiyacınız var mı? İYİ Parti ile ittifakınız devam edecek mi?” sorusuna Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi:

“Bugünkü koşullarda siyasal partiler, sağ ve sol pencereden olayları kendi özgün koşulları içinde değerlendirip yorumlayabilirler ama Türkiye’nin birinci önceliği ülkeye demokrasiyi getirmek, Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmaktır. Demokrasi ile taçlandıracağımız için demokrasiden yana olan bütün tarafları bir araya getirmek ve ortak hareket etmek zorundayız. Millet İttifakı’nın varlık nedeni de bu demokrasi ihtiyacından kaynaklanıyor.”

Gençler işsizlikten şikayet etti

Sorunlarını dile getirerek, Kılıçdaroğlu’na çözüm önerilerini soran gençlerin en fazla şikayet ettiği konunun işsizlik olması da dikkat çekti. Üniversite öğrencisi gençlerin işsizlik kaygılarını dile getirmesi üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

“Anayasa’nın 2. Maddesi der ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti laik, demokratik, sosyal hukuk devletidir. Herkesin çalışma hakkı  var, çalışma alanlarını yaratacak olan devletin izleyeceği politikalardır. Her alanda üretim endeksli  politikaları  geliştirirseniz işsizliği büyük ölçüde küçültmüş olursunuz ama üretimi değil tüketimi öncelerseniz o zaman işsizlik doğal olarak artacaktır. Türkiye’de ne yazık ki üretim göz ardı edildi. Benim aklıma bile gelmezdi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin saman ithal edeceğiz.” 

“2008 yılında yaşanan ekonomik krizden daha büyük bir kriz bekliyor”

Koronavirüs salgın süreci ve sonrasında Türkiye’yi bekleyen ekonomik krize ilişkin sorulara Kılıçdaroğlu, “Ülkeyi 2008 yılında yaşanan ekonomik krizden daha büyük bir kriz bekliyor” diyerek şu tespitlerde bulundu:

“Türkiye Merkez Bankası rezervleri negatif, böyle bir tablo hiç olmadı. Vergi toplanamayacağı,  maaşları ödeyeme süreci var, Dolar’ı kontrol edemiyorlar, yanlış politika izliyorlar. Dolar’ı kontrol etmek için bütün dövizleri, Dolar’ları sattı Merkez Bankası ,farklı bir tablo çıktı. Bu tablodan çıkmanın yolu nedir? Arkadaşlarımıza talimat verdim, bir israf raporu hazırlamaları konusunda.  Devlette israfın boyutlarını görmemiz lazım.”

“Sağlıkta önlem var işsizlikte yok”

Covid-19 ile mücadele sürecinde hükümetin başarılı bulup, bulmadığına ilişkin soruları da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, bu konudaki mücadeleyi genel anlamda başarılı bulduğu mesajını verirken, salgın süreci sonrasında yaşanacak işsizlik konusunda yeteri kadar önlem alınmamasını eleştirdi.

Kılıçdaroğlu, “2019 yılında Sağlık Bakanlığı, hekimlerin, akademisyenlerin, sağlık bilimcilerin katılmış olduğu bir önlemlerin yer aldığı 220 sayfalık gayet güzel bir Covid-19 Raporu hazırladı. Sağlıkta başarının nedene de o raporun hazırlanarak, vakit kaybedilmeden  Bilim Kurulu’nun oluşturulması ve Avrupa’da en gelişmiş,  en yetenekli sağlık ekibinin de Türkiye’de olması. Sağlık konusunda bu önlem alındı ama bu önlemlerle birlikte işsizlik konusu çıkacak ortaya, buna ilişkin her hangi bir önlem yok” diye konuştu.

Sınavların ertelenmesine tepki gösterdi

Gençlerin hükümet tarafından her hangi bir gerekçe gösterilmeden sınav tarihlerinin ertelenmesinden şikayet etmeleri üzerine ise CHP lideri şu yanıtı verdi:

“Sınavın erkene alınması ile ilgili açıklamayı Erdoğan, Turizm Bakanı ve Sağlık Bakanı ile görüşerek yaptı. Erdoğan ve iki bakanın çocukları sınava giriyor mu? Hayır. Eminim YÖK Başkanı’nın bile bu konuda görüşü alınmamıştır.”

Renkli anlar yaşandı

Sanal ortamda gerçekleşen görüşmeye gençlerin aile üyelerinin de dahil olması ile renkli anlar da yaşandı. Gençlerden birisinin kardeşi olan 8 yaşındaki Emir’le, CHP lideri arasında yaşanan diyalog dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun, “Yaramazlık yapıyor musun?” sorusuna, “ Hayır” yanıtını veren minik Emir’e Kılıçdaroğlu, “Senin yaramazlık yapma hakkın var biliyorsun değil mi? Çocukların yaramazlık yapmak, büyüklerinde sizin yaramazlıklarınızı hoş görü ile karşılama görevleri var” dedi.

Gençlerden birisi Kılıçdaroğlu’na selam vermek isteyen dedesi ile bilgisayarın karşısına geçerken, bir başka gencin de, babası ile birlikte CHP liderine gitar ve saz çalarak, türkü söylemesi ile renkli anların yaşandığı sanal sohbet sona erdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER