A3 Haber

Sağlık Bakanı Koca: Salgın şu anda kontrol altında ama risk yokmuş gibi davranamayız

Sağlık Bakanı Koca: Salgın şu anda kontrol altında ama risk yokmuş gibi davranamayız

Sağlık Bakanı Koca: Salgın şu anda kontrol altında ama risk yokmuş gibi davranamayız
Mayıs 13
18:05 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans aracılığıyla katıldığı Bilim Kurulu toplantısının ardından “Salgın şu anda kontrol altında ama risk yokmuş gibi davranamayız” diye konuştu.

A3 HAber Merkezi- Koronavirüs Bilim Kurulu, saat 15.00’te yeni tip koronavirüs Covid-19 ile mücadelede son durumu değerlendirmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı.

Vaka sayıları ve hastaların durumunun ele alındığı toplantıda, tanı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler değerlendirildi, önlemler ele alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans aracılığıyla katıldığı Bilim Kurulu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca’nın konuşmasının öne çıkan bölümleri şöyle;

  • 10 Mart’ın üzerinden 8 hafta geçti. Bu salgının 21. yüzyılın tarihine geçecek büyük bir olay olduğundan artık çok eminiz. 8 haftalık mücadele uzun ve yorucu değildir.
  • Tedbirlere uyarak geçirdiğimiz 8 haftadan sonra riskli bir gün bile tabloyu değiştirebilir. Karıştığımız kalabalıktan, girdiğiniz kuyruktan salgın yeniden uç verebilir.
  • Sekiz hafta ortada büyük bir tehdit varken, tedbirlere uyarak geçirdik.”

“Filyasyon ekipleri ile izole edilerek hastalığı kontrol ettik”

  • Koronavirüs salgını 2. Dünya Savaşı’ndan sonra tüm dünyanın konusu olan ilk olaydır. Koronavirüs salgını bugüne kadar aynı anda tüm kıtaları tutan ilk salgındır. İnsanlık daha önce böylesiyle karşılaşmamıştı. Salgın bizi izole olmaya, kontrollü yaşamaya zorluyor.
  • Şüphelilere test yapılması bulaşma hızını düşürmüştür. Bugün sayıları 6 bin 239’a ulaşan filyasyon ekiplerimiz riskli 722 bin kişiye ulaştılar. Virüs kapması muhtemel kişiler izole edildiler. Eğer bunu yapmamış olsaydık hastalık yayılırdı.
  • 10 Mart’tan itibaren uygulanan filyasyonla tedbir ve tedavi birbirini tamamladı. İlk 4 hafta olayın seyrini 83 milyon birlikte değiştirdik. 29 Nisan’da günlük test sayısı 43 bin 498’e çıktı. Yeni hasta sayısı azaldı.
  • Şu anki şartlarda salgın kontrol altında.
  • Türkiye koronavirüsle mücadelesinde birinci dönemini tamamlamıştır.
  • Karıştığımız bir kalabalık ve girdiğimiz kuyruktan salgın yeniden uç verebilir.”

“11 Nisan Türkiye’de vaka sayısında en yüksek gün oldu”

  • 11 Nisan Türkiye’de vaka sayısında en yüksek gün oldu.
  • Salgının beşinci haftasından itibaren istikrarlı iyileşme dönemindeyiz.
  • Şu andan itibaren salgın kontrol altında. Mücadelemizin ilk dönemini atlattık, şimdi salgında ikinci dönemdeyiz.
  • Virüsü taşıyan insanların tamamının hastanede ya da evde izolasyon altında olduğunu düşünmek tehlikelidir. Virüs dünyada hareket halinde olacaktır.
  • Şu anda bir hafta öncekinden daha iyi durumdayız. Salgın hastalıklar fırsat tutkunudur. Bu fırsatı tanırsak bir ay öncesine dönmek ihtimal dahilindedir.
  • Bir pandemi sürecindeyiz. Alışveriş kuyruğuna girmek, pazar yeribe tedbirsiz karışmak risktir. Çikolatayla diyeti bozmaya benzemez. Çok sağlıklı, belirti göstermeyen biri size hastalık bulaştırabilir.
  • Mücadelemizin ikinci dönemindeyiz, geldiğimiz nokta o kadar umut verici ki sanayi bölgelerinde test laboratuvarları açıyoruz.
  • Eski günler tam olarak geri dönmüyor. Salgın bir hayat biçimi getirdi. Bugün müzik grupları konserleri internetten veriyor. Büyük kurumların toplantıları video konferansla yapılıyor. Bu dünya Vuhan öncesi dünya değil. Yeni normaller keşfediyoruz.”

“Yeni hayatımızda AVM’lerdeki kalabalıklar olmamalı”

  • “Salgını yeneceğiz ama virüsle savaşırken ondan yeni şeyler öğreniyoruz.
  • Yeni hayatımızda AVM’lerdeki kalabalıklar, stadyum kalabalıkları, üç kişinin yan yana oturduğu koltuklar, tam kapasite çalışan asansörler olmamalıdır.
  • Bu mücadelenin profesyonelleri kontrollü sosyal hayatı ikinci dönemin stratejisi olarak görmekteyiz. Maske ve sosyal mesafe kurallarına bugüne kadar olduğundan çok daha sıkı uymalısınız.
  • Virüsün bulaşma kabiliyeti yüksektir. Kontrollü sosyal hayat riskli ortamlardan uzak durmak, günlük hayatımızı da riski minimalize edecek şekilde düzenlemektir.
  • Ulaşımda yeni bir oturma düzenine gidilmesi kaçınılmaz gözükmektedir. Virüsün yayılmasına elverişli her ortamın düzenlemesi kontrollü sosyal hayatın kapsamındadır.”

“Hayat Eve Sığar’ uygulamasını 10 milyon kişi kullanıyor”

  • ‘Hayat Eve Sığar’ uygulaması sizi olası riskler konusunda bilgilendiriyor. Gitmek istediğiniz yerde son üç gün içinde tanı konmuş hasta varsa uygulama sizi uyarıyor. Bugün kullanıcısı sayısı 10 milyonu bulmuştur.
  • Zorunlu değilse dışarı çıkmayalım. Çıkmışsak yoğunluğu az yerleri tercih edelim. Risk yokmuş gibi davrananları uyaralım.
  • Kontrollü sosyal hayat, salgınla mücadelede sorumluluğun paylaşıldığı hayattır. Bu noktada sağlamamız gereken şey güçlü istikrardır.
  • Sağlık ordumuz bu istikrarı güçlü şekilde gösteriyor, devlet kurumları bakanlığımızın geliştirdiği tedbirlere duyarlı. Salgını kontrol altına altına, sosyal hayatı da kontrol altına alabilirsek güzel günler göreceğiz, güneşli günler.”

Bakan Fahrettin Koca, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

  • Yabancı turistlere yönelik bir tarama olacak mı?” sorusuna “Nasıl bir özellikle sezonun açılmasıyla tedbirlerin devam edebileceği ile ilgili plan yapıldı. Turizm Bakanlığımız ile geliştirdiğimiz yaklaşımlar oldu. bayramdan sonra kontrollü olmak kaydıyla yurtdışından gelişleri test yaparak götürme eğilimindeyiz. PCR testi ile bunları yapmak istiyoruz” yanıtı verdi.
  • AVM’lerde dikkat çekici kalabalıklar, trafik yoğunluğu arttı. İkinci dalgayı tetikler mi? Vuhan’da da yeni vakalar olduğu iddiası var?” sorusuna “Maskenin ve 1,5 metre mesafenin ne kadar önemli olduğunun altını çizdim konuşmamda. Yer yer bu kurallara uyulmadığını görüyoruz. Bunların asla olmaması gerekiyor. Uymayanları uyarabiliriz. Bu toplumun genelini ilgilendiren bir salgın. Bu tedbirlere uyma konusunda gayret içinde olursak ikinci dalgayı önlemiş oluruz. Yoksa kaçınılmaz son öyle olur. Bu dönemin kontrollü bir sosyal hayat dönemi olduğunu, maske ve mesafe kuralını hepimiz bilmeli” yanıtı verdi.

“Bağışıklık haritası çalışmalarına haftaya başlamayı planlıyoruz”

  • Bağışıklık haritası çalışmaları ne zaman başlayacak?” sorusuna “Bağışıklık haritası için 150 bin kişinin kimler olduğu tespit edildi. PCR testini yapmak istiyoruz. PCR’a ilave antikor testini yapmak istiyoruz. Kişiler tespit edildi. Dünyaya örnek olacak bir çalışma olacak. Haftaya yapılmasını planlıyoruz” yanıtı verdi.
  • “Aile sağlığı merkezlerinde çalışanlar için ek ödeme yapılacak mı?” sorusuna “Bununla ilgili ben özellikle Mart – Nisan – Mayıs aylarında ek ödeme yapılmaıs konusunda daha önce yapılabileceğini sömylemiştim. Yapılma noktasında bir çalışma içindeyiz” yanıtı verdi.
  • Üniversiteler açılacak mı?” sorusuna “Haziran’da hem LGS, YKS’nin yapılıyor olması bir hareketliliğe sebep olacağını düşünüyoruz. Yüz yüze finallerin yapılacak olmasının kaygı yaratacağı izlenimi oluştu. Yüz yüze yapılmadan, olabildiğince online sınavların yapılması yaklaşımına YÖK de aynı günde karar vererek yüz yüze yapılmaması kararı alındı. 2019-20 için yüz yüze sınavlar olmayacak” yanıtını verdi.

Ramazan Bayramı’nda yasak için şu anda net bir durum yok”

  • Ramazan Bayramı’nda yasak olacak mı?” sorusuna “Bu bir hükümet kararı. Salgının seyri bunda etkili olacak. Şu anda Bilim Kurulunun gündemine gelmedi. Şu anda net bir durum yok” yanıtını verdi.
  • Muhalefetten pandemi hastanelerine eleştiri geldi?” sorusuna “Pandemi hastanelerinden bahsedeyim. Bu hastaneleri çok amaçlı ve kalıcı hastaneler olarak düşünüyoruz demiştim. Biz özellikle deprem için, afetler için, salgın için hastanelerimiz var mı? Yeri geldiğinde bu anlamda pisti ile deprem ve afet döneminde de sizin kullanabileceğiniz hastaneler olarak kullanılıyor olacak. Bunu sadece pandemi dönemi hastanesi olarak düşünmedik. Sağlık turizmi içinde kullanmak istiyoruz ve kullanabiliriz” yanıtını verdi.
  • Camiler ne zaman ibadete açılacak?” sorusuna “Camilerle ilgili doğrusu dünyada yer yer bazı uygulamaların olduğunu biliyoruz. Türkiye’de de salgının seyrine göre gündeme gelebilir. Bilim Kurulunda gündeme gelmedi. Önümüzdeki günler zannediyorum bu konu gündeme gelmiş olur. Tedbirli ve belli kuralları olmak kaydıyla hükümette gündem olmuş olur” yanıtını verdi.
  • Artış sayısı nasıl öngörülebilir?” sorusuna “Öngörülebilir derken bizim öngördüğümüz… Toplumdaki hareketliliğe göre bu salgının önümüzdeki dönemde nasıl seyredebileceğini tahmin edebiliyoruz. Bugünlerde bu değişimin olabileceği beklentisindeydik” yanıtını verdi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER