A3 Haber

Reuters: Türkiye dış kaynak bulmak için dört ülkeyle görüşüyor

Reuters: Türkiye dış kaynak bulmak için dört ülkeyle görüşüyor

Reuters: Türkiye dış kaynak bulmak için dört ülkeyle görüşüyor
Mayıs 15
13:44 2020

Reuters’in aktardığına göre Türkiye kaynak bulabilmek için Japonya, İngiltere, Katar ve Çin’le karşılıklı görüşmeler yapıyor. Japonya, “gerçek bir kriz olması” durumunda müdahale edileceğini, ancak bunun dışında yeni kaynak verilmeyeceğini bildiriyor.

A3 Haber Merkezi | Reuters’in aktardığına göre Türkiye’den hükümet ve Merkez Bankası yetkilileri “ikinci kur krizi” ihtimaline karşı temaslara başladı.

Habere göre yetkililer Japonya, İngiltere, Katar ve Çin’le finansman bulmak için görüşme yapıyor.

“Başka ülkeler de var” demişti

AKP’nin dış ilişkiler yetkilisi Cevdet Yılmaz, Perşembe günü yaptığı açıklamada swap anlaşması yapmak için görüşmeler yapıldığını doğrulamıştı.

Yılmaz, açıklamasında yalnızca ABD ile görüşme yapılmadığını, swap hattı için görüşme yapılan “başka ülkeler” de olduğunu söylemişti.

Görüşmeler gizli tutuluyor

Reuters’in aktardığına göre Türkiye’nin hazine bakanlığı, Japonya’nın finans bakanlığı ve İngiltere Merekz Bankası yorum yapmadı. Çin ve Katar da görüşmelerle ilgili resmi açıklama yapmaktan kaçındı.

Haberde Türkiye’nin “onlarca milyar dolara ihtiyacı olduğu” söylenirken, anlaşma sağlanamaması durumunda liranın yeni bir kriz yaşayacağı aktarılıyor.

“Katar, Çin ve İngiltere ile görüşme daha iyi”

ABD’den yapılan geçmiş açıklamalarda Türkiye’ye swap hattı düşünülmediğinin işaretleri verilirken, Reuters’e konuşan adı verilmeyen Türk yetkili “Görüşmeler Katar, Çin ve İngiltere ile daha iyi bir durumda” dedi.

“Kimi kaynakların sunulacağı konusunda iyimserim” diyen yetkili, anlaşmanın sağlanmasının “uzun sürmeyeceğini” savundu.

Merkez Bankası rezervleri azalıyor

Haberde Türkiye ekonomisinin risklerine dikkat çekilirken Merkez Bankası rezervlerinin geçtiğimiz yıl 40 milyar dolarken bu yıl 26 milyar dolara düştüğü hatırlatılıyor.

Rezervlerdeki azalmanın liranın değerini korumak için kamu kurumları tarafından 30 milyar dolar satış yapılması olduğu, buna karşın liranın bu yıl yüzde 15 değer kaybettiği bildiriliyor.

168 milyar dolar borç yükümlülüğü var

Türkiye’nin 12 aylık dış borç yükümlülüğünün 168 milyar dolar olduğunu aktaran Reuters, bunun yarısı kadarının Ağustos ayı son tarihli olduğunu bildiriyor.

Turizm geliri olmaması Türkiye’nin cari açığını aylık 5 milyar dolar seviyesine çıkartırken, AllianceBernstein direktörü Shamaila Khan, “Türkiye’nin bu dönemde nasıl yol alabileceğini göremiyorum, özellikle de dış kırılganlıklarını düşünürsek” diyor.

Khan’a göre Türkiye uzun süredir ekonomik riskleri küçümsüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın, yaptığı açıklamalarda ekonomiye dair iyimser olduğu ve rezervlerin yeterliliğini savunduğu biliniyor.

Japonya “izlemeyi” düşünüyor

Habere göre Japon hükümetinden adı verilmeyen bir yetkili, Japonya’nın “liranın seyrini izlemek” dışında bir adım düşünmediğini söylüyor.

Japon yetkili, Türkiye’deki durumun “gerçek bir krize dönüşmesi durumunda” G7 ülkelerinin müdahale edebileceğini ifade ediyor.

Haberde sermaye kontrollerinin son ihtimal olarak değerlendirilebileceği de söyleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER