A3 Haber

Diyanet’ten ‘bayram namazı’ açıklaması

Diyanet’ten ‘bayram namazı’ açıklaması

Diyanet’ten ‘bayram namazı’ açıklaması
Mayıs 21
11:45 2020

Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle camilerde bayram namazı kılınmayacağını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, “Bu yıl maalesef milletçe büyük mücadele verdiğimiz Kovid-19 salgını sebebiyle camilerimizde bayram namazı kılınamayacaktır” ifadelerine yer verildi. Türkiye’de 81 ilde koronavirüs salgını nedeniyle arife günü ile birlikte Ramazan Bayramı’nda 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, vatandaşların merak ettiği soruya cevap vererek, korona salgını nedeniyle bu sene camilerde bayram namazı kılınamayacağını duyurdu. Sayar ayrıca bayram namazının Cuma namazı gibi camide cemaatle kılınan bir namaz olduğunu ve evde kılınamayacağını söyledi. Sayar, bunun yerine Müslümanların ‘duha namazı’ kılıp bayramı ihya edebileceklerini aktardı.

“Bayramı kısıtlamalarla yaşayacağız”

Sayar, salgın nedeniyle camilerde Cuma ve teravih namazlarının kılınamadığını hatırlatarak, “Şimdi bayrama geliyoruz. Bayram neşe ve sevinç günüdür. Bayramlar hakikaten hem dini hayatımızda hem toplumsal hayatımızda çok önemli yeri olan, paylaşmanın, bölüşmenin, sevginin, kardeşliğin, dayanışmanın yaşandığı, dostların birbirleriyle görüştüğü, dargınların barıştığı çok önemli zaman dilimleri. Bunları yine yaşamaya çalışacağız; ama bazı kısıtlamalarla yaşayacağız” dedi.

“Büyüklerimizi telefonla ziyaret edelim”

İslam dininin insan hayatını ve insan sağlığını her şeyin önüne koyduğunu vurgulayan Sayar, “Bilim insanları bu salgının bir an önce ortadan kalkması için uyulması gereken temel kuralları söylüyorlar. Maske takmak, sosyal mesafeyi korumak, hijyenik şartlara dikkat etmek. Bunlar aynı şekilde dinimizin de emirleridir. Bayramda evvela bunlara dikkat etmeliyiz. Bayramlaşmalar, sıla-i rahim çok önemlidir; ama mümkünse bu yıl bunları uzaktan telefonla veya başka vasıtalarla dostlarımızı, yakınlarımızı, büyüklerimizi böyle ziyaret edelim. Komşularımızla hakeza aynı şekilde. Bayramı böyle geçirmeye çalışalım. Yani bayramda bir araya gelmek, ziyafet vermek, hakikaten bunlardan kaçınalım. Hazreti Peygamber bir Müslümanı tarif ederken ‘diğer insanların elinden, dilinden emniyette olduğu insandır’ der. Buna dikkat etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER