A3 Haber

İlk astronotlu SpaceX roketi bugün fırlatılıyor

İlk astronotlu SpaceX roketi bugün fırlatılıyor

İlk astronotlu SpaceX roketi bugün fırlatılıyor
Mayıs 27
08:37 2020

Elon Musk’ın SpaceX firmasına ait roket ve üzerindeki uzay aracı, iki astronotu uzaya taşıyacak.

İki NASA astronotuna “taksi hizmeti” verecek olan SpaceX’in roketi aynı zamanda uzun yıllar sonra ABD topraklarından uzaya gönderilen ilk astronotları taşıyor olacak.

ABD’li girişimci Elon Musk tarafından 2002 yılında kurulan uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, yıllar süren çalışmaların sonunda bugün ilk kez uzaya astronot gönderecek. Böylece NASA da dokuz yıllık aranın ardından uzaya insan göndermiş olacak.

ABD’li astronotlar Doug Hurley ile Bob Behnken’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürecek olan Crew Dragon isimli kapsül, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) ait Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden Musk’ın şirketi tarafından üretilen Falcon 9 roketiyle fırlatılacak.

Reuters’ın haberine göre, fırlatma işlemi bugün Türkiye saatiyle 23.30’da yapılacak.

Kapsülün fırlatışını ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence de izleyecek.

Aslında SpaceX ilk NASA ihalelerini aldığında ilk üç roketi başarısız oldu. Ne var ki, NASA SpaceX’e forsat vermeye devam etti ve Musk bu iş için kalan son finansal gücü ile dördüncü roketi fırlattı ve bu roket başarıyı getirdi.

NASA 2010 yılından bu yana SpaceX gibi özel firmaların tutunabilmesi ve büyüyebilmesi için 6 milyar dolar harcadı. SpaceX ve Boeing bu bütçeden aslan payını alan iki şirket oldu.

NASA şimdiden 48 astronotu 12 fırlatmada uzaya götürmesi için SpaceX’ten 2,5 milyar dolarlık rezervasyon yaptırmış durumda. Yani koltuk başına 50 milyon dolar. Yine de bu rakam NASA’nın Rusya’ya ödediği fiyattan çok daha düşük.

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER