A3 Haber

Ekonomide son iki haftanın verileri: Flaş haber, yabancılar 22 Mayıs haftasında tahvil almış

Ekonomide son iki haftanın verileri: Flaş haber, yabancılar 22 Mayıs haftasında tahvil almış

Ekonomide son iki haftanın verileri: Flaş haber, yabancılar 22 Mayıs haftasında tahvil almış
Haziran 04
17:33 2020

Merkez Bankası bugün 22 ve 29 Mayıs haftalarına ait verileri birlikte açıkladı. O nedenle bu iki hafta arasındaki değişimlere odaklanacağım.
Mayıs ayı verilerini yorumlarken ayın hemen hemen yarısında 15 Büyükşehir’in sokağa çıkmadığını hatırlamamız gerek.
29 Mayıs haftasında toplam krediler önceki haftaya göre hafif arttı. Mevduat bankalarının konut kredileri yerinde sayarken, taşıt kredileri hafif kıpırdadı. Artış yine diğer tüketici kredilerinden geldi.
Taksitli ticari krediler de önceki haftaların çok altında bir hızla büyüdü.
Kredi kartları haftalar sonra 1,8 milyar TL kadar artış gösterdi. Yılbaşına göre daralma hala daha yüzde 7,5…
Para arzı göstergesi M1 yerinde saydı. Yine de kur etkisinden arındırılmış parasal genişleme yılbaşından bu yana yüzde 35’in az üzerinde…
Analitik bilançodan emisyonu günlük takip ediyorum. 21 Mayıs’ta tepe yaptıktan sonra 3 Haziran itibariyle 14 Mayıstaki seviyelerine indi.
Yabancıların menkul kıymet işlemlerine gelirsek… 22 ve 29 Mayıs haftasında toplamda 374,4 milyon dolarlık hisse senedi satarken 285,7 milyon dolarlık tahvil aldılar. Mayıs ayındaki hisse senedi satışları 1 milyar 7 milyon dolar oldu.
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları 22 ve 29 Mayıs haftasında 4,48 milyar dolar artarak toplamda 200 milyar doları geçti. Artışın çoğu 22 Mayıs haftasında gerçekleşti.
Katar’la yapılan swap anlaşması sonucu Merkez bankasının kasasına 10 milyar dolar muadili Riyal girmesinin ardından net rezervler 29 Mayıs haftasında 6,6 milyar dolar arttı.

SONUÇ: Yabancıların aylar sonra tahvil almaları “flaş haber” niteliği taşıyor. Hissedeki satışlarını Haziranda da sürdürecekler mi onu göreceğiz.
Kredi genişlemesindeki yavaşlama bu hafta başı açılan paketle beraber ne hızda genişleyeceğinin ilk sinyallerini gelecek Perşembe almış olacağız.
Merkez bankasının parasal genişlemesinin 21 Mayıs’tan sonra durduğunu not etmek gerekiyor.
Yerleşiklerin yabancı para aşkının yeniden alevlenlenmesi de dikkat çekti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER