A3 Haber

DİSK: Koronavirüse yakalanan üyelerimizin yüzde 80’i belediyelerde çalışıyor

DİSK: Koronavirüse yakalanan üyelerimizin yüzde 80’i belediyelerde çalışıyor

DİSK: Koronavirüse yakalanan üyelerimizin yüzde 80’i belediyelerde çalışıyor
Haziran 05
13:46 2020

DİSK Genel-İş’in yayımladığı araştırmaya göre, koronavirüse yakalanan üyelerinin yüzde 80’inin belediye şirketlerinde çalıştığı, bu üyelerin yarısının da temizlik biriminden olduğu açıklandı.

DİSK Genel-İş, “Covid-19 salgını ve işyerlerimizde durum araştırması-3 sonuçları” başlıklı bir rapor yayımladı. Sendikanın örgütlü olduğu işyerlerindeki çalışma koşulları ile işçi sağlığı koşullarını ele almak üzere 44 şubesinde uygulanan anketlerin üçüncüsünün 27-29 Mayıs tarihlerinde uygulandığı belirtildi.

DİSK’in raporunun bir bölümü şöyle:

  • Covid-19 tanısı konulan üyelerimizin yüzde 80’i belediye şirketlerinde çalışan üyelerimizdir. Covid-19 tanısı konulan üyelerimizin yüzde 8’i hastane işçisi, yüzde 4,5’i kadrolu belediye işçisi yüzde 4,2’si konut işçisi ve yüzde 3,2’si üniversite işçisidir.
  • Belediyelerde Covid-19 tanısı konulan üyelerimizin yüzde 94,5’i belediye şirket işçileridir.
  • Belediyelerde özellikle halkla temasın yüksek olduğu, yakın çalışmanın olduğu, iş yükünün arttığı ve önlemlerin yetersiz olduğu birimler, en çok Covid-19 tanısının konulduğu birimler olmuştur. Covid-19 vakaları en çok temizlik, park-bahçeler, toplu taşıma ve fen işleri birimlerinde görülmüştür.
  • Şubelerimizin yüzde 36,4’üne göre işyerlerinde alınan önlemler yeterli, yüzde 59,1’ine göre ‘kısmen’ yeterli, yüzde 4,5’ine göreyse önlemler yetersizdir.
  • Mücadelemizin de etkisiyle, hastalık belirtisi gösteren işçilerin derhal muayene edilmesi ve test uygulanması, çalışma saatlerinin kısaltılması ve dönüşümlü çalışma uygulanması, işyerlerinde ücretsiz izin ve yıllık izin kullandırma dayatması yapılmaması, ücretsiz-uygun kişisel koruyucu ekipman sağlanması işyerlerinde yaygınlaşan salgın önlemleri olmuştur.
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarında sendika temsilcilerinin yeteri kadar söz ve karar sahibi olmaması, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları’nda salgına yönelik kararlar alınmaması ya da uygulanmaması, salgın sürecine özgü Risk Değerlendirmesi ile Acil Durum Planı’nın yapılmamış olması ve çalışma ortamının sosyal mesafe kuralına uygun olmaması işyerlerindeki en yaygın eksikliklerdir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER