A3 Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni ‘normalleşme’ kararlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni ‘normalleşme’ kararlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni ‘normalleşme’ kararlarını açıkladı
Haziran 09
19:24 2020

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Saray’da gerçekleştirilen toplantı yaklaşık üç saat sürdü. Toplantının ardından Erdoğan açıklama  yaptı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uzun süredir video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen kabine toplantısı, bugün yüz yüze gerçekleştirildi. Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantı üç saat sürdü.  Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantının ardından açıklama yaptı.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Uzun bir aradan sonra yüz yüze gerçekleştirdiğimiz kabine toplantımız az önce sona erdi. Toplantımızda normalleşme adımı çerçevesinde attığımız adımların çok yönlü değerlendirmesini yaptık.
  • Hamd olsun hastaneden ilaca, maskeden solunum cihazına, bu mücadeleyi yürütmek için ihtiyaç duyduğumuz her imkana sahibiz. Şehir hastaneleri ve son 18 yılda yeniden yaptığımız, veya modernize ettiğimiz hastaneler sayesinde kendimizi güvende hissediyoruz. GSS sistemimiz dünyaya örnek olmuştur.

18 yaş altı ve 65 yaş üstü yasağı gevşetildi

  • Bu haftaki toplantımızda aldığımız kararlar şu şekildedir: Lokanta, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00’den 24.00’e uzatılmıştır. Sinema gibi işletmeler 1 Temmuz’dan itibaren belirtilen kurallar eşliğinde hizmete girecektir. 18 yaş altı çocukların kısıtlaması ebeveynlerin refaketiyle olmak üzere tümüyle kalkmıştır. 65 yaş üstü vatandaşlar, her gün saat 10 ile 20 arası dışarı çıkabilecek.

Düğünler 1 Temmuz’dan itibaren başlıyor

  • Milli parklar ve doğal parklar 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için ücretsiz olacaktır. Nikah salonları 15 Haziran’dan itibaren, düğün salonları 1 Temmuz’dan itibaren faaliyete geçecektir. Aldığımız kararların hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum.

‘Favipiravir’ isimli ilacın üretimi

  • Hekimlerimizin Kovid-19 tedavisinde kullandığı Favipiravir isimli ilacı TÜBİTAK’taki bilim insanlarımız kendi sentezimizle üretmeyi başardı. Bugüne kadar destek verdiğimiz ülke sayısı 120’yi bulmuştur.

‘İstihdam Kalkanı’ paketi geliyor

  • Çalışanlarını ücretsiz izne ayıran işverenlerimize istihdam desteği vereceğiz. İstihdam kalkanındaki amacımız işsiz kalan vatandaşlarımızın yeniden istihdama katılmalarını sağlamaktır.
  • Çalışanlarını ücretsiz izne ayıran işverenlerimize istihdam desteği vereceğiz. Bu kapsamda ilave istihdam için teşvik sağlayacağız. Kısmi ve esnek çalışma alanında düzenlemeleri hayata geçireceğiz. 25 yaşın altındaki gençlerin beceri ve deneyim kazanmasını destekleyeceğiz. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerin istihdam edilmelerini sağlayacağız. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak.

Çalışanlara yönelik tamamlayıcı emeklilik sigortası

  • Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sağlayacak çalışmayı başlatıyoruz.
  • Bu sigorta ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınmasını sağlayacağız. Böyle çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecektir. Türkiye’nin istihdam kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz. Esnafı, küçük işletme, yatırımcılarımıza üretim, istihdam için uzun vadeli kaynak sağlayacak sistem kuracağız.
  • Yeni dönemde üretim ve ihracat odaklı üretim politikamızı daha güçlü bir şekilde uygulamak için kararlıyız.
  • Salgın döneminde ülkelerin kendi kendine yetebilmesinin önemi daha iyi anlaşıldı.
  • İkinci çeyrekte bazı olumsuz gelişmeler olabilir. üçüncü ve dördüncü çeyrekte büyümeyi yakalayacağız. Nisan’daki kayıplara rağmen Mayıs ayı öncü göstergeleri toparlanmayı gösteriyor.
  • Salgın sonrasında dünya ekonomisindeki yerini daha da güçlendireceğiz. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisini yüzde 4,5 ile yüksek bir büyüme performansı gösterdiğini dünya artık görüyor, biliyor. İçeridekiler hala anlamak istemiyor. Bakıyorsunuz OECD Türkiye’yi ilk çeyrekte 4,5’la gösteriyor. G-20 aynı şekilde birinci sırada gösteriyor. Belki ikinci çeyrekte olumsuz bazı gelişmeler olabilir. Ama 3. ve 4. çeyrekte bu büyümeyi yakalayacağız.

ABD’yi örnek gösterdi

  • Bakın Amerika şu anda 45 milyona yakın işsizi var. Böyle bir durum. Türkiye bütün bu şartlara rağmen ayakta duruyor.
  • Türkiye döviz kuru gelişmeleri bakımından da diğer ülkelere kıyasla iyi durumdadır.

Terörle mücadele mesajları

  • Suriye’de Rejim güçleri saldırıları artırmış olsalar da İdlib’in tekrar çatışma ortamına girmesine izin vermeyeceğiz. Irak’ın kuzeyinde yuvalanan PKK’lı teröristlere yönelik operasyonları sürdürdük.
  • Türkiye 40 yıla yaklaşan bölücü terörle mücadelesinde tarihinin altın çağını yaşıyor. Son teröriste kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Libya açıklaması

  • Darbeci Hafter ve destekçilerinin Libya’yı işgal planı hezimetle sonuçlandı. Çöl aslanı şehit Ömer Muhtar’ın torunları sağdan soldan topladıkları lejyonerlerle Libya’yı işgal etmek isteyenleri Trablus kapılarında bozguna uğrattı. Libya’ya kurulan uluslararası tuzak bozuldu.
  • Libya’nın tamamında barış huzur temin edilene dek Libya’yı desteklemeyi sürdüreceğiz. Elimizdeki imkanları Libya’lı kardeşlerimiz için seferber edeceğiz.
  • Türkiye’nin kimsenin ne toprağında ne doğal kaynaklarında gözü vardır. Biz sadece Libya’nın güvenliğini ve esenliğini istiyoruz.
  • Libya meselesi ülkemizdeki muhalefetin çapını da göstermiştir. Ülkemizde darbecilere ve terör yapılarına destek verenler Libya’da da aynısını yapmıştır. Deniz Yetki Alanları anlaşmasından dahi rahatsız olmuşlardır.
  • Doğu Akdeniz’deki petrol arama faaliyetlerine de Rumlarla aynı tepkiyi vermişlerdir. Köklü kardeşlik bağlarına bakmadan Libya’da ne işimiz var diyebilmişlerdir.
  • Türkiye ve Libya halkı olarak tarihi başarıya imza atarak heveslerini kursaklarında bıraktık ve bir kez daha bırakacağız.Önümüzdeki dönem bir kez daha darbe destekçilerini, terör sevicilerini bir kez daha hüsrana uğratacağız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER