A3 Haber

Pembelik Barajı yaban hayatını yok ediyor: Yaban keçileri barajda boğuldu

Pembelik Barajı yaban hayatını yok ediyor: Yaban keçileri barajda boğuldu

Pembelik Barajı yaban hayatını yok ediyor: Yaban keçileri barajda boğuldu
Haziran 09
09:54 2020

Tunceli-Elazığ sınırındaki Peri Suyu üzerinde yapılan Pembelik Barajı, yaban hayatı yok etmeye devam ediyor. Baraj suyunda bir yaban keçisinin cansız bedeni bulundu.

A3 Haber Merkezi- 2008 yılında yapımına başlanan, bilimsel raporlara ve mahkeme kararlarına rağmen inşaat çalışmaları hızla tamamlanarak işletmeye alınan Pembelik Barajı yöre halkının olduğu kadar yaban yaşamının da kabusu oldu.

Koruma altında bulunan yaban keçilerinin yaşam alanları Pembelik Barajı’nın suları altında kaldı. Geçtiğimiz yıllarda barajın beton blokları üzerinde fotoğraflanan koruma altındaki yaban keçilerinden birisinin daha cansız bedeni baraj suyunda bulundu.

“Yaban keçileri sıklıkla baraj gölünde boğularak ölüyor”

Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DEF) tarafından bir yaban keçisinin cansız bedeninin fotoğrafları paylaşıldı. Platformdan yapılan açıklamada, açılan davalarda Elazığ 1. İdare Mahkemesi’nce verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen kaçak bir şekilde yapımı tamamlanan Pembelik Barajı’nın yöredeki yaşamı yok ettiği dile getirildi.

Baraj gölünde boğularak ölen yaban keçisinin Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında olduğunu belirtilen platform açıklamasında, “Bölgede yaban keçisi popülasyonu çok fazla. Peri Vadisi bölgesinde sıklıkla yaban keçileri baraj gölünde boğularak ölüyor” denildi.

Baraj nedeniyle Elazığ-Tunceli-Bingöl illerine bağlı köylerin iletişimini sağlayan köprü ve yolların sular altında kaldığına işaret eden KAR-DEF açıklamasında, şöyle denildi: “Nihai ÇED projesinde bu köprülerin yapılması taahhüt edilirken, Pembelik Barajı’nı inşa eden LİMAK bu sözünü yerine getirmedi, halkların ulaşım hakkı ortadan kaldırılarak şu anda tecrit uygulanıyor.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER