A3 Haber

Saray yasaması: Meclis bin 429 madde görüştü, Erdoğan 2 bin 229 maddeyi yürürlüğe soktu

Saray yasaması: Meclis bin 429 madde görüştü, Erdoğan 2 bin 229 maddeyi yürürlüğe soktu

Saray yasaması: Meclis bin 429 madde görüştü, Erdoğan 2 bin 229 maddeyi yürürlüğe soktu
Haziran 10
21:52 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan kararnamelerle 2 bin 229 maddeyi tek başına yürürlüğe sokarken, bu yasama döneminde milletvekilleri sadece 1429 maddeyi görüşebildi.

A3 Haber Merkezi- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kararnamelerle 2 bin 229 maddeyi tek başına “denetimsiz” yürürlüğe sokarken, bu yasama döneminde milletvekilleri sadece bin 429 maddeyi görüşebildi. Vekillerin kanunlaştırdığı teklif de 100’de kaldı. CHP’li İbrahim Kaboğlu, TBMM’nin Saray vesayetinden kurtulması için izleme komisyonu teklifi verdiklerini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri izleme ve inceleme komisyonu

CHP Anayasa Komisyonu Üyesi İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu başkanlığında CHP’li 55 milletvekili, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri izleme ve inceleme komisyonu kurulması için teklif verdi. Kaboğlu Cumhurbaşkanlığı kararnameleri uygulamasının yarattığı yetki karmaşasının giderilmesi gerektiğini söyleyerek iç tüzükte değişiklik yapılmasını istedi. Kaboğlu “Aksi halde TBMM, kendi eliyle Saray’ın vesayetini kabul ediyor olur” dedi.

Meclis Genel Kurulunda söz alan Kaboğlu, konuşmasında yasamanın asli sahibi olan TBMM’nin belirleyici konumunun açıkça göz ardı edildiğini bu nedenle kurulması öngörülen komisyonun ne kadar gerekli olduğunu ifade etti.

Kaboğlu 600 milletvekili ve 200 aşkın yasama uzmanıyla Meclisin, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılan düzenlemeleri hukuken çerçeveleyebileceğini ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuru ile de yargısal denetim yolunu anlamlı ve etkili kılacağını söyledi.

“TBMM’ye ters kelepçe vuruldu”

Kaboğlu, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri İzleme ve İnceleme Komisyonu Kurulmasına dair TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılmasına dair teklifin dört sayfalık gerekçesinde; “Anayasa sistematiği bakımından, hak ve özgürlükler düzenlendikten hemen sonra, bunları koruma organı olarak TBMM yer alıyor. Sıralama, yasama, yürütme ve yargı şeklinde. Başka bir deyişle, anayasal sistematik, önce özgürlük sonra iktidar anlayışını yansıtıyor. Bu anlayış, liberal anayasacılığın belirgin özelliğidir. Bu bakımdan, TBMM’nin özgürlük mekanı olması nedeniyle kural koyma yetkilerini sahiplenmesi, sadece tarihsel misyonunun değil, anayasal sistematiğin de bir gereği olduğuyla gerekçelendirilmiş” diye konuştu.

Kaboğlu AKP-MHP’li vekillerin, yasama yetkisini sahiplenme yerine, “tek kişi vesayeti”ne onay verip Cumhur İttifakı’nın TBMM’ye vurduğu “ters kelepçe” özelliğini pekiştirdiğini söyledi.

600 kişiye karşı tek kişi

CHP’li 55 milletvekillerinin verdiği teklife göre 27. dönemin yasama faaliyeti olarak bugüne kadar TBMM’de 600 milletvekili bin 429 maddeyi ayrı ayrı 11 komisyonda tartıştı. 100 kanun teklifi kanunlaştırdı.

Tek kişi yani Erdoğan ise kararnameyle 2 bin 229 maddeyi hem ‘denetimsiz’ hem de ‘gerekçesiz’ bir şekilde yürürlüğe soktu.

CHP, bugüne kadar çıkan 64 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni AYM’ye taşıdı.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER