A3 Haber

CHP’den AYM’ye ikinci ‘infaz’ başvurusu

CHP’den AYM’ye ikinci ‘infaz’ başvurusu

CHP’den AYM’ye ikinci ‘infaz’ başvurusu
Haziran 11
19:56 2020

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “af yasası” olarak tanımladıkları İnfaz Yasası’nın iptali için AYM’ye esastan başvuruda bulundu. 69 maddeden oluşan düzenlemenin 14 maddesinin başta eşitlik ilkesi olmak üzere Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istendi. Altay, “CHP bu başvuru ile eli kanlı teröristlerin tahliyesini istiyor sanılmasın. Yani düşüncesini ifade edenler bundan yararlansın. Hırsızın yararlandığı indirimden gazeteciler ve düşüncesini açıklayanlar yararlansın dedik” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “af yasası” olarak tanımladıkları İnfaz Yasası’nın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) esastan başvuruda bulundu. 69 maddeden oluşan düzenlemenin 14 maddesinin başta eşitlik ilkesi olmak üzere Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istendi. Altay, başvurularını şöyle açıkladı: “CHP bu başvuru ile eli kanlı teröristlerin tahliyesini istiyor sanılmasın. Yani düşüncesini ifade edenler bundan yararlansın. Hırsızın yararlandığı indirimden gazeteciler ve düşüncesini açıklayanlar yararlansın dedik.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “af yasası” tanımladıkları 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali için Anayasa Mahkemesi’ne esastan başvuru yaptı. İnfaz indirim yasası olarak bilinen düzenlemede 69 madde yer alıyordu.

Anayasa Profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu tarafından hazırlandığı öğrenilen iptal dilekçesinde, 69 maddeden 14’ünün iptali istenildi ve bu maddelerin Anayasa’nın 2, 5, 10, 13 ve 17. maddelerine aykırı olduğu savunuldu.

“Süre 10 gün ama iki aydır sonuç alamadık”

Başvurunun ardından AYM önünde basın açıklaması yapan Altay, 22 Nisan 2020 tarihinde infaz indirim yasasıyla ilgili şekil bakımından başvuru yaptıklarını ancak AYM’nin bunu 2 aydır sonuçlandırmadığını hatırlatarak, “Anayasa’nın 148’inci maddesine göre karara bağlanması gerekirdi. Karara bağlanacağı umuduyla ikinci başvuruyu geciktirdik” dedi.

Meclis’te kanun görüşülürken TBMM İçtüzüğünün 93’üncü maddesinin ihlal edildiğini kaydeden Altay, “Kanun af niteliğindeydi ve 5’te 3 çoğunluk aranmalıydı. Eylemli içtüzük ihlali yapıldı” ifadesini kullandı.

“Hırsızın yararlandığı indirimden gazeteci de yararlansın”

Esastan yaptıkları başvurunun kamuoyunda yanlış anlaşılmaması gerektiğinin altını çizen Altay, “CHP bu başvuru ile eli kanlı teröristlerin tahliyesini istiyor sanılmasın. Yani düşüncesini ifade edenler bundan yararlansın. Hırsızın yararlandığı indirimden gazeteciler ve düşüncesini açıklayanlar yararlansın dedik. Türkiye’de neden bu kadar terör soruşturması açılıyor merak ediyoruz. İnsanlar düşüncesini söylediği için, haber yaptığı için insanları tutuklarsanız bunu doğru bulmuyoruz. Başvurumuzda terör örgütü kurucusu, yöneticisi ve üyeleriyle ilgili indirim yok” diye konuştu.

“Buraya yağmur yağıyor, Meclis’e fezleke yağıyor” diyen Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“189 vekille ilgili bini aşkın suç duyurusu meclise geldi. Yargı öyle hale geldi ki 189 milletvekili bini aşkın suç işlemiş. Bunu savcılar iddia ediyor. Erdoğan kendisine karşı olan herkesi terörist olarak yaftalarını için savcılar de düşüncesini açıklayan herkese karşı Meclis’e fezleke gönderiyor. Her üç vekilden biri savcılara göre suç işlemiş. Yargının geldiği aşama.”

Altay, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a muhalif gazetecilerin “casusluk ve teröristlik”le suçlandığını kaydederek, Erdoğan’ın eski yaveri Ali Yazıcı’nın FETÖ’cü çıktığını söyledi ve 1974’de Almanya’da Will’e Brant’ın özel danışmanı Günther Guillaumme’un Demokratik Alman ajanı olduğunun ortaya çıkması üzerine Başbakanlıktan istifa ettiğini hatırlattı. Altay, “Erdoğan’dan da aynısı bekliyoruz” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER