A3 Haber

Şehirlerarası otobüslerde ikram düzenlemesi: Yeni kurallar Resmi Gazete’de yayımlandı

Şehirlerarası otobüslerde ikram düzenlemesi: Yeni kurallar Resmi Gazete’de yayımlandı

Şehirlerarası otobüslerde ikram düzenlemesi: Yeni kurallar Resmi Gazete’de yayımlandı
Haziran 23
09:14 2020

Normalleşme sürecinde yeniden başlayan şehirlerarası otobüs seyahatlerine ilişkin kritik düzenleme yapıldı. Taşıma sırasında yolculara ikram edilen yiyecek, içecekler ambalajlı olacak ve sıcak servis yapılmayacak.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü 23 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yaptığı düzenlemeyle, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesine eklenen fıkraya göre, yetki belgesi sahipleri, merkezi adresleri ve şubelerinden; terminallerde bulunanlar için, aynı taşınmazla adlarına düzenlenmiş/düzenlenecek diğer yetki belgeleri kapsamında da faaliyette bulunmaları ve bu maddeyle istenilen alan şartları toplamının yine aynı taşınmazla sağlanıyor olması halinde, bu taşınmazlar için müstakil/bağımsız olma şartı aranmayacak.

Yönetmeliğin 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde yapılan değişiklikle de, B türü yetki belgesi ile ilgili olarak, yetki belgesi eki taşıt belgelerine kaydedilecek taşıtlardan, asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süresince 12 yaşından büyük olmaması şart olacak. Bu yaş sınırı, daha önce 10’du.

Taşınanın tehlikeli madde olması halinde C1 ve K2 yetki belgesi de aranacak.

Yiyecek ve içecekler ambalajlı olacak, sıcak servis yapılmayacak

Yönetmeliğin “Yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunanların yükümlülükleri” başlıklı 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklikle de, yolcu taşımacıları tarafından, taşıma sırasında yolcuya ikram edilen yiyecek ve içecek maddelerinin; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa uygun olmasının yanı sıra, Ambalajlı olması ile sıcak servis yapılmaması zorunlu olacak. Kanuna aykırılığın tespiti halinde, bu durum ilgili birime iletilecek. Ambalajlı gıda ve sıcak servis yasağına uymayan yetki belgesi sahiplerine ise 2 uyarma verilecek.

Havalimanı yolcu taşımacılığı

Aynı maddeye eklenen yeni fıkraya göre ise, havalimanından şehir merkezine, başka bir şehir veya tersi yöne taşıma yapacak B1 ve D1 yetki belgesi sahibi olan ve havalimanı işleticisi ile yer tahsis sözleşmesi imzalamış olanlar için, yapılacak taşımanın gerçekleşeceği taşıma hattındaki kalkış yeri/noktası, ara durak, indirme/bindirme cepleri ve varış yeri/noktaları, faaliyet yapılacak il/illerin mülki idare amirlerinin izni ile belirlenecek.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte A2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı olan taşıtlar ile 30/6/2020 tarihine kadar kaydedilecek taşıtlar için yaş şartı 8 olarak uygulanacak. 6 yaşından büyük taşıtlar için taşıt kartı süresi 31/12/2021 olarak düzenlenecek.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelik hükümlerini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER