A3 Haber

AYM kararı: Yasal derneğin etkinliğine katılmak, terör örgütüne üyelik suçuna delil olamaz

AYM kararı: Yasal derneğin etkinliğine katılmak, terör örgütüne üyelik suçuna delil olamaz

AYM kararı: Yasal derneğin etkinliğine katılmak, terör örgütüne üyelik suçuna delil olamaz
Haziran 30
15:06 2020

Anayasa Mahkemesi, bir yurttaşın üniversite öğrencisi olduğu dönemde düzenlenen bir dernek etkinliğine katılmasını “terör örgütüne üye olma” suçundan mahkumiyetine delil olarak kullanılması nedeniyle “örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar verdi. Karar bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

A3 Haber Merkezi | Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenci olduğu sırada, mevzuata göre kurulmuş ve yasal olarak faaliyet gösteren bir derneğin etkinliğine katılan Hakan Yılmazöz, söz konusu etkinliğe katılması delil olarak gösterilerek “terör örgütüne ye olma” suçundan mahkum edildi.

Yılmazöz, derneğin yasal bir dernek olduğunu, bunun delil olarak gösterilemeyeceğini belirterek, 3 Kasım 2017’de Anayasa Mahkemesine başvurdu. Yılmazöz başvurusunda, “Üyesi olduğu ancak hiç uğramadığı bir derneğin barışçıl bir etkinliğine katılmasının terör örgütüne üye olma suçundan verilen mahkumiyet hükmünde delil olarak kullanılması nedeniyle örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğini” belirtti.

AYM hak ihlali kararı verdi

AYM, örgütlenme özgürlüğüne ilişkin iddiaların kabul edilebilir olduğuna ve Anayasa’nın 33’üncü maddesinde güvence altına alınan örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi.

AYM, Yılmazöz’ün tazminat talebinin reddine karar verirken harç, vekalet ve yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine karar verdi.

Karar, yeniden yargılama yapılması için kapatılan 11. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinin dosyalarının devredildiği mahkemeye gönderildi.

AYM kararının tamamına BURADAN ulaşılabilir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER