A3 Haber

Sanayide beklentiler patladı, stoklar azaldı, fiyatlar arttı

Sanayide beklentiler patladı, stoklar azaldı, fiyatlar arttı

Sanayide beklentiler patladı, stoklar azaldı, fiyatlar arttı
Temmuz 01
12:55 2020

ISO PMI (Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Haziran ayında Mayıs’ta aldığı 40,9 değerinin yüzde 32 üzerine çıkarak 53,9 değerini aldı.

Bu da eşik değer 50’nin üç ay sonra aşılması ve yeniden büyüme dönemine girildiğinin göstergesi oluyor.

İstanbul Sanayi Odası raporunda şöyle denildi:
“Mayıs’ta 40,9 olarak ölçülen manşet PMI, Haziran’da 53,9’a yükseldi ve Şubat ayından beri ilk kez eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşti.
COVID-19 salgınına yönelik kısıtlamaların kaldırılarak normale yaklaşılması, Haziran’da imalatçıların üretim hacimlerini belirgin bir şekilde artırmasına olanak sağladı ve böylece 3 aylık yavaşlama dönemi sona erdi.
Müşterilerin faaliyetlerine yeniden başlamasıyla birlikte yeni siparişler de büyüme bölgesine geçti.
Ancak yabancı müşterilerin bir bölümünün kapalı kalması nedeniyle yurt dışından alınan yeni siparişlerdeki artış, toplam yeni siparişlere göre düşük oranda gerçekleşti.
Üretim gereksinimlerindeki artış, Haziran’da hem istihdamın hem de satın alma faaliyetlerinin genişlemesini sağladı. Diğer taraftan üretimdeki artışı desteklemek için mevcut stokların kullanılması, girdi stoklarının azalmasına neden oldu.
Teslimat sürelerindeki artışın anket geçmişindeki en yüksek oranlardan birinde gerçekleşmesi, tedarik zincirindeki aksamaların devam ettiğini gösterdi. Birçok anket katılımcısı nakliye konusunda sorun yaşandığını bildirdi.
Para birimindeki zayıflık, Türk imalatçılarının girdi maliyetlerinde aylık bazda sert artışın devam etmesinde etkili oldu.
Enflasyon oranı Mayıs’a göre azalmakla birlikte seri ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Girdi maliyetlerindeki yükseliş genellikle artan satış fiyatları olarak müşterilere yansıtıldı. Böylece nihai ürün fiyatları belirgin şekilde yükseldi ve artış son 3 ayın en yüksek oranında gerçekleşti.”

Olağanüstü bir dönemden geçildiği güven ve beklenti endekslerindeki salınımlar da anormal boyutlarda oldu, oluyor. Nisan’da 33,4’e kadar gerileyen İSO PMI iki ay sonra yüzde 61 yükselerek 50’yi aşmış oldu.
Burada beklentilerin önce aşırı kötüleşmesi, sonra da iyileşmesi etkili olsa gerek zira salgın şu an içeride biraz sakinlemekle birlikte devam ediyor. Dünyada ise günlük ortalama yeni 150 bin vaka kaydediliyor. Aşı ve ilaç konusunda ikna edici bir sonuca ulaşılmış değil.
Böyle endekslerin olağanüstü dönemlerdeki “ölçüm sağlığını” sorgulasak yeridir diye düşünüyorum. Beklentilerdeki psikolojik boyutu mümkün olduğu kadar filtre edebilmek gerekiyor.

Bloomberght tüketici güvenci ayın ikinci yarısında hafif geriledi

Bloomberght Tüketici Güven Ön Endeksi Haziran 16’da 89,46 olarak açıklanmıştı. Bu Mayıs sonuna göre yüzde 22,1 artış demekti.

Bugün Haziran ayı için nihai endeks 88,59 olarak açıklandı. Yani Haziran ayının ikinci bölümünde tüketici güveni bir parça sakinledi, hafifçe geriledi.

Detaylardaki görüntü şöyle:

Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 14,78 artarak 94,57 değerini (ay ortasında 95,14 idi) aldığını izliyoruz.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 34,62 artarak 84,25 değerini (ay ortasında 82,48 idi) aldı.

(Grafikler Verimetrik’ten alınmıştır)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER