A3 Haber

Ekonomide geçen hafta: Krediler hızla genişliyor, gözler Merkez Bankası’nda

Ekonomide geçen hafta: Krediler hızla genişliyor, gözler Merkez Bankası’nda

Ekonomide geçen hafta: Krediler hızla genişliyor, gözler Merkez Bankası’nda
Temmuz 02
16:24 2020

26 Haziran haftasında toplam kredilerdeki genişleme önceki haftalara göre hızlandı ve yüzde 1,6 büyüdü.

Başı yine mevduat bankalarının konut ve taşıt kredileri çekti. Konutta 7,2 milyar TL (haftalık yüzde 3,5 büyüme) kredi daha kullandırıldı.  Taşıttaki genişleme ise 215 milyon TL oldu.

Diğer tüketici kredileri 4,5 milyar TL kadar arttı.

Taksitli ticari krediler sadece 3 milyar TL kadar (yüzde 0,6) genişledi.

Kredi kartlarında da sert yükseliş görüldü.  Haftalık bakiye 4,1 milyar TL arttı, haftalık artış yüzde 2,8 oldu ve yılbaşındaki seviye aylar sonra aşılmış oldu.

Kalkınma ve yatırım bankaları ve katılım bankalarında rakamlar çok daha mütevazı olmasına karşın haftalık kredi büyümesi yüzde 4’leri aştı.

Yabancılar önceki iki haftada aldıkları hisse miktarında, 112 milyon dolarlık satış yaptılar.  Devlet tahvilinde de 46 milyon dolarlık satış yaptılar.  Ayrıca 14,5 milyon dolarlık özel sektör tahvili sattılar. Repoya 38,4 milyon dolarlık giriş yaptılar. Repo üçüncü haftadır artı yazıyor.

Yurt içi yerleşiklerin mevduat bankalarındaki yabancı para mevduatı haftalık 591 milyon dolar arttı ve 181 milyar 267 milyon dolara yükseldi.  Yurt içi yerleşiklerin katılım bankalarındaki yabancı para mevduatları ise 16 milyon dolar azaldı ve 20 milyar 946 milyon dolar seviyesine indi.

Kim ne yapmış diye baktığımızda ise mevduat bankalarındaki gerçek kişilerin dengeli biçimde dolar, euro ve altın hesaplarını artırdıklarını görüyoruz.  Toplam artış 362 milyon dolar.

Tüzel kişiler de benzer şekilde yabancı para mevduatlarını 229 milyon dolar artırmışlar.

Katılım bankaları tarafında ise hem gerçek hem tüzel kişilerin altın hesaplarını azalttığı (108 milyon dolar) görülüyor. Buna karşın hesaplarına az miktarda döviz eklemişler.

Para arzı göstergesi olarak M1 haftalık olarak yüzde 1 genişledi.  Genişleme yıl başında bu yana kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 41’i buldu.  Son haftalarda dolaşımdaki para yatay giderken vadesiz TL mevduatlardaki artış dikkat çekiyor.

Merkez bankası rezervleriyse (dış varlıklar – toplam döviz yükümlülükleri) 26 Haziran haftasında Katar’la yapılan swap sonrasındaki en düşük düzey olan 22 milyar dolara geriledi.  Mayıs sonu itibariyle Merkez Bankasının dış varlıklarında 55,3 milyar dolarlık swap olduğunun altını çizelim.

SONUÇ:  Bu iktidarın krizlerden çıkış klasiği olarak “kredi genişlemesi” yine, yeniden devrede…  Kredilerde yıllıklandırılmış büyüme kamu bankaları ağırlık olarak yüzde 50’leri buldu.

Bu şartlarda ilk olarak Merkez Bankasının yüzde 7,4’lük yılsonu enflasyon tahmini çöpe gidecek gibi duruyor.

Sonra rezervlere bakıyoruz.   Merkez Bankası bu ekonomik iklimde döviz biriktiremiyor.  Artacak ithalat talebi bu sefer hangi rezervle karşılanacak?

Yerleşikler de yabancı para mevduatlarını bozmuyor.

Asıl kritik soru ise şu:

İdarenin her şey yolundaymış gibi “algıyı değiştirerek olguyu değiştirme çabası” devam mı edecek yoksa bu ara gazdan ayakları yere basan bütüncül bir ekonomik paket açılacak mı?

Yol ayrımı çok uzak değil.

 

 

 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER