A3 Haber

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Şu andaki virüs yüküyle gidilirse, okullarda virüs taşıyanlar olur

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Şu andaki virüs yüküyle gidilirse, okullarda virüs taşıyanlar olur

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Şu andaki virüs yüküyle gidilirse, okullarda virüs taşıyanlar olur
Temmuz 07
20:30 2020

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Türkiye şu andaki virüs yüküyle o döneme girerse mutlaka okula giden öğrenciler, öğretmenler ve diğer görevlilerde virüs taşıyan insanlar olacak” dedi.

A3 Haber Merkezi- Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 31 Ağustos’ta açılması kararlaştırılan okullarda yeterli mesafenin sağlanması gerektiğine ve maske kullanımına dair uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, okulların açılacağı döneme dikkat çekerek, “Türkiye şu andaki virüs yüküyle o döneme girerse mutlaka okula giden öğrenciler, öğretmenler ve diğer görevlilerde virüs taşıyan insanlar olacak. Burada mutlaka maske ve fiziki mesafe olmalı” uyarısında bulundu. Okullarda yaş aşağı doğru indikçe çocukların maske takmasının çok zor olacağına vurgu yapan Ceyhan “Bir de 8 saat boyunca maske takılamaz. Mutlaka teneffüslerde çocukların yanlarında kimse olmadan hava almaları sağlanmalı” dedi.

“Sağlık Bakanlığı’nın genelgesi anlaşılmıyor”

Sağlık Bakanlığı’nın okullarda uyulması gereken kurallara ilişkin yayımladığı genelgeye de değinen Ceyhan “Genelgenin 2 farklı yerinde 2 mesafe belirtilmiş. ‘En az 1 metre mesafe olacaktır’ deniyor. 1 metre riskli bir mesafe, en az 1.5 metre olmalı. Bir başka yerinde de ‘4 metrekareye 1 kişi şeklinde ayarlama yapılmalı’ deniyor. O zaman da 2 metre oluyor mesafe. Bu genel anlamda bütün okulun bahçesi dahil bir hesap mıdır, tam anlaşılmıyor” diye konuştu.

45 kişilik sınıfın 15 kişi olarak bir araya getirilebileceğini belirten Ceyhan “Eğer bu şekilde bir tedbir almadan açarsanız ‘Fiziki mesafe sağlanamayacak’ demektir, maskeyi çocuklar da düzgün takamazsa ‘Oradan bulaş olacak’ demektir” dedi. Salgının seyri dünyada istenilen gibi olmadığı için tüm ülkelerin okulların açılacağı döneme daha az vaka yükü ile girileceğini hesapladığını ama öyle olmadığının görüldüğünü ve beklenenden daha fazla vaka yüküyle karşılaşıldığını anlatan Ceyhan “Maske takılmıyorsa en az 2 metre olmalı. Ama ne yaparsanız yapın risk artacaktır” diye konuştu. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER