A3 Haber

AKP kamuda iş güvenliğini yine erteliyor: Yedi yıldır zaten uygulanmıyor, bir kez daha ertelenecek!

AKP kamuda iş güvenliğini yine erteliyor: Yedi yıldır zaten uygulanmıyor, bir kez daha ertelenecek!

AKP kamuda iş güvenliğini yine erteliyor: Yedi yıldır zaten uygulanmıyor, bir kez daha ertelenecek!
Temmuz 15
16:31 2020

AKP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifinde, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu’nun kamu işyerlerinde ve az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde İSG profesyoneli çalıştırma yükümlülüğü erteleniyor. Kanun teklifinin yarın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na geleceğini açıklayan İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası (İSG-SEN) Genel Başkanı İrfan Sayar, en son Sakarya’da gerçekleşen iş kazasını hazırlatarak, ertelemeye karşı çıktıklarını söyledi: “Pandemi bahane edilerek kamu işyerlerinde ve az tehlikeli işyerlerinde yasanın 3.5 yıl daha ertelenmesi bekleniyor… İnsan hayatının pazarlığı olur mu, değeri bu mudur?”

AKP Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Antalya Milletvekili İbrahim Aydın ve Trabzon Milletvekili Salih Cora imzasıyla hazırlanan 10 maddelik yasa teklifinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 50’den az olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin hükümün yürürlülüğünün ötelenmesi de yer aldı. 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanunun söz konusu uygulamaları düzenleyen hükümleri yedi yıldır uygulanmıyor ve bir kez daha ertelenmiş olacak.

ANKA’ya değerlendirmede bulunan İSG-SEN Genel Başkanı İrfan Sayar, düzenlemenin yarın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na geleceğini ve kabul edilmesi halinde söz konusu hükümlerin 31 Aralık 2023 tarihine kadar ertelenmesini beklendiğini söyleyerek, bunu karşı çıktıklarını açıkladı.

En son Sakarya’da havai fişek fabrikasında gerçekleşen iş kazasını hatırlatan Sayar, şunları belirtti: “Pandemi bahane edilerek kamu işyerlerinde ve az tehlikeli işyerlerinde yasanın 3.5 yıl daha ertelenmesi bekleniyor. Bu bahane 3.5 yıl kanunun ertelenmesi için yeterli bir bahane midir? Türkiye’de 150 bine yakın iş güvenliği uzmanı ve 50 bine yakın işyeri hekimi hizmete hazırken, personel eksikliği ya da pandemi döneminde olan ekonomik buhranlar bahane edilerek, kanun yeniden ertelenecek.”

“Türkiye iş güvenliğinde sınıfta kaldı”

Sayar şöyle konuştu: “Ülkemizin iş kazaları karnesi kötü. Senede en az bin 500 çalışanımızı iş kazalarında, 15 bin civarında çalışanımız iş kazalarında sakat kalıyor. Yılda 430 bin iş kazası oluyor. Bu kadar kötü karne varken, kanun ertelenmesini anlayamıyoruz. İş kazaları ülkemizde sıfırlandı mı? İş sağlığı ve güvenliği kültürü halkımızda yerleşti mi ki yasayı erteliyorsunuz?”

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında kurulmuş 60’ya yakın dernek, üç federasyon, iki vakıf ve bir sendika olduğunu aktaran Sayar, “Bunların hiçbiri kanunun ertelenmesini istemiyor. Ancak işveren lobisi burada etkin çalıştı ve istedikleri olmak üzere. İnsan hayatının pazarlığı olur mu, değeri bu mudur?” diye sordu.

Seslerini bir türlü duyuramadıklarının altını çizen Sayar, “Kanunu ertelemek isteyenler, sesimizi ne zaman duyacaksınız? Sesimizi duymak istemeyenlere şunu söylemek isteriz ki sesimizi sandıkta inşallah sizlere duyuracağız” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER