A3 Haber

Danimarka, iade edilen IŞİD’li Ahmed El-Haj’ı vatana ihanetten yargılıyor

Danimarka, iade edilen IŞİD’li Ahmed El-Haj’ı vatana ihanetten yargılıyor

Danimarka, iade edilen IŞİD’li Ahmed El-Haj’ı vatana ihanetten yargılıyor
Temmuz 20
15:14 2020

Danimarka’da iade edilen IŞİD’li Ahmed El-Haj, vatana ihanetten yargılanıyor. Ahmed El-Haj’ın suçlu bulunması halinde, Nazi işbirlikçilerinin İkinci Dünya Savaşı sonrasında yargılanmasından bu yana vatana ihanetten suçlu bulunan ilk Danimarka vatandaşı olacak.

Danimarka vatandaşı 29 yaşındaki Ahmed El-Haj, 2013’te Suriye’ye giderek IŞİD’e katılmış, dört yıl kaldıktan sonra bombalı saldırı sonucu yaralanmıştı. Daha sonra kaçakçıların yardımıyla eşi ve iki çocuğuyla birlikte Türkiye’ye gelen El-Haj, gözaltına alındı ve bir yıl hapiste yattıktan sonra Danimarka’ya iade edildi. Danimarka basınında yer alan haberlere göre, El-Haj vatana ihanet nedeniyle gözaltına alınmıştı.

Tekerlekli sandalyeye bağlı El-Haj’ın, Danimarka’ya geldikten sonra aynı suçtan ikinci defa yargılanma nedeniyle yeni suçlamalardan kaçındığı, ancak davada 2015 yılında getirilen mevzuatla vatana ihanetle suçlandığı belirtildi. Şimdiyse El-Haj’ın, Hitler’in Nazi Almanya’sı ile iş birliği yapan Danimarkalı Nazi işbirlikçilerinden bu yana 70 yıldan uzun bir süreden sonra suçlu bulunması halinde vatana ihanetten adalete teslim edilen ilk kişi olabileceği ve davasının emsal teşkil edebileceği ifade edildi.

Ömür boyu hapis cezası isteniyor

2015’ten beri Danimarka’da yargılanan ve hüküm giymiş olan IŞİD’e katılarak daha sonra Danimarka’ya geri dönen 14 kişinin üç ila altı yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. El Haj’ın davasının ise 2017’ye kadar IŞİD’de kaldığı için farklı olduğu ve ömür boyu hapis cezası ile karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Danimarka’da haftalık yayımlanan Weekendavisen gazetesine konuşan Ahmed El-Haj, IŞİD’de harcadığı zamandan pişman olduğunu ve Danimarka’da kimseye bir tehdit oluşturmadığını temin ederek, Danimarka’da kendini ve ailesi için yeni bir gelecek yaratmak için mücadele ettiğini söylemişti. Ayrıca El Haj, Orta Doğu’ya seyahat etmesindeki tek amacının “Suriye rejiminin baskısının kaldırılmasına yardımcı olmak” olduğunu savunmuştu.

Öte yandan, El-Haj’ın, suçlarından daha önce şüphelenildiği ve Danimarkalı politikacılar Naser Khader ve Anders Fogh Rasmussen’in, karikatürist Kurt Westergaard’ın ve İslam karşıtı konuşmacı Lars Hedegaard’ın fotoğraflarını sonradan ortaya çıkan bir videoda ‘İslam’ın düşmanları’ olarak kullandığı ifade edildi. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER