A3 Haber

Dünya savruluyor

Dünya savruluyor

Dünya savruluyor
Temmuz 20
11:45 2020

Sayaç hızla işliyor. 15 milyona yaklaşan insanın kimi ayakta geçirdi, kimi yoğun bakımda COVİD 19’u.
600 binden fazlası ise kurtulamadı.
Can bu.
Birinin bedeli dahi dünyaya değişilmez.
Öyle mi oluyor gerçekten, tartışılır.
Kesin olan, ekonomik savrulma da, dünyayı kasıp kavuruyor.

* * *

Aposto’nun bültenlerindeki dünya haberleri dehşetle okuyorum.

  • 1818’de kurulan erkek giyim şirketi Brooks Brothers, pandemi nedeniyle iflas bayrağını çekenler arasına katıldı. ABD başkanları ve Wall Street profesyonellerinin sıklıkla tercih ettiği şirket, ABD’deki 51 mağazasını ve 3 fabrikasını kapatacak.
  • Los Angeles merkezli giyim markası Lucky Brand, konkordato ilan etti. 182 milyon dolar finansal borcu olan şirket, 13 mağazasını kapatmaya hazırlanıyor.
  • Tokyo merkezli minimalist yaşam tarzı markası Muji, 18 mağazasının bulunduğu ABD’de konkordato ilan etti. Ana pazarı Japonya dahil birçok ülkede mağazalarını kapatan Muji, konkordato başvurusundan önce 4,1 milyar yen net zarar açıklamıştı.
  • Birleşik Krallık’ın en büyük kozmetik ve sağlık ürünleri zinciri Boots, 48 optik mağazasını kapatacağını ve 4 bin kişinin işine son vereceğini açıkladı.
  • Londra merkezli perakende zinciri John Lewis, Heathrow Havaalanı ve St. Pancras Tren İstasyonu’ndaki amiral mağazaları dahil 8 mağazasını kapatarak 1.300 kişiyi işten çıkaracak.
  • ABD merkezli hava yolu şirketi American Airlines, 25 bin çalışanını olası işten çıkarmalar için uyardı. Daha önce deUnited Airlines, 36 bin çalışanının işine son vermeyi planladığını açıklamıştı. Delta Airlines ise 17 bin çalışanının gönüllü olarak şirketten ayrıldığını kaydetmişti.
  • Bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlarda %74 düşüş yaşayan yiyecek-içecek zinciri Pret A Manger, Birleşik Krallık’taki 30 mağazasını kapatırken binden fazla çalışanı ile de yollarını ayıracak.

* * *

Sadece şirketler değil, ülkeler de zor durumda.
Bir örnek:

  • Asya’nın önemli ticaret ve turizm merkezlerinden Singapur’un ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 12,6; çeyreklik bazda yüzde 41,2 daraldı. İlk çeyrekte de daralma gösteren ekonomi, teknik olarak resesyona girdi.

* * *

Türkiye’deki manzara ise “nedense” haberlere pek konu olmuyor.
Ya dev şirketlerin işleri tıkırında, sefaletin pençesinde inleyen vatandaşın aksine.
Veya resmen olmasa da, fiilen sansür mü var ne?!

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER