A3 Haber

YAŞ kararları açıklandı: Komuta kademesi değişmedi

YAŞ kararları açıklandı: Komuta kademesi değişmedi

YAŞ kararları açıklandı: Komuta kademesi değişmedi
Temmuz 23
15:45 2020

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, 45 dakika sürdü. Açıklanan kararlarda 17 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay, general ve amiralliğe yükseltilirken, komuta kademesi değişmedi.

A3 Haber Merkezi- Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura kararlarını onayladı. Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında 17 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay, general ve amiralliğe yükseltildi. 35 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 294 albayın görev süreleri ise iki yıl uzatıldı.

YAŞ kararlarıyla Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Metin Gürak orgeneralliğe, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu oramiralliğe terfi etti.

YAŞ toplantısı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde saat 12.15’te başladı. Erdoğan başkanlığındaki basına kapalı toplantı, 45 dakika sürdü.

Orgeneral Metin Temel ile 2. Kolordu Komutanı Zekai Aksakallı kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi

YAŞ kararlarına göre, 30 general/amiral kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. 226 olan general/amiral sayısı 30 Ağustos itibarıyla 247 olacak.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) 30 general/amiral kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Emekli edilen askerler arasında Orgeneral Metin Temel ile 2. Kolordu Komutanı Zekai Aksakallı’nın da olduğu öğrenildi.

24 Haziran seçim sürecinde yaşanan “Apolet sökme” tartışması ile gündeme gelen 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel, Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığına atanmıştı.  Bu atama “görevden alma” olarak değerlendirilmişti.

Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın 2. Kolordu Komutanlığı’na atanmıştı. Aksakallı’nın görevden alınmasının ardından 3 iddia ortaya atılmıştı. Bunlardan ilki Aksakallı’nın Fırat Kalkanı harekatında ön plana çıkması ve uyarılara rağmen aşırı medyatik olması. Genelkurmay Karargahı’nın bundan rahatsızlık duyduğu belirtiliyordu. İkincisi Aksakallı’nın Ömer Halisdemir’e verdiği Semih Terzi’yi vurma emriyle Özel Kuvvetler’in darbecilerin eline geçmesini engellemesine rağmen o gece karargahta olmamasının ‘sivil irade’de yarattığı rahatsızlıktı. Son olarak hükümetin Özel Kuvvetler Komutanı olarak 4 yılı geride bırakan Aksakallı yerine genç bir komutanın göreve gelmesini istediği aktarılıyordu.

 

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER