A3 Haber

Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan’dan YKS değerlendirmesi: Akademik başarıda ciddi bir düşüş var

Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan’dan YKS değerlendirmesi: Akademik başarıda ciddi bir düşüş var

Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan’dan YKS değerlendirmesi: Akademik başarıda ciddi bir düşüş var
Temmuz 27
16:04 2020

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, YKS sonuçlarının akademik başarıda ciddi bir düşüş, geriye gidiş olduğunu gösterdiğini söyledi.

2020 YKS verilerinin açığa çıkardıklarını değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, sonuçların akademik başarıda ciddi bir düşüş, geriye gidiş olduğunu gösterdiğini söyledi.

Evrensel’in haberine göre, Temel derslerde alınan sonuçların, doğru sayı ortalamasının düşüklüğünün artık yapısal bir sorun haline geldiğine dikkati çeken Aydoğan “Puan aralıklarında sıranın belirleyici hale gelmesi eğitimde yaşanılan eşitsizliklerin her geçen yıl daha da derinleştiğinin ispatıdır. Kamusal, bilimsel eğitim politikalarının yok sayılmasının sonucudur. Salgın sürecinde sınav ısrarının sürdürülmesi ve uzaktan eğitimde başta yoksul aile çocukları olmak üzere; dezavantajlı tüm kesimlerin eğitimde yaşadığı eşitsizlik daha da artmıştır. Bu durumdan sınava hazırlanan öğrenciler daha da derin etkilenmiştir” ifadelerini kullandı.

Sonuçlar eşitsizliğin fotoğrafıdır

Sınav sonuçlarının, ÖSYM’ nin kullandığı ölçme değerlendirme aracını daha da tartışmalı hale getirdiğine vurgu yapan Aydoğan “Kullanılan ölçme değerlendirme aracı ile öğrencilerin hazır bulunuşluğu arasında ciddi fark oluşmuştur. Yoksul öğrencilerin, kamu okullarında okuyan öğrencilerin eğitimde yaşadığı eşitsizlik aynı zamanda ölçme değerlendirme aracı ile öğrencilerin hazır bulunuşluğu arasındaki uyumsuzluğun fotoğrafıdır” dedi. YKS sonuçlarının ülkemizdeki sosyolojik gerçekliği de ortaya çıkardığını belirten Aydoğan “Genç işsizliğin, ekonomik krizin her geçen gün daha da arttığı koşullarda gençlerin eğitim aracılığıyla yaşantısını değiştirme çabası artarak sürmektedir. Ortaya çıkan sonuçlar siyasal iktidarın eğitimde yaratmaya çalıştığı ‘başarı hikâyesi’nin bir karşılığı olmadığını bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Gerçek sorunlara kalıcı çözümler üretilmediğinin kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

Abbas Güçlü: Yığılma fazla, sayısalcıların işi zor

ÖSYM’nin yayınladığı verileri Twitter’dan değerlendiren Eğitim Yazarı Abbas Güçlü, test ortalamalarının eğitimin karnesinin vasat ötesi olduğunu gösterdiğine dikkati çekti.

Üniversite adaylarının en çok sayısalda zorlandığının görüldüğünü belirten Güçlü, “170 puanı, dilde yüze 86, sözelde yüzde 83, eşit ağırlık’ta yüzde 73 oranında aşılırken, bu oran sayısalda yüzde 58’de kaldı! TYT’de ise kızların yüzde 81’i, erkeklerin ise yüzde 73’ü, 150 puan barajını aşabildi” dedi.

Aynı neti olanın 2019’a göre daha az puan aldığını belirten Güçlü, “En fazla yığılma sayısalda! Yerleştirme punlarında 410 puan üzeri sözelde 8.231, eşit ağırlıkta 25.140, dilde 13.120 aday varken, bu sayı sayısalda 90.140. Yani sayısalcıların işi zor” ifadelerini kullandı.

TYT’yi bir lise bitirme sınavı olarak görürsek, sınava giren adayların yüzde 80’inin mezun olamayacağına işaret eden Güçlü, “TYT Türkçe’de Türkiye ortalaması 40 soruda 14.5, Sosyal Bilimler’de 20 soruda 7.9 Temel Matematik’te 40’da 6. En vahimi, Fen Bilimleri! Ortalama 20 soruda 3.2 MEB bu konuda ne düşünüyor?” diye sordu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER