A3 Haber

İYİ Parti’li Aytun Çıray: AKP, milli güvenliği kumar masasına sürdü

İYİ Parti’li Aytun Çıray: AKP, milli güvenliği kumar masasına sürdü

İYİ Parti’li Aytun Çıray: AKP, milli güvenliği kumar masasına sürdü
Temmuz 30
16:03 2020

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Yunanistan’ın tepkisinden sonra Oruç Reis’in Antalya limanına demirlediğini hatırlatarak, “AKP zihniyeti milli güvenliğimizi kumar masasına sürmüştür” sözleriyle eleştirdi.

A3 Haber Merkezi- İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine yönelik Yunanistan’dan gelen tepki üzerine Antalya limanına demirlemesini eleştirdi.

Çıray, yaptığı açıklamayla AKP iktidarının dış politikasına tepki göstererek, “İktidardaki zihniyetin dış politikada attığı adımların esasen tek hedefi vardır. Bu da Türkiye’nin milli güvenliğinin zarar görmesi pahasına ideolojik hedefleri için iktidarlarının süresini uzatmaktır. Bu iç politikaya endeksli dış siyaset ne yazık ki pazarlık yapılan dış güçlerin de çıkarınadır” dedi. AKP’nin ‘beka sorunu’ söylemini hatırlatan Çıray, “Türkiye için bir beka sorunu ortaya çıkaran temel faktörlerden birisi de işte bu dış politika anlayışıdır. Yani AKP zihniyeti milli güvenliğimizi kumar masasına sürmüştür” dedi.

“Hangi sözler üzerine Oruç Reis’i Antalya’ya demirlediniz?”

Yunanistan’ın Ege Denizi’ni istediğini savunan Çıray, şöyle konuştu: “Bu hamlenin mantığı gayet açıktır; kendi anakarasından çok uzakta ve ortay hattın doğusunda bulunan, ancak Türk anakarasının hemen yanı başındaki Meis adasının kıta sahanlığı mevcudiyeti iddiasıyla bu bölgede yaklaşık 50 bin kilometrekarelik alana sahip olmak, bu vesileyle ayni gerekçeyle tüm Ege’ye sahip olma emelini AB’nin de yardımıyla hayata geçirmektir.

Çıray, AKP’ye de şu soruları yöneltti;

  • Hangi sözler üzerine Oruç Reis sismik araştırma gemisini Antalya’ya demirlediniz?
  • Meis’in kıta sahanlığını tanıyacak mısınız?
  • Tartışmalı bölgelerden kasıt nedir?
  • Yunanistan’ın son dönedeki Türkiye’nin sessiz kalmasından da cesaret kazanarak ivmelendirdiği egemenliği anlaşmalarla devredilmemiş ada adacık ve kayalıklardaki (Egeaydak) bayrak çekme ve yapılaşma ve silahlandırma faaliyetleri mi tartışılacaktır?

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER