A3 Haber

Sabah yazarından itiraf gibi tespit: 15 Temmuz’da MİT parmağı mı var?

Sabah yazarından itiraf gibi tespit: 15 Temmuz’da MİT parmağı mı var?

Sabah yazarından itiraf gibi tespit: 15 Temmuz’da MİT parmağı mı var?
Ağustos 01
21:40 2020

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinin yazarlarından Okan Müderrisoğlu, bugünkü köşesinde ilk kez MİT’in 15 Temmuz darbesini öne çekip sekteye uğratılmasında katkısı olduğunu yazdı. Müderrisoğlu, “MİT’i, 15 Temmuz’a giden süreçteki muhtelif toplantıları zamanında ve yeterince fark edememesinin yanında, darbe teşebbüsünün öne alınmasını ve sekteye uğratılmasını sağlayan çabasıyla birlikte değerlendirmek gerekiyor” dedi. Müderrisoğlu, bu ifadesiyle 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde MİT’in işlevini itiraf etmiş oldu.

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu, bugünkü köşesinde “MİT… Kurumsal dönüşüm ve ve neticeleri…” başlıklı bir yazı yayımladı. Müderrisoğlu yazısında, yeniden yapılanan MİT’e övgüler yağdırırken, 15 Temmuz darbe girişimi öncesindeki MİT’i ise “darbe teşebbüsünün öne alınmasını ve sekteye uğratılmasını sağlayan çabasıyla değerlendirmek gerekiyor” ifadesiyle tanımladı.

MİT’in yeniden yapılanma sürecinden övgüyle söz eden Müderrisoğlu’nun yazısında öne çıkan başlıklar şöyle:

  • 15 Temmuz hain darbe girişiminden alınan derslerle MİT’in, TSK bünyesinden istihbarat toplayabilme yetkisiyle donatılması da özel önem taşıyor.
  • MİT’i, 15 Temmuz’a giden süreçteki muhtelif toplantıları zamanında ve yeterince fark edememesinin yanında darbe teşebbüsünün öne alınmasını ve sekteye uğratılmasını sağlayan çabasıyla birlikte değerlendirmek gerekiyor.
  • Sivil alanda konuşlanmasına karşın devlet içinde pozisyon almaya meyledebilecek her türlü grubun (geleneksel inanç toplulukları da dahil olmak üzere) istihbaratın radarına girmesi de Türkiye tecrübesinin zorunluluğu olarak karşımıza çıkıyor.
  • Asimetrik tehditler ve güç kullanımı ile şekillenen yakın coğrafyamızda MİT, günümüz şartlarında rakiplerle eşdeğer araç ve yöntemleri uygulayabilme kabiliyetiyle bölgesel ve küresel güçlere karşı Türkiye’nin yerini sağlamlaştırıyor.
  • İstihbari diplomasi yetkinliği, istihbarata karşı koyma birikimi ve yurtdışı operasyonelliğiyle de dikkati çekiyor.
  • Terör örgütü PKK ile mücadelenin ağırlıklı bölümünü sinyal istihbaratı üzerinden yürütebilen, İHA ve SİHA teknolojisi ile nokta operasyon icra ederek anlık sonuç alabilen teşkilatın gücü, büyük servislerin ulaştığı düzeyle yarışıyor.
  • Güvenlik istihbaratı, stratejik istihbarat, teknik istihbarat, sinyal istihbaratı, idari istihbarat ve özel faaliyet alanlarını, veri işleme, hedef tayini ve analiz boyutlarını birbiriyle iç içe veya bağımsız olarak yorumladığımızda da Teşkilatın, Başkan Hakan Fidan döneminde kat ettiği mesafe net biçimde görülüyor.

MİT darbe girişimini ne zaman fark etti?

Sabah yazarı Müderrisoğlu, MİT’in darbe girişimini hangi tarihte fark ettiği konusunda herhangi bir tahmine ya da bilgiye yer vermedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER