Çiğli’nin ödüllü romanı ‘Amasanga’ okuruyla buluştu
Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü kazanan Turan Ali Çağlar’a ait ‘Amasanga’ adlı eser çoğaltılarak edebiyatseverlerle buluşturuldu.
Çiğli Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ve birbirinden değerli 64 eserin katıldığı Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü, Turan Ali Çağlar’a ait kahraman kadınların anlatıldığı Amasanga adlı yapıt kazanmıştı. Çiğli Belediyesi, yarışmayı kazanan kitabın ödüllerinden biri olan kitabın basım işini tamamladı. Bin adet basılan kitap başta edebiyat çevresi olmak üzere kitapseverlere dağıtılmaya başlandı. Usta edebiyatçı Fakir Baykurt’a ait eserlerin basıldığı Literatür Yayınları da ödülü kazanan Yazar Turan Ali Çağlar ile anlaşarak kitabın basımını yapıp Türkiye genelinde dağıtımını yaptı. Kitapevlerinde satışa sunulan Amasanga okuruyla buluştu.
Amasanga konusu ve diliyle dikkat çekti
Roman ödülünün seçici kurulu Amasanga romanını, kadın sorununu Hititler’den başlayıp Cumhuriyet dönemine uzanan büyük bir süreci, yüzyılların içinden yarattığı kahraman kadınlarla anlatması; kadının aklıyla çağlar içinde ayakta kalmasını onun yaratıcı varlığına bağlaması; çağdaşlığın yaratılmasında kadın emeğinin yüceliğini heyecan yaratacak biçimde vermesi ve kültür değerlerini içselleştirerek işlemesi açısından ödüle layık görmüştü. Ayrıca eserin Anadolu’nun diliyle, yerel deyimleri, sözcükleri, terimleri yazı diline dökerek, akıcı bir anlatım oluşturması ve yüzyıllara uzanan bir süreci sağlam, yeni bir kurguyla anlatması nedeniyle Fakir Baykurt Roman Ödülünü kazanmaya değer görüldüğü belirtilmişti. Seçici kurul ise Adnan Binyazar, Öner Yağcı, Hidayet Karakuş, Bahri Karaduman ve Işık Baykurt yer aldı.
Başkan Utku Gümrükçü: “Kitaplar vazgeçilmezimiz”
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Belediye olarak ilk kez böylesine anlamlı bir yarışma düzenledik. Büyük romancı Fakir Baykurt bizim için çok önemli bir halk yazarı. Onun adına düzenlenen bir yarışma ile yeni kalemlere ulaşmak istedik. Değerli edebiyatçılardan oluşan seçici kurul tarafından 64 eser arasından Amasanga ödüle layık görüldü. Para ödülünün yanında kitabın bastırılması işini de belediyemiz üstlenmişti. Basım işini tamamladık ve dağıtıma başladık. Kitabı basan yayınevi de kitabı çok beğendi ve çoğaltılmasını sağlayarak kitabı ülkedeki tüm okurlarla buluşturdu. Çiğlimizi bir kültür kenti yapmak için desteğimiz ve çabamız devam edecek” diye konuştu. (ANKA)