A3 Haber

Milyar dolarlık haberler

Milyar dolarlık haberler

Milyar dolarlık haberler
Ağustos 10
12:04 2020

Dolar üzerine edilen onca lafta sonra, bir tarama yaptım; yakın zamanda yayınlanan bol milyarlı ve çok dolarlı haberlerden bir seçki ortaya çıkardım.
Manzara, Türkiye’nin dünya ekonomisindeki yerine, gücüne dair de bir fikir verdi sonuçta.

Bakalım sırayla…

  • Japonya merkezli perakende şirketi Seven & i Holdings, ABD merkezli enerji şirketi Marathon Petroleum’un akaryakıt istasyonları zinciri Speedway’i 21 milyar dolar karşılığında satın alacak.
  • Facebook’ta yüzde 13 hissesi olan Mark Zuckerberg, Amazon’un CEO’su Jeff Bezos ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in ardından serveti 100 milyar doları aşan zenginler arasına katıldı.
  • ABD’deki ağrı kesici krizi davasında savcılar binlerce insanı ‘Opiod’ bağımlısı haline getirmekle sorumlu tutulan Purdue Pharma şirketine 13 milyar dolar ceza kesilmesini istiyor.
  • Dünyanın en kârlı şirketi Saudi Aramco ilk çeyrekte yüzde 25’lik bir düşüşle 16,7 milyar dolar kazandı. Hissedarlarına 75 milyar dolarlık temettü sözü veren şirket, bu çeyrek için 18,8 milyar dolar ödeyebileceğini belirtti.
  • Forbes, dünyanın en değerli spor kulüplerini sıraladığı listesinin 2020 güncellemesini yayımladı. ABD Ulusal Futbol Ligi (NFL) takımlarından Dallas Cowboys, 5,5 milyar dolarlık değeriyle üst üste beşinci kez ilk sırayı aldı.
  • Dünyanın en büyük e-ticaret platformu Amazon, pandemi nedeniyle artan operasyonel masraflara rağmen ikinci çeyrekte satışlarını yüzde 40 artışla 88,9 milyar dolara çıkararak 26 yıllık tarihinin üç aylık performans rekorunu kırdı. 5,2 milyar dolarlık net kâra ulaşan dev şirketin hisseleri açıklama sonrasında %5 artarken şirket değeri 1,5 trilyon dolara yükseldi.
  • Mağaza sayısını son üç ayda yüzde 71 artıran Kanada merkezli e-ticaret şirketi Shopify, yüzde 97’lik gelir artışıyla tüm rakiplerini gölgede bıraktı. Satış hacmini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 119 artırarak 30 milyar dolara çıkaran platform, sektörün önemli oyuncularından eBay’ın önüne geçti.

* * *

Alınan satılan şirketler, hisse değerleri, yapılan cirolar, yıllık kârlar, dağıtılan temettüler; leblebi gibi milyar dolar ile ifade ediliyor.
Adamların ödediği cezalar bile öyle.
Vallahi, insanın siniri bozuluyor.

* * *

Bunların yanına, taptaze şu haberi de koyalım şimdi:

  • Merkez Bankası’nın son açıkladığı Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ne göre, Türkiye’nin toplam rezervleri (altın+döviz) 90 milyar 245 milyon dolar. Bu toplamın içindeki döviz rezervinin payı ise 46 milyar 673 milyon dolar. Geri kalan 43 milyar 572 milyon dolarlık rezerv ise altına ait.

* * *

Bir yanda kişisel serveti 100 milyar dolardan fazla olan insanlar…
Diğer yanda sahip olduğu nakit varlık 90 milyar dolar olan ülkemiz, Türkiye.
Demem o ki…
İçeriye hava, dışarıya posta atarken fazla uçmamakta fayda var!

 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER