A3 Haber

Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç: Covid-19 pozitif hastalar eve gönderiliyor, vaka sayısı artıyor

Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç: Covid-19 pozitif hastalar eve gönderiliyor, vaka sayısı artıyor

Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç: Covid-19 pozitif hastalar eve gönderiliyor, vaka sayısı artıyor
Ağustos 10
12:40 2020

Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, hastanelerin doluluğuna, bireysel tedbirlerin yetersizliğine, Van SES Şube Eş Başkanı Figen Çolakoğlu da sağlıkçıların tükenmişlik sendromuna dikkat çekti.

A3 Haber Merkezi- Bölgede Covid-19 vaka sayıları hızla artıyor. Vaka sayılarının hızla arttığı illerden biri de Van. Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, hastanelerin dolu olduğunu ve bireysel tedbirlerin yeterli olmayacağını söylerken, Van SES Şube Eş Başkanı Figen Çolakoğlu, sağlıkçıların tükenmişlik sendromu yaşadığını belirtti.

“Pozitif hastalar eve gönderiliyor, takibi mümkün değil”

Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, vaka sayılarında ciddi bir artışın olduğunu ve bu nedenle hastanelerde yer kalmadığına dikkat çekerek, sadece halkın alabileceği bireysel korunmanın Covid-19 ile mücadele yeterli olmadığını söyledi. Yaviç, “Pandemi hastaneleri dolmuş durumda, vaka sayılarında ciddi bir artış var. Yoğun bakım hastaları ve test yaptırmak isteyenlerde ciddi bir artış var. Pozitif olduğu kesinleşse de evde takip edilmek üzere geri gönderiliyor. Hastanın şikayeti olmadığı için eve gönderilmesini doğru bulmuyoruz. Evde izolasyonu bire bir takip etmek mümkün değil. Hastanın izolasyondayken koşullara uyup uymadığını kestiremeyiz” dedi.

Salgına karşı ilk dönemlerinde alınan kısmi yasakları arar durumda olduklarını ifade eden Yaviç, “Kısıtlamalar, sokağa yasakları dönemlerinde şuan ki durumdan bir nebze daha iyiydi ama ekonomik amaçla alınan kararlar bu durumu sekteye uğrattı. Normalleşme denilince hastalığın kontrol altına alındığı algısı yaratıldı. Oysa bu günkü durum ve vaka artışı kontrol altına alınmadığını gösteriyor. Sadece Van değil bölgedeki diğer illerde de durum aynı. Sadece halkın aldığı bireysel önlemler yetmiyor, hastalığın yayılmasının önüne geçmek için uygun ortamın sağlanması gerekiyor. Sürecin şeffaf yürütülmesi, verilerin toplumla paylaşılması gerekiyor. Merkezden alınan kararlarla değil STK’ların, tabip odalarının katıldığı daha kapsayıcı politikalarla hastalıkla mücadele edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

100’e yakın sağlı çalışanı Covid-19’a yakalandı

Evrensel’den Fırat Topal’ın haberine göre SES Van Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, Van’da çok sayıda sağlık çalışanının Covid-19’a yakalandığını belirterek salgın sürecinde sağlık emekçilerinin çok fazla yıprandığına dikkat çekti. Çolakoğlu, “Sağlıkçılar ciddi anlamda yıprandı, gücünün üstünde performans gösteriyor. 100’e yakın sağlık çalışanı Covid-19’a yakalanmış durumda. Testler kısmi şekilde yapılıyor, belirti olmadan test yapılmıyor. Sağlıkçılar tükenmişlik sendromu yaşıyorlar” dedi.

Salgın sürecinde sağlık emekçilerinin maddi ve manevi desteğe ihtiyaçlarının olduğunu ekleyen Çolakoğlu, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Çolakoğlu, “Bu yıpratmanın yarattığı bir sonuç yok. Tavandan döner sermaye uygulamasına gidildi ama ödemeler noktasında sıkıntı yaşandı. Bu durumda sağlık emekçilerinin motivasyonunu düşürüyor. Canıyla mücadele eden, canını ortaya koyan, hasta ile ilgilenirken hastalığa yakalanma riski olan sağlık çalışanları için bu önemli bir argüman, motivasyon yaratır” diye konuştu.

Çolakoğlu konuşmaya şöyle devam etti, “Küresel bir kriz var, daha da derinleşecek. Bu durum karşısında ekonomiye heba edilen can var. Sağlıkçıların yaşadığı sorunları denetleme mekanizmaları denetlenmeli, sorunun sadece sağlık çalışanlarına yüklenmemesi gerekiyor. İzinlerin kısmi kullandırılması çalışanda moral motivasyonu olumsuz etkiliyor. İş yükünün fazla olmasının yanında görülmeyen bir emeğin varlığı, çalışanı tükenmişlik sendromuna itiyor. Bu noktada moral motivasyonunu yüksek tutmak, sağlık çalışanının da bir ailesinin olduğunu, görev ve sorumluluklarının olduğunu unutmamak gerekir. Kurallara uymayı ve bu kurullarla yaşamayı kabullenmeliyiz. Yetkili mercilere kalan sorumluluklar ise, bu mevcut kurallara uyulma noktasını değerlendirme zaman zaman virüsle mücadele geliştirme metodu belirlemedir. Ülke ve yerellerde oluşturulan pandemi kurullarına sağlık meslek örgütlerinin tümünün yer alması mücadelede doğru bir akıl oluşturacaktır. Maalesef şuan mevcut pandemi kurulları bu şeklin uzağında ve şeffaf değil.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER