A3 Haber

Yok sayarak, var olunmuyor

Yok sayarak, var olunmuyor

Yok sayarak, var olunmuyor
Ağustos 17
11:05 2020

Doktorların çatı örgütü Türk Tabipleri Birliği ilk günden beri uyarıyor, öneriyor, soruyor.
Bütün bunlar karşısında Sağlık Bakanlığı kapı, duvar!
En son pandeminin beşinci ay değerlendirmesini yaptı, TTB COVID-19 İzleme Kurulu.
Dediler ki:

Salgının azalmayan seyri herkes tarafından “hissedilirken” merkezi otorite milyonların yer aldığı sınavlar, kutlamalar, uğurlamalar, anmalar, açılışlar, Kurban Bayramı gibi günlere yönelik erteleme, iptal, toplu etkinlikleri engelleme/hareketlilik kısıtlamasını gündeme almamıştır. Bir başka ifadeyle tedbirde taviz veren, kuralcı olmayan, tedbirlerde teyakkuza gerek duymayan bir merkezi otorite sergilenmiştir. Tek tek kişilerden beklenen özeni siyasi yaklaşımlarla göstermeyen bir merkezi otorite bugün gelinen noktanın ana sorumlusudur.

Söyleyin…
Yalan mı?

* * *

Dediler ki:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Mart ayının ikinci yarısından bu yana her akşam kamuoyu ile paylaştığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu” veri başlıkları 29 Temmuz 2020 akşamı değiştirildi. 4 ayı geçen bir süre boyunca tabloda yer alan toplam yoğun bakım hasta sayısı ve toplam entübe hasta sayısı parametreleri kaldırıldı, hastalarda zatürre oranı ve ağır hasta sayısı eklendi. Kamuoyuna yansıyan bilgilerden bu değişikliğin Bilim Kurulu’nun da bilgisi dahilinde olmadığı anlaşıldı.

Söyleyin…
Yalan mı?

* * *

Dediler ki:

83 milyonluk bir ülkede salgına yönelik gerçekleri saklamak beyhude bir çaba olup beklenenin aksine toplumda paniği teşvik etmekle sonuçlanmaktadır. Doğru veri ve bilginin kaynağı Sağlık Bakanlığı olmalı, insanlar yaşadıklarıyla açıklananlar arasında uyumu görmelidir.

Söyleyin…
Yalan mı?

* * *

TTB’nden sonra, fazlasıyla ciddiye alınması gereken kurumların başında gelen Türk Toraks Derneği de bir açıklama yaptı:

  • Haziran ayı başı itibariyle, ekonomik gerekçelerle başlatılan “normalleşme” süreciyle birlikte, düğün, sınav, toplu taşıma, toplu ibadet, turistik seyahat gibi fiziksel mesafeyi ortadan kaldıran etkinlikler olağan kılınmıştır. Pandemi ile mücadele bireysel sorumluluğa bırakılmıştır.
  • Eş zamanlı olarak hastanelerdeki pandemi servisleri azaltılmış, bazı hastaneler pandemi hastanesi olmaktan çıkarılmıştır. Bilimsel olarak PCR testinin hastaları sadece yüzde 40’ını saptayabildiği bilindiğinden, resmi rakamlara yansıyan hastalık ve ölüm sayılarının var olanın yarısından azı olduğu düşünülmektedir.
  • Artan hasta sayısı konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmeyen vatandaşlar, pandeminin ciddiyetini kavrayamamış ve bir kısmı ise sürecin bu denli uzamasını neden gösterip süreci inkâr mekanizmaları geliştirmişlerdir.
  • Geldiğimiz noktada, hastane ve yoğun bakım yatak kapasiteleri, son zamanlarda artan hasta sayısını karşılayamamaktadır. Artan hastalık yükü konusunda kamu yöneticileri kamuoyuna yeterli bilgilendirme yapmamaktadırlar.

Söyleyin…
Yalan mı?

* * *

Neresinden bakarsanız bakın, “varını yoğunu ortaya koyan” sağlık çalışanlarının çabası dışında; tuttuğunuz yer elinizde kalıyor.
Hele şu popülist uygulamalar ile gizlilikten medet uman yönetim anlayışı yok mu?
Sadece canımızı yakmakla kalmıyor, can da alıyor.
Ve bir şey daha…
Türk Tabipler Birliği’ni, Türk Toraks Derneği’ni ve konuşan, soran, eleştiren, öneren öteki kişi ve kurumları yok sayarak, var olacağınızı sanıyorsanız, yanılırsınız.
Olamazsınız!

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER